2017'de Dalgalı Maaş Dönemi

Hacer BOYACIOĞLU

25 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren zorunlu bireysel emeklilik kanununa göre, 45 yaşın altında çalışanlardan Ocak 2017 itibariyle her ayki prime esas kazançlarının yüzde 3’ü kadar kesinti yapılacak.

Prime esas kazanç sistemi ise Türkiye’de asgari ücrete endeksli yürüyor, 2016 yılı rakamlarına göre şu anki prime esas kazancın alt limiti bin 647 TL iken, üst limiti 10 bin 705 TL düzeyinde bulunuyor. Prime esas kazançlar “asıl ücretler, kazançtan hisse şeklinde ödenen ücretler, primler, ikramiyeler, fazla mesai ücreti” gibi kalemlerden oluşuyor. Bu nedenle bir ay içinde çalışana yapılacak ödeme, bu yıl için üst limit olan 10 bin 705 TL’nin üstünde olursa; limiti aşan bölüm 2. ayın prime esas kazançlarına dahil ediliyor. Aynı şekilde, ücretsiz izin dönemlerinde de prim yatırılmıyor.

Bu dönemde ücret dışında ikramiye, prim gibi bir para ödenmişse sonraki ay içinde prime esas kazanca dahil edilip, priminin ödenmesi gerekiyor. Bu da, prime esas kazancın çalışanların bir bölümü için her ay farklılaşması anlamına geliyor. Zorunlu bireysel emeklilik kanununa göre, katkı payı için maktu limit getirmeye Bakanlar Kurulu yetkili kılınmış durumda. Ancak böyle bir düzenleme henüz yapılmadı. Şu anki haliyle düzenleme yürürlüğe girerse, belli bir maaşın üstünde alan birçok çalışanın maaşında her ay değişen bireysel emeklilik kesintisi yapılacak. Çalışanların her ay kesinti oranının değişmesi nedeniyle özellikle büyük şirketlerde sadece tek bir kişinin bu işle ilgilenmesi gerektiğine de dikkat çekiliyor.

Hürriyet

  • 0 4
  • 26 Ekim 2016 23:14 4.412
  • Aktif Haberler
  • neo24
    27 Ekim 2016 20:26
    0 1
    İptal edenlere 1233 tl cezası varmış....
    Ali tezel haberlerde söyledi...
  • ümit üstel
    27 Ekim 2016 17:14
    0 0
    kafama bişey takıldı
    normalde bes'e girişte sizden bir para talep ediliyor. giriş aidatı mı ne. 600-700 tl civarı sanırsam. ben 3 sene önce girmiştim. eğer sistemden emekli olursanız bu parayı ödemiyosunuz. ama ilk ay çıkarsanız da katılım ücretini ödemek zorundasınız gibi geliyo bana, buna bir çözüm bulunabilir mi bilemem.

    şöyle anlatılmış :
    Giriş Aidatı ​
    ​Katılımcının, bireysel emeklilik sistemine ilk defa katılması sırasında veya farklı bir şirkette ilk defa emeklilik sözleşmesi akdetmesi halinde, katılımcıdan veya sponsor kuruluştan, teklifin imzalandığı veya mesafeli satışta teklifin onaylandığı tarihte geçerli aylık brüt asgari ücret tutarı dikkate alınarak bu maddede belirtilen esaslar dahilinde giriş aidatı alınabilir.
    Giriş aidatı peşin ya da aktarım veya sistemden çıkış tarihine ertelenmiş olarak tahsil edilebilir. Giriş aidatının peşin olarak alınan kısmı, teklifin imzalandığı veya onaylandığı tarihte geçerli aylık brüt asgari ücretin yüzde onunu aşamaz. Peşin ve ertelenmiş olarak alınan giriş aidatlarının toplamı teklifin imzalandığı veya onaylandığı tarihte geçerli aylık brüt asgari ücretin;
    1) Sözleşmenin yürürlük tarihinden itibaren üç yıl içinde şirketten ayrılanlar için yüzde yetmiş beşini,
    2) Sözleşmenin yürürlük tarihinden itibaren üç yılını dolduran sözleşmelerden altı yıldan önce şirketten ayrılanlar için yüzde ellisini,
    3) Sözleşmenin yürürlük tarihinden itibaren altı yılını dolduran sözleşmelerden on yıldan önce şirketten ayrılanlar için yüzde yirmi beşini aşamaz.
    Emeklilik sözleşmesinin yürürlük tarihinden itibaren onuncu yılını dolduranlardan, ölüm veya maluliyet nedeniyle yahut emeklilik hakkını kullanarak ayrılanlardan ertelenmiş şekildeki giriş aidatı tahsil edilemez.
    Giriş aidatı, katkı paylarından ayrı olarak takip ve tahsil edilir. Ancak katılımcının sistemden ayrılması veya başka bir şirkete aktarım talebinde bulunması durumunda şirket, varsa ertelenmiş giriş aidatını katılımcının bireysel emeklilik hesabındaki birikiminden indirebilir.
    Katılımcının aynı şirkette birden fazla bireysel emeklilik sözleşmesi veya gruba bağlı bireysel emeklilik sözleşmesi bulunması halinde, bu sözleşmelerden sadece ilki için giriş aidatı alınabilir.
    Katılımcının, teklifin imzalandığı veya onaylandığı tarihten sonra cayma hakkını kullanarak sözleşmeyi sonlandırması halinde varsa tahsil edilmiş giriş aidatı iade edilir.​​

  • volki09
    27 Ekim 2016 15:55
    1 0
    İlk aydan sonra iptal butonuna basarım :)
  • cuhadar
    27 Ekim 2016 09:08
    19 0
    İlk ay kanunla kesilir ikinci ay ben iptal ederim. BES falan istemem. Normal emekli olduğumuz da yaşlılık aylığını yiyebileceğimizin bile garantisi yok. Durup dururken açgözlü bankalara bes yaptırıp para yediremem.
  • mkvnc
    27 Ekim 2016 08:32
    0 0
    zaten bes olanlardan da mı kesecekler
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK