Bakan Sayın Selçuk Öğretmenlerle İlgili Bu Önerileri Fırsata Çevirmelidir

Öncelikle Sayın Bakan’a yeni görevinde başarılar dileriz. Eğitimle ilgili hemen hemen bütün taraflar sayın bakanı bağrına bastı ve eğitimle ilgili sorunları çözeceğine ilişkin ciddi bir beklentiye girdi.

Bu durum sayın Bakan açısından hem iyi hem de ciddi bir baskı oluşturacak nitelikte. Bu çerçevede, Eğitim-Bir-Sen tarafından hazırlanan Eğitim Yönetiminde Liyakat ve Kariyer Sistemi başlıklı raporun sayın bakana ciddi bir alan açacağını ifade edebiliriz.

Eğitim alanına çok ciddi kaynaklar aktarılmasına rağmen Ak Parti iktidarının en zayıf noktasının eğitim alanı olduğunda ciddi bir ittifak olduğunu ifade edebiliriz. Yeni atanan sayın bakana olan teveccühün temelinde de yıllardan beridir yaz-boz tahtasına dönen eğitim sistemindeki müzminleşmiş sorunları çözeceğine olan inanç yatmaktadır.

Bu bağlamda Türkiye’deki en büyük sivil toplum örgütlerinden birisi olan Eğitim-Bir-Sen tarafından hazırlatılan “Eğitim Yönetiminde Liyakat ve Kariyer Sistemi” başlıklı raporun oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz. Yönetici atamalarında müdahale ettiği iddiasıyla en fazla eleştiriye uğrayan bir sendikanın son derece objektif ve kimsenin itiraz edemeyeceği atama sistemi önermesi, raporu önemli kılan en önemli unsurdur. 51 sayfadan oluşan raporun ilgili bölümlerindeki önerileri kendi görüşlerimizi de ekleyerek sıralamaya çalışacağız.

Eğitim yöneticilerinin yeterlilikleri ve mesleki standartları tanımlanmalıdır

Raporda, Türkiye’nin neredeyse tüm kalkınma planlarında ve Avrupa Birliği Müktesebatının Üstlenilmesine İlişkin Ulusal Programlarda ve Millî Eğitim Şûralarında eğitim yönetimine ve eğitim yöneticilerine yönelik çok sayıda nitelik artırıcı tavsiye getirilmesine rağmen bugüne kadar bu alanda kapsamlı değişiklikler yapılamadığı ve köklü çözümler üretilemediği ifade ediliyor. Yine, okul yöneticiliği için oluşan, her öğretmenin yapabileceği, kolay ve rahat bir görev olduğu algısının, eğitim sistemine zarar vermeye başladığı vurgulanıyor.

Bu konuda oluşturulacak ulusal standartların, okul yöneticilerinin birer eğitim lideri olarak sahip olmaları gereken bilgi, beceri, deneyim, tutum ve yetkinliklere göre hazırlanması gerektiği vurgulanarak, eğitim yöneticilerinin öğretmenlik becerileri ile birlikte; yönetim süreçleri, insan kaynakları yönetimi, demokratik okul yönetimi, farklılıkların yönetimi, stres yönetimi, çağdaş eğitim denetimi, eğitim ekonomisi, eğitim hukuku, örgütsel iletişim, çatışma yönetimi, takım kurma, yönetsel mevzuat, psikoloji, sosyoloji, etik liderlik, eğitimsel ve teknolojik liderlik gibi alanlarda yeterlilik sahibi olması gerektiği belirtiliyor.

Eğitim yöneticileri kadrolu hale getirilmelidir

Raporda, eğitim yöneticiliği, dünya genelinde bir meslek iken, Türkiye’nin eğitim sisteminde, herhangi bir yöneticilik eğitimi almamış, asıl mesleği öğretmenlik olanların atanabildiği ve bu sorumluluğun “ikinci görev” olarak yürütüldüğü bir işten ibaret olarak görülüyor. Bu durumun ise kimi zaman başarılı bir öğretmenin kaybedilerek, başarısız bir yöneticinin ortaya çıkmasına yol açtığı ifade ediliyor.

 

Ahmet ÜNLÜ'nün yazısının devamı için tıklayınız...

 

  • 1 3
  • 23 Temmuz 2018 14:28 2.950
  • Aktif Haberler
  • İMPARATOR1
    23 Temmuz 2018 22:16
    3 0
    Eğitim bir sen bizim idarecilere kadro verin demiş. Başkada bir şey dememiş. öneri bu..
  • cemdirlik
    23 Temmuz 2018 22:15
    3 1
    Mülakat ın kaldırılmasını istiyoruz diyorlar mı? Tabiki hayır.
    Peki raporda ne istiyorlar ''Eğitim yöneticileri kadrolu hale getirilmelidir
    ''
    müdür, müdür yardımcılarına kadro verilmesini istiyorlar. müdür -müdür yardımcıları eğitimbirsenli olduğuna göre kendi üyelerine kadro istiyorlar.
  • gökcebogaz55
    23 Temmuz 2018 17:52
    3 0
    Eğitim-Bir-Sen tarafından hazırlanan Eğitim Yönetiminde Liyakat ve Kariyer Sistemi başlıklı raporun sayın bakana ciddi bir alan açacağını ifade edebiliriz.
    Cümleyi anlamlandırmak için defalarca okumama rağmen yine de aklıma yatmadı yatmıyor bi türlü
  • mondschein
    23 Temmuz 2018 14:48
    13 0
    Eğitim birsen ve liyakat :)
    Bulunduğum ilçede tüm müdürler bu sendikaliyken adalet aramaları komik
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK