657 Sayılı Kanundaki Değişiklik Talebi Artıyor

Ahmet Ünlü

Personel reformu yaklaşık olarak 12 yıldan beridir gündemden düşmeyen ve etrafında çok hararetli tartışmaların yapıldığı bir süreç haline gelmiştir. Bu çalışmada reformun çıkış sebepleri ile şuan hangi aşamaya geldiğimiz ve sancılı bir süreç yaşanmadan reformun nasıl gerçekleştirilebileceği hususunda bazı açıklamalarda bulunacağız.


İstihdam Yapısı ve bu Yapıyı düzenleyen temel düzenlemeler

Kamu kesiminde nasıl bir istihdam şekline yer verilmesi gerektiği 1982 Anayasasının 128 inci maddesinde yer verilmiştir. Bu maddede; Devletin, KİT'lerin ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevlerin, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle gördürüleceği ile memurlar ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ile diğer özlük işlerinin yasa ile düzenleneceği hüküm altına alınmıştır.

Genel İdare Esasları, asli ve sürekli kamu hizmetleri ile diğer kamu görevlilerinin ne olduğuna ilişkin herhangi bir mevzuat hükmü bulunmamaktadır. Bu tanımlar literatürde açıklığa kavuşturulmuştur.

1982 Anayasasına göre, kamu kurum ve kuruluşlarındaki istihdam biçimlerine baktığımızda; * Memurlar, * Diğer Kamu Görevlileri; -Askeri Personel, -Hakim ve Savcı, -Akademik Personel, * Sözleşmeli Personel; -657 Sayılı DMK 4/B, - 4924 Sayılı Kanuna göre istihdam edilen sözleşmeliler, -KİT Personeli (399 Sayılı KHK), -Diğer Sözleşmeli Personel(Teşkilat Kanunlarında yer alan), * Geçici Personel ve * İşçilerin istihdam edilmekte olduğunu görüyoruz.

Kamu Personel Rejimini Düzenleyen Temel Kanunları ise aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

-657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu, * 926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, * 2802 Sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu, * 2914 Sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu, * 2451 Sayılı Kanun, * 2477 Sayılı Kanun, * 4924 Sayılı Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, * 399 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname.

Ayrıca, çok sayıda Kanun ve KHK'de de personelin mali ve sosyal hakları ile istihdam şekillerine ilişkin düzenlemeler yer almaktadır. Genellikle de bu düzenlemelerin kurumların teşkilatlarını düzenleyen mevzuatta yer aldığı görülmektedir. 666 sayılı KHK ile mali düzenlemeler büyük oranda tekleştirilmiştir.


Personel Sistemimizin Temel Sorunları nelerdir?

Personel sistemimizin bilinen temel bazı sorunlarından müzminleşenlerini aşağıdaki şekilde sıralamak mümkündür:

-Mevzuatın dağınıklığı ve karmaşıklığı.

-Yapılan değişikliklerle sistemin temel mantığının bozulması.

-Personel dağılımının dengesizliği.

-Aynı görevi yürüten personel arasındaki statü ve maaş farklılıkları.

-Şeffaf ve katılımcı yönetimin sağlanamaması ve gelişen şartlara uyum sorunu.

-Çalışanla üst yönetici arasındaki ani geçişlerin rutin hale gelmesi.

-İşportacı yöneticilerin çoğalmasına yönelik zeminin yaygınlaşması.

-Personel sistemini, verimliliğe bağlamaya çalışan düzenlemelerin başarılı olamayışı ve verimlilik unsuru olarak düşünülen maaş kalemlerinin sabit hale getirilmesi.

-Personel sisteminin verimliliği teşvik edici yönünün olmayışı.

-Kurumsal düzenlemelerle genel sistemin dışına çıkma eğilimi.

-Maaşların hesaplanmasında aynı veya farklı niteliklerde ve değişik adlar altında düzenli veya düzensiz çok fazla ödeme unsurunun bulunması.

-Alınan maaş ile emekli aylığı arasında ek göstergedeki dengesizlik nedeniyle ciddi farkların oluşması.

-Sözleşmeli personel uygulamasındaki yanlış yaklaşımların bu sistemi başarısız kılması.

-Memur tanımının çok kapsamlı olması. Hatta yardımcı hizmetler sınıfının dahi 10 hizmet sınıfı içerisine alınması.

-Asli ve sürekli kamu hizmeti tanımının yapılmamış olması.

-Hizmet alımı usulü ile yaptırılacak birçok hizmetin memurlara yaptırılması.

-Sınavsız personel alımının sınırlarının iyi tespit edilmemesi.

-Gerek olmadığı halde birçok memur kadrosuna atamanın müşterek kararname ile yapılması.

-Müktesep hak kavramının açık bir şekilde kanuni tanıma kavuşturulamaması.

Yazının devamı için tıklayınız...
  • 0 13
  • 23 Kasım 2015 12:43 2.526
  • Yeni Şafak
  • Aktif Haberler
  • mamost
    26 Kasım 2015 10:55
    0 0
    Degisikligi kim istiyor anlamadım.
  • huseyinyesilot
    24 Kasım 2015 18:28
    0 0
    İnşallah iş güvencesi tehlikeye girmez.Son eski 657'i aramayalım???
  • omerf
    24 Kasım 2015 17:52
    0 0
    Gercekten artiyor mu.kim talp ediyomus ?
  • feyzo40
    24 Kasım 2015 12:57
    0 0
    Algıdır Algı
  • Brasi
    24 Kasım 2015 11:52
    3 0
    en son gördüğümde 657 değişsin diye açlık grevine başlamışlardı.
  • erhan6262
    24 Kasım 2015 11:27
    2 0
    kapitalizm memur istemez. bütün işin özel sektöre geçmesi ve iş güvencesinin kalkması için yapılıyor. ayrıca kadrolaşma da sağlanacak.
  • omala
    24 Kasım 2015 10:32
    5 0
    yazının başlığı bile algı oluşturmak önce algı sonra icraat
  • braveturks
    24 Kasım 2015 09:14
    3 0
    Haberin kaynağı haberin doğruluğunu doğrular nitelikte
  • masalcam
    24 Kasım 2015 07:10
    3 0
    Bu haberler ya yeni şafak tan çıkar yada akşam dan.
  • prometheMO
    24 Kasım 2015 07:04
    0 0
    Evet tüm memurlar"benim iş güvencemi kaldırın" talebiyle bugüne kadar bordro yakma ,kokart,grev vs. onlarca eylem yaptı. Çığlığımızı nihayet duydular. Kaldırn güvenceyi ve her gelen yöneticinin mizacına göre bizim ekmeğimizle oynayın. Efendilere kölelik etmek yerine evine onurunla ekmek götürmek de neymiş! Ve eğitimhane'ye de buradan özel bir selam gönderiyorum;bu siteyi yaşatanlara gösterdiği.dostluktan ötürü...
  • balamirkan
    24 Kasım 2015 02:57
    6 0
    Değişikliklerin masum olmayacağı aşikar.
  • HrşyGüzeLOLacak
    24 Kasım 2015 01:40
    12 0
    Her tarafta 657 değişsin diye; gösteriler düzenleniyor, eylemler yapılıyor, grevler yapılıyor, ohooo neler neler. Ama ne hikmetse kimse görmüyor bunları.
    Çok komik cidden, haberin kaynağı da, başlığı da, destekleyenleri de, çok komik...
    Ve acı elbet!
  • tubilig01
    24 Kasım 2015 00:37
    10 0
    Hükümet taraftarı olup bu yasa değişikliğini destekleyen arkadaşlara sesleniyorum.Hiç bir durum baki olamaz.bu yasa değişip yarın bir gün görüşünüze taban tabana zıt bir iktidar geldiği zaman velevki onlarda bu yasayı sopa olarak kullandıklarında ne yapayacaksınız?
    Devran döndü dediklerinde neler olacağının farkındamısınız?
  • sonrabirgun
    23 Kasım 2015 23:28
    7 0
    Bakın bu yazıdaki şu madde her şeyi özetliyor:
    -Memur güvencesi ile maaş dengesi arasındaki ters orantının ısrarla orantıya döndürülme çabaları. Yani hem maaş yüksek olsun, hem de iş güvencesi olsun ısrarının oluşturduğu çıkmaz.


  • volkansurmeli
    23 Kasım 2015 23:27
    12 0
    bu konuyla ilgili değişmeli,vazgeçilmemeli,yılmamalı haberlerini yapan yayınlara bakın sonra neden değişmemesi gerektiğini anlayacaksınız
  • sonrabirgun
    23 Kasım 2015 23:24
    21 0
    Bir de değişiklik talebi artıyor diyerek algı yaratmaya çalışıyorlar. Eğer bu değişim gerçekleşir ve yetkili sendikada hala üye kalırsa vay bu memleketin haline. Buradan yetkili sendikada üye olan arkadaşlara sesleniyorum.
    BAKIN BU DÜNYA KİMSEYE KALMAZ. BANA BİRŞEY OLMAZ DEME. YARININ NE GETİRECEĞİ BELLİ OLMAZ. Liyakatin olmadığı ülkede herşey olabilir. Ben iktidarın sendikasındayım dersin yarın iktidar değiştiğinde sendika değiştirmek de kar etmez. İş güvencesi her insanın doğal hakkıdır. Vergi veren her vatandaş akşama kadar çalışırken "acaba bu akşam kovulacak mıyım" kaygısı gütmeden çalışabilmelidir. Hele hele işsizliğin %10 olduğu ve milyonlarca üniversite mezunu işsizin olduğu bir ülkede bunlar çok önemli haklardır. Çok çeşitli iş alanları olsa ve bunu bırakıp yarın başkasında çalışma imkanın olsa yine anlaşılabilir ama bu haliyle kabul edilemez.
  • sancar2
    23 Kasım 2015 23:09
    27 0
    Cumhuriyet Tarihinin memurlar için en büyük kazanımı iş güvencesidir..İş güvencemize dokunmasınlar..Geri plandaki amaç sanırım memurun iş güvencesi,bir disiplin soruşturması ile memurun işine son vermek istedikleri..Topyekün direnmek lazım..
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK