6 Soruda Liseye Geçiş Sistemi

Kamuoyu ve eğitimcilerin merakla beklediği ortaöğretime geçiş sistemine ilişkin düzenleme Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yerini aldı. Benim en çok merak ettiğim ortaokul notlarının geçiş sisteminde kullanılıp kullanılmayacağı konusu idi. Özellikle velilerimizin kolayca anlayabileceği şekilde yeni geçiş sistemine ilişkin sadece önemli hususları soru-cevap olarak yazdım. Kısaca, her eğitimci ve velinin bilmesi gerekenler.

SORU: Öğrencinin ortaokuldaki ders başarısı liseye geçişte etkili oluyor mu ?

Merkezi sınavla girilecek okullarda ortaokul notlarının önemi yok.
Sınavsız kayıt yapılacak liselerde başvuru kontenjandan fazla değilse öğrencilerin tercihlerine yerleşecek ancak başvurunun kontenjandan fazla olması durumunda Ortaokul Başarı Puanı (OBP) etkin olacak. OBP’ye 5. sınıf dahil değil. OBP, öğrencinin 6,7,8. sınıf başarı puanlarının ortalaması alınarak hesaplanacak. Öğrenci bu puanın üstünlüğüne göre okula yerleşecek. OBP eşit ise sırasıyla öncelikle 8 inci, 7 nci ve 6 ncı sınıf yılsonu başarı puanı yüksek olana, yine eşitliğin bozulmaması hâlinde ise yaşı küçük olana öncelik verilecek. (Yönetmelikte yeri: Kontenjan belirleme, başvuru ve değerlendirme 38 m. (9) –b bendi). Ülkemizde, öğrencinin başarısına bakmaksızın herkesin kayıt alanındaki en başarılı liseyi ilk tercihine yazacağı muhakkak. Bu durumda işte bu madde işleyecek öğrencilerin büyük çoğunluğu buna göre yerleşmiş olacak.

Ayrıca kendi kayıt alanındaki okullarla yerleşemeyen öğrenciler de  aynı ilçe/ilçedeki diğer ortaöğretim kayıt alanlarındaki boş kontenjanı bulunan okullara yerleştirilirken tercihe ve OBP üstünlüğüne bağlı olarak yerleştirilecek.

Güzel sanatlar liseleri, spor liseleri ile klasik sanatlar ve musiki, görsel sanatlar ve spor programı/projesi uygulayan Anadolu imam hatip liselerine yetenek sınav puanı ve OBP kullanılarak puan üstünlüğüne göre kayıt yapılacak.

SORU: Hangi okullara merkezi sınav puanıyla girilecek?

Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eğitim kurumları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına merkezi sınav puanıyla girilecek.

SORU: Merkezi sınav puanları eşit olursa kayıtta kime öncelik verilecek?  

Merkezi sınavla öğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşitliği hâlinde yaşı küçük olana öncelik verilecek.

 SORU: Sınavsız girilen okullara  kayıtta öncelik neler?

 İlk öncelik çocuğunuzun devam ettiği ortaokuldur. il/ilçe millî eğitim müdürlüğünce ortaokul ve liseler birbirleri ile eşleştirilecek ve çocuğunuz ilk önce okulunun eşleştiği okullar için tercihte bulunacaktır. Tercih ettiği okula müracaat kontenjandan fazla değilse oraya yerleştirilecek.

 Başvurunun kontenjandan fazla olması durumunda 9 uncu sınıflarda sırasıyla; OBP, 8 inci, 7 nci ve 6 ncı sınıf yılsonu başarı puanı yüksek olana, eşitliğin bozulmaması hâlinde yaşı küçük olana öncelik verilecek.

 SORU:Kayıt alanındaki tercih ettiği okula yerleşemeyen öğrenci ne olacak?

 Ortaöğretim kayıt alanı içindeki okullara yerleşemeyen öğrenciler  aynı merkez ilçe/ilçedeki diğer ortaöğretim kayıt alanlarındaki boş kontenjanı bulunan okullara tercihe ve OBP üstünlüğüne bağlı olarak yerleştirilecek

SORU:Öğrenciler nakil yapabilecek mi?

Ortaöğretim kurumları arasında nakil hakkı olup buna ilişkin yönetmelikte ayrıntılı düzenleme yapılmıştır.  Sınavsız kayıt yapan okullar açısından

Okul türlerinin her birinin kendi arasında her sınıf seviyesinde,

Okul türleri arasında 10'uncu sınıf sonuna kadar nakil hakkı vardır.

 

Doğan CEYLAN

Yönetim Bilimi Uzmanı

  • 2 0
  • 17 Şubat 2018 15:12 4.894
  • Aktif Haberler
  • Memocan64
    19 Şubat 2018 23:07
    2 0
    Okullarda ilkokul 1. sınıftan itibaren sınıfta kalmayı öğretmenin insiyatifine bırakakmadığınız sürece daha çok sistem getirir götürürsünüz ama sonuç itibariyle manzarada değişen bir halt olmayacaktır.
  • yakup77
    18 Şubat 2018 21:59
    1 0
    Geçenlerde bir ilçedeki yetkili bana geçişte notun önemi yok de ben de mümkün değil dedim ancak makamından dolayı ısrarcı olmadım böyle olacağı belliydi
  • kont142
    18 Şubat 2018 10:56
    2 0
    TAm da dediğimiz çıktı yine, adrese dayalı sistem değil bunun adı, başarı puanına dayalı sistem, şu sistemler hazırlanmadan önce bu mutfağın içinde olanlara bir sorun artık, sorun da gençlerimi harcamayı kendi kendinizi rezil etmeyi bırakın
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK