5 Ay Ceza Alan Bir Kişi Muhtar Seçilme Hakkına Sahip Midir?

emrah6840
16 Mart 2019 13:15

arkadaşlar merhaba. sandık görevlisi olduğum yerde muhtar adaylarından birinin 5 ay cezası varmış. diğer aday bu adayın seçime katılamayacagını ve katılsa itiraz edeceğini söyledi. bu konuda bilgisi olan var mı?

dvrmbtl
16 Mart 2019 13:26

442 sayılı köy kanunu

Madde 33

a) Köy muhtarlığına ve ihtiyar meclisi üyeliğine seçildikten sonra:

1. Kısıtlı veya kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar,

2. İzinsiz olarak yabancı Devlet resmi hizmetlerinde bulunanlar,

3. Ağır hapis cezasını gerektiren bir suçtan dolayı kesin olarak hüküm giyenler,

4. Taksirli suçlar hariç olmak üzere 5 yıldan fazla hapis cezasiyle kesin olarak hüküm giyenler,

5. Zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanmak, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlardan biri ile kesin olarak hüküm giymiş olanlar,

Buna göre cezanın süresi (4. Madde hariç) değil niteliği önemlidir.
Eğer ceza ağır hapis cezasını gerektiriyorsa 1 gün de ceza alsa seçilemez.
5. Maddede yazan suçlardan herhangi birinden ceza aldıysa 1 gün ceza almış olsa da seçilemez. Bu durum para cezaları için de geçerlidir.

Ayrıca sizin aday olma şartlarını denetleme, seçme ve seçilme işlemleri ile ilgili bir yükümlülüğünüz yoktur. Yani seçilme yeterliliğine sahip olmayan birisinin aday olması ve seçilmesi ya da seçilememesi sizi bağlamaz. Bu nedenle görev sınırlarınız dışında olduğu için bir tasarrufta bulunmanız gerekmemektedir.

hadis
16 Mart 2019 14:15

Itirazini gitsin yapsın. Biz oy işleminden sorumluyuz. Seçilme şartlarından değil.

elnino007
16 Mart 2019 15:36

Yani derdi varsa YSK ya söylesin. Onlar karar versin. Biri direk çıkıp ben Muhtar adayıyım diyebiliyor mu? Yoksa bunlar önce YSK onayından geçiyor mu?

dvrmbtl - 16 Mart 2019 18:42
Mahalli İdareler İle Mahalle Muhtarlıkları Ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanuna göre, muhtarlık seçimlerinde adaylık usulü yoktur. En az altı aydan beri o mahalle veya köyde oturmak şartıyla 25 yaşını dolduran her Türk vatandaşı, seçilmeye mani hali olmamak kaydıyla, muhtar seçilebilir. Bunlar için ilkokul mezuniyeti şartı aranmaz; okur-yazar olmaları yeterlidir. Seçim günü seçim yerine isim yazılı oy pusulalarını bırakmak yeterlidir.
elnino007 - 16 Mart 2019 19:49
Yani anlamaya çalıştığım şu hocam. Muhtar olmasını engelleyen bir durumu var diyelim, buna rağmen seçime girebiliyor mu? Seçime girip kazandı diyelim. Ondan sonra mi muhtarligi alınıyor
NAZMANYA - 17 Mart 2019 00:01
hocam firari olsun yada şartların hiçbirini taşimasin secime girmesinde ve muhtar seçilmesi nde bir engel yok çünkü muhtarlık için önceden başvuru yapilmiyor sadece sandiklara listesini koymasi yeterli. seçildikten sonra şartları taşıyip taşımadığı kontrol ediliyor taşiyorsa mazbatasını alıp goreve başlar. isterseniz bir koyde veya mahallede aday olmadığı halde bir kişiyi muhtar seçtirebilersiniz.
elnino007 - 17 Mart 2019 00:17
Peki hocam seçim de yaklaşıyor malum gorevliyiz. Normalde pusulaya kalemle birşeyler yapsa işaret kabul ediliyor geçersiz oluyor. Kendi el yazısıyla bir kağıda köyden aday olmayan birinin adına yazsa geçerli oluyor mu o kağıt. Evraklara geçirilir mi.
btsc
16 Mart 2019 22:00

Hocam itiraz edecek olan ilçe seçim kuruluna etsin. Siz oy sayımıni yapin gerisi seçim kurulunun işi
Bu arada diğer adaya sen seçime giremezsin demeyin sakın. O sizin işiniz değil


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK