Ağustos'ta Eş Durumu Atamalarına 3 Yıl Şartı Geliyor

“Basın Merkezi Toplantıları”

İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hamza Aydoğdu:

“2002 yılında ilkokul ve ortaokulda öğretmen başına 28 iken öğrenci sayısı 2014 yılında ilkokul ve ortaokulda 19 ve 18’e düşmüştür. Ortaöğretimde de 18’di 15’e düşmüştür”

MEB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğince, Sakıp Sabancı Basın Merkezi'nde düzenlenen "Basın Merkezi Toplantıları"na İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hamza Aydoğdu katılarak gazetecilere yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

"Eşi özel sektörde çalışanlar 1 yılı doldurunca eş özründen müracaat edebiliyorlardı. Yeni yönetmeliğimiz çıktığı zaman 3 yıl şartı olacak. Ağustos ayında eşi özel sektörde çalışan arkadaşlarımıza 3 yıl şartı gelecek"

Genel Müdürlük olarak öğretmen, okul yöneticisi ve çalışanlarla birlikte toplam 929 bin 714 kişiye hizmet verdiklerini dile getiren Aydoğdu, “Bütün eğitim kademelerinde 73 bin 257 yönetcimiz var, öğretmen sayımız ise 778 bin 690. Biliyorsunuz bizim müdürü, müdür yardımcısı ve başmüdür yardımcısı genel idare hizmetlerinde değil. Bunlar ikinci görev kapsamında çalıştıkları için onları da öğretmen sayıyoruz onlarla birlikte topladığımız zaman 851 bin 947 öğretmenimiz var” dedi.

Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı azaldı

Son 12 yılda yapılan öğretmen atamaları sayısında artan nüfus ve okullaşma oranına rağmen öğretmen başına düşen öğrenci sayısının azaldığını anlatan Aydoğdu, “Bu çok önemli, 2002 yılında ilkokul ve ortaokulda öğretmen başına 28 iken öğrenci sayısı 2014 yılında ilkokul ve ortaokulda 19 ve 18’e düşmüştür. Ortaöğretimde de 18’di 15’e düşmüştür” diye konuştu.

Aydoğdu, 2003 ve 2014 yılları arasında 459 bin 314 öğretmenin bakanlık kadrolarına dahil edildiğini belirterek, şu anda hiçbir ilde öğretmen doluluk oranının yüzde 80’in altında olmadığını bildirdi. Aydoğdu, “Bizim bu 459 bin 314 öğretmen atamamızla birlikte Türkiye genelindeki öğretmen doluluk oranımız yüzde 86,35’e ulaşmıştır” ifadesini kullandı.

Yıllara göre öğretmen atamalarının son üç yılına bakıldığında ilk atama olarak 150 bin öğretmenin atamasının yapıldığını dile getiren Aydoğdu, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın talimatıyla ihtiyacın yoğun olduğu alanlarla ilgili YÖK’e yazı gönderdiklerini söyledi.

Aydoğdu, öğretmen ihtiyacının az olduğu alanlarda fazla öğretmenleriil emrinde veya halk eğitim merkezlerinde ücretli ders vererek istihdam ettiklerini anlattı.
“Öğretmenlerimizin yaş ortalamasının gittikçe düştüğünü de görmekteyiz”
Aydoğdu, 61 yaş üzerindeki toplam öğretmen sayısının 5 bin 273 olduğunu ve öğretmenlerin yaklaşık yüzde 70’inin 21-40 yaş arası olduklarını belirterek, “51 ile 60 yaş arası 70 bin, 41 ile 50 yaş arası 198 bin, 31 ile 40 yaş arası 334 bin öğretmen ve 21 ile 30 yaş arası 242 bin öğretmenimiz var. Buraya baktığımız zaman öğretmenlerimizin yaş ortalamasının gittikçe düştüğünü de görmekteyiz” diye konuştu.

“Biz 2014 yılında 5 kez ilk atama yapmışız” ifadesini kullanan Aydoğdu, bunun 3 kez normal öğretmen ataması, 2 defa da engelli öğretmen ataması, bunun dışında 2 kez iller arası isteğe bağlı atama, 2 kez de özüre bağlı yer değişikliği yaptıklarını dile getirdi.

Yer değiştirme için 505 bin öğretmenin başvuru yaptığını, 175 bin 414 öğretmenin yer değişikliğini yaptıklarını anımsatan Aydoğdu, bunun çok büyük bir rakam olduğunu ifade etti.

Aydoğdu, öğretmen ayrılışlarına ilişkin son 4 yılın verilerine bakıldığında ise 2002 yılında 12 bin olan rakamın gittikçe düştüğünü ve 7 bin 900’e kadar gerilediğini söyledi.

Okul yöneticiliklerini ikinci görev kapsamına aldıklarını hatırlatan Aydoğdu, bunun Milli Eğitim Temel Kanununda da bulunduğunu söylerek, “Bundan dolayı 4 yılını tamamlayan müdürler, eğitim öğretim yılı bittiği anda görevleri son buldu. Daha sonra bu arkadaşlarımıza ek 1 formuyla uzatma getirdik. 75 ve üzeri alan bütün arkadaşlarımızın uzatmasını yaptık. 75 ve üzeri almayan arkadaşlarımızı da ek 2 formuyla mülakata aldık ve onun sonucunda da atamaları yaptık” dedi.

Aydoğdu, bugün itibarıyla 27 bin 404 okul müdürü, 4 bin 390 müdür başyardımcısı, 42 bin 463 müdür yardımcısı olmak üzere toplam 73 bin 257 eğitim kurumu yöneticisinin görev yaptığını söyledi.

Uzun bir aradan sonra şube müdürlüğü sınavı yaptıklarını ve başarılı olan 5 bin 913 adayın 3 bin 287’sinin de mülakatta da başarılı olduğunu anımsatan Aydoğdu, bunların içinden bin 709’unun şube müdürlüğü kadrolarına atandığını söyledi.
Konuyla ilgili kendilerine 286 dava açıldığını ve bunun 134’ünün lehlerine sonuçlandığını dile getiren Aydoğdu, 86 davanın da halen devam ettiğini söyledi. Aydoğdu, “Genellikle kamuoyunda hep aleyhimize verilen davalar günmede geliyor ama gördüğünüz gibi 134 tane de lehimize verilen dava var. Bunların bir haber niteliği olmadığı için hep aleyhte verilen davalar yazılıyor nedense” dedi.
Aydoğdu, 63 kişinin bireysel olarak davaları kazandığını kendilerinin de mahkeme kararlarını yerine getirdiklerini ve tekrar mülakata aldıklarını söyledi.

Öğretmen atamaları dışında da atamalarının bulunduğunu belirten Aydoğdu, bu doğrultuda bin 68 şehit yakını, 780 korumaya muhtaç çocuk ataması ile 2 bin 20 engelli istihdamı yaptıklarını bildirdi.

Aydoğdu, bin 982 engelli öğretmen alımı yapıldığını ve 9 bin 15 tane de memur alındığını ve böylece toplamda 10 bin 997 engelli personelin istihdamının sağlandığını söyledi. Aydoğdu, “Sayın bakanımız döneminde ilk kez engelli memurlara istedikleri yere gitme hakkı verildi. Bu ilk kez oldu. Yani memur stajerliği kalkmışsa ilk kez annesinin, babasının istediği yerlere gittiler” dedi.
Mevzuat çalışmalarına devam ettiklerini ve Bakan Avcı döneminde bazı yönetmeliklerin çıkarıldığını söyleyen Aydoğdu, Öğretmen Atama Yer Değiştirme Yönetmeliğinin de şu anda Başbakanlıkta olduğunu söyledi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Aydoğdu, 15 bin öğretmen atamasıyla ilgili her şeyin hazır olduğunu belirterek, “Biz burada yeni yönetmeliğimizin çıkmasını bekliyoruz, bugün ve yarın yeni yönetmeliğimiz çıktığı zaman biz de ilana çıkacağız.Tahmini olarak söylüyorum okulların açılmasından önceki cuma günü de öğretmenlerimizin atamasını yapmış olacağız bir aksilik olmazsa” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın kendilerine, “Hangi öğretmen gelirse gelsin taşradan, dertlerini, problemlerini dinleyeceksiniz” dediğini anımsatan Aydoğdu, kendilerinin de randevu isteyen tüm atanamayan öğretmen gruplarına randevu verdiklerini ve kendilerini dinlediklerini anımsattı.

“Hiçbir öğretmen, bakanlığın hiçbir kapısından geri dönmemiştir”


Şu anda 114 bin öğretmene ihtiyaç bulunduğunu, atama bekleyen öğretmen sayısının da son atamaların ardından 278 bine düştüğünü kaydeden Aydoğdu, "Bu realiteyi herkesin görmesi gerekiyor. Burada bütün öğretmenlerimizle samimi olarak iletişim halindeyiz. Onları dinliyoruz onlar bizi anlıyor biz de onları. Bu dönemde bütün öğretmenlere, MEB’in kapısı ardına kadar açılmıştır. Gelen hiçbir öğretmen bakanlığın hiçbir kapısından geri dönmemiştir, bunu altını çizerek vurgulamam gerekiyor. Fakat bizim elimizdeki imkanlarla atamaları yapmamız gerekiyor" dedi.

Talim Terbiye Kurulunun ilgili kararıyla 118 alanın tespit edildiğini bildiren Aydoğdu, bölümler kapandığı için 10 alana kontenjan verilmediğini, bu nedenle 15 bin öğretmen atamasının, 108 alana yapılacağını kaydetti.

"Bekleyenlere göre değil ihtiyaca göre kontenjan"

Hamza Aydoğdu, "108 alana atama yaptığımız zaman öncelikle ihtiyaca göre atama yapmamız gerekiyor. Mesela tarih öğretmenleri '14 bin bekleyen var. Buna göre bize kontenjan verin' diyorlar. Bekleyenlere göre değil, ihtiyaca göre kontenjanı belirlememiz gerekiyor" diye konuştu.

Tarih branşından örnek veren Aydoğdu, bu branşta 14 bin 288 adayın beklediğini ancak ihtiyacın bin kişi olduğunu söyledi. Kontenjanın da ihtiyaca göre belirlendiğini kaydeden Aydoğdu, "Yüzde yüz kontenjan da ayırsanız bu arkadaşlarımız tatmin olmayabilir" dedi.

Aydoğdu, Türkçe, matematik, İngilizce, din kültürü ve ahlak bilgisi, fen ve sosyal bilimler derslerinden TEOG ile edebiyat, tarih, coğrafya, felsefe, matematik, fizik, kimya ve biyoloji derslerinden LYS'ye yönelik branşlara kontenjanın yüzde 58'ini ayırdıklarını bildirdi.

Kontenjanlar, bu hafta açıklanacak

Branşlar arasında kadro dağılımında çok uçurum olmamasına dikkat ettiklerini söyleyen Aydoğdu, mesleki ve teknik eğitim alanları ile küçük alanlara çok önem verdiklerini dile getirdi.

Önceki yıllarda az kontenjan ayrılan, 15-17 yıldır beklenen alanlardakileri mağdur etmemek için buralara kontenjanlarda fazlalık verdiklerini anlatan Aydoğdu, "Her eşit dağılım, adaletli dağılım değildir. Bunu da gözardı etmememiz gerekiyor. Arkadaşlarımızın talepleri, istekleri çok uç noktada. Biz 15 bin dağılım yapacağız. Fakat arkadaşların taleplerine baktığınız zaman 150 bin çıkıyor” dedi.

Kontenjanlar açıklandığı zaman mutlu olanların da mutlu olmayanların da olacağını dile getiren Aydoğdu, ”Biz elimizden geldiği kadar, gece gündüz Sayın Bakanımızın da sürekli talimatı ve gözetimi altında, bunları mutlu olacak bir şekilde kontenjanları birbirinden uçurumları farkları çok farklı gözetmeksizin iyi bir dağılım yapmaya çalıştık. Bunları da en geç salı veya çarşamba günü de kamuoyuna duyurmuş oluruz" diye konuştu.

Kontenjanın yüzde 73’ünün geri kalmış bölgelere dağıtıldığını dile getiren Aydoğdu, geriye kalan kontenjanı ise öncelikli illerin dışındaki illere dağıttıklarını bildirdi.

Millî Eğitim Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

https://www.facebook.com/mebbasinmus/posts/1059614627397931

https://twitter.com/meb_basin
  • 2 1
  • 27 Ocak 2015 00:30 8.858
  • Aktif Haberler
  • happy68
    20 Haziran 2015 12:37
    0 0
    değerli arkadaşlar büyükşehir yasası bizi mağdur etti. eşimle 120 km lik mesafede yiz ama mahalle yasası yüzünden eş durumuna başvuramıyoruz..ama büykşehir olmayan il de aynı ilçede 10 km mesafede eş durumuna başvurulabiliyor bu büyük haksızlık ... eş durumunuda yasaya uyduracağız diye insanları mağdur etmenin anlamı var mı arkdaşlar.. bu durumun düzelmesi için ne yapabiliriz..
  • meddr
    04 Mart 2015 11:10
    1 0
    arkadaşlar bu yıl eş durumu ile erzuruma geldim. eşim özel bir şirkette çalışıyordu işten çıkartıyorlar şimdi. mecbur başka bir şehire gidip iş arayacak. bende o nereye gitse eş durumu isteyeceğim .ama 3 yıl şartına takılır mıyım,
  • Neyzen61
    11 Şubat 2015 15:13
    1 0
    2015 Atama Duyurusu Dediğine Göre Ağustos Ayını Da Kapsaması Gerekmez Mi??
  • atalar1
    29 Ocak 2015 10:54
    1 0
    Insan haklarına ve Eşitlik ilkesine aykırı bir durum kimine öyle kimine böyle misali inşallah yargıdan döner.
  • bebeto__71
    28 Ocak 2015 15:31
    1 0
    başbakan ve milli eğitim bakanı atanamayan öğretmenlere başka kapıya gidin illaki öğretmen mi olacaksınız dedmediler mi?eee sonuç bu eşin özelde çalışyorsa ayrı kalacaksınız dediler ya işinden çık ya da ayrıl ...bekarlarada özel sektörden evlenme diyorlar
  • fmerve
    28 Ocak 2015 14:45
    1 0
    Resmen dalga geçiyorlar bizlerle, tam 7 yıldır aynı yerde çalışıyorum hele birde sınıf öğretmeniysen bu süre daha da uzayabiliyor, 3 yıl bekleyeceğim gelip gelmeyecegi de meçhul, adalet istiyorum biraz da vicdan.
  • emanti
    27 Ocak 2015 16:36
    1 0
    özel sektör için geçerli hocam..
  • 69bayburt69
    27 Ocak 2015 11:05
    4 0
    yok böyle bi şey ya suçumuz ne eşim özel de çalışıyor diye aile bütünlüğü bozulsun mu ben anlamıyorum 2015 de uygulamayacağız dediler ocak atamasında uygulamadılar şimdi agustos ta uygulayacağız diyorlar ben hayatımı neye göre planlayacağım eylül2014 konya ya tain istedim tainim çıktı eşim özel eğitimci rehabilitasyon merkezinde çalışıyor eşim ve çocuklarım başka bir ilde kaldı şimdi biz yaz dönemine birleşemeyeceğiz neden bana ve çocuklarıma yazık değil mi benim gibi nice arkadaşlarım vardır hayırlısı allahım tek umut sen de hayırlısı neyse o olsun
  • endorfin2000
    27 Ocak 2015 01:31
    2 0
    sadece eşi özel sektörde çalışanlar için mi?eşlerden her ikisi de öğretmen yada diğer kamu personeli olanlar için de geçerli mi?
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK