Bakan Selçuk'tan İl Milli Eğitim Müdürlerine: Koltuğunuzda Fazla Oturmayın, Sınıfta Olun

Milli Eğitim Bakanlığı koltuğunun yeni sahibi Prof. Dr. Ziya Selçuk, önceki gün 81 ilin milli eğitim müdürleriyle Ankara’da düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Bakan Selçuk, burada yaptığı konuşmada, “Adalet esasımız olacak. Varoluşumuzun nedeni çocuk, davamız çocuk. Koltuğunuzda fazla oturmayın. Öğretmenler odasında, sınıfta olun” mesajlarını verdi. Bakan Selçuk ayrıca, MEBİM 147 hattının da kaldırılacağını açıkladı.

Gülseven ÖZKAN

Yeni Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk’un, atacağı adımlar merak edilirken ilk mesajlarını il milli eğitim müdürlerine verdi. Önceki gün (12 Temmuz Perşembe) 81 ilin milli eğitim müdürleriyle Ankara’da bir araya gelen Bakan Selçuk’un, yeni dönemin yol haritasıyla ilgili ipuçlarını paylaştığı öğrenildi. Edinilen bilgilere göre Prof. Dr. Selçuk, burada yaptığı konuşmada öğretmenin önemine vurgu yaptı. Yapılacak çalışmalarda adaletin esas alınacağını ve çocuk temelli çalışılacağını belirtti. Ayrıca 2012 yılında kurulan Milli Eğitim Bakanlığı İletim Merkezi (MEBİM) 147’nin de kaldırılacağını açıklayan Selçuk’un mesajları özetle şöyle:

EKİBİNİZİ KUCAKLAYIN

“Adalet esasımız olacak. Her şeyde adalet olmalı. Bizim varoluş nedenimiz çocuk, davamız çocuk. Kendi ego davamız olmamalı. Yeteneğinle bir yere gelirsen bu anlamlı olur. İlişkilerle bir yere gelmeye çalışırsan bu, Allah’ın gücüne gider. Bir okul müdürünü ilişkisinden dolayı atarsanız adaletsizlik olur. Gidişat yeteneğe doğru gitmeli. İlke temelli çalışalım referans temelli değil. Gerçek bir ekip oluşturun. Ekibinizi sıkıca kucaklayın.

BASKILARI AZALTACAĞIZ

Her şeyin hukukunu koruyalım. Çocuğun, devletin hukukunu koruyun. Hiçbir personelinizi ezdirmeyin. Sizin üzerinizdeki baskıları azaltmaya çalışacağız. Koltuğunuzda fazla oturmayın. Öğretmenler odasında, sınıfta olun.

ÖĞRETMENLİK GEÇİM ARACINA DÖNÜŞTÜRÜLMEMELİ

Öğretmenlik ateşten bir gömlektir. Vicdanı, hayali, kalbi olmayan öğretmenlik yapamaz. Öğretmenlik bir geçim vasıtasına dönüştürülmemeli. Kısa vadede işe okul müdürü seçiminden başlayacağız işe. Önce okul müdürleri motive edilecek, onlar aracılığıyla da öğretmenler. Okul müdürü adil ve dirayetli olmalı. Çocuğun hukukunu korumalı.”

MEBİM 147 KALDIRILIYOR

Bakan Ziya Selçuk ayrıca, “Zulümde şikayetler artar” diyerek MEBİM 147 hattının da kapatılacağını duyurdu. MEBİM 147 öğrenci, veli, öğretmen ve diğer vatandaşlardan gelen her türlü bilgi edinme, soru, talep, görüş, öneri, ihbar ve şikâyeti, etkin ve hızlı bir şekilde çözüme kavuşturmak amacıyla Van Erciş’te 2012 yılında kurulmuştu. Yaklaşık 6 yıldır hizmet veren merkez, birçok eleştiriye konu olmuştu. Son yıllarda, ‘öğretmen şikayet merkezi’ne dönüştüğü iddia edilen hattın; suistimallere neden olduğu, yapılan ‘asılsız’ ve ‘gereksiz’ ihbarlar nedeniyle birçok öğretmene soruşturma açıldığı da belirtilmişti.

 

  • 7 0
  • 17 Temmuz 2018 23:15 8.533
  • Aktif Haberler
  • koyay
    20 Temmuz 2018 05:32
    0 0
    il müdürleri nasıl atanmış sırıkla yüksek atlama yarışmasıyla mı?
  • bebece
    20 Temmuz 2018 01:53
    0 0
    Ağlamak istiyorum :))
  • pinhanyar
    19 Temmuz 2018 18:28
    2 0
    @herz Öğretmenim yorum yazanların hepsi öğretmen değil, veliler de kendince içlerini döküyor burada gördüğüm kadarıyla. Ancak her öğretmenin bir olmadığını, almak istedikleri bilgiyi almak için 147'yi aramaya gerek olmadan okul yönetimi, ilçe vb den de alabilecekleri gerçeğini, garezi yaklaşımların antipatik yorumların kimseye bir fayda sağlamayacağını anlayacakları günler de gelir dilerim...
  • mü_ce
    19 Temmuz 2018 12:32
    1 0
    EKİBİNİZİ KUCAKLAYIN başlığı umut verici bence, özellikle de; "İlke temelli çalışalım referans temelli değil." sözü Sayın Bakanımızın Eğitimde Eşitliği ve Adalet kavramını ön plana çıkaracak güzel yaklaşımlar sergileyeceğine dair belirtidir diye düşünüyorum. Ben umutluyum; en azından umutlu olmak istiyorum artık..
  • Mehmet Tur
    19 Temmuz 2018 10:24
    0 9
    Herz,bir alaycılık yok ,Özel Eğitim Hiz.Yönetmeliği Temel ilkeleri mesela 6/ç maddesi bu çocukların eğitiminde performanslarının dikkate alınmasını hükmeder,, bunun bir alay olarak nitelendirilmesi ilginç ,ayrıca kimya öğretmeni fizik de öğretsin diye başvuru yapan varsa bu konuda basvurucunun gerçekten bilgilendirilmeye ihtiyacı vardir bu hizmetde 147 gibi birimler aracılığı ile yapılabiliyor du ,her bilgi edinme basvurusu şikayet olarak mı algılanıyor ilginçlik bu,
  • Herz
    19 Temmuz 2018 03:41
    6 0
    Öğretmenin iş tanımında sorun var.
    Bunu anlamadan bir yere varamazsın.
    Kaymakam/Vali bir yazı yazar, seni eğitim öğretim ile alakası olmayan bir işe koşarlar.
    İl ya da İlçe mem müdürü hiç bir yönetmeliğe uymayan bir angarya yapar, anlamsız bir denizde kürek çekiyorken bulursun kendini.

    Altta Mehmet tur yazmış, "şunu şunu yapan kişi neden 147 şikayet edilsin" diyor. Mehmet tur biraz eğitim bilimleri eğitimi aldıysa şunu bilmeli; eğitim süreci başta piramitin tabanı gibi genişken yukarı çıktıkça uzmanlaşma artar, piramit daralır, derinlik artar, dolayısıyla iş tanımı da bu uzmanlığa göre sınırlandırılır. Örneğin kimya öğretmeni kimya anlatır, fizik fizik anlatır, ancak fizikçiye kimya bilmiyor diyemezsin; kimya da bilir. Ancak şu ifade de geçen

    "Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğine ciddi şekilde riayet edeni,hiperaktive dikkat eksikligi ve özel ogrenme güçlüğü tanısı olan cocuklara düzenli ve performanslarına uygun eğitim ve ölçme değerlendirme kurallarına,kaynaştırma uygulamalarına riayet eden "

    gibi şeylerin alayının bir öğretmende dört dörtlük olması eğitim bilimlerine aykırıdır, doğanın akışına aykırıdır, üniversite eğitimi almış bir alanda uzmanlaşmış ve derinleşmiş olmaya aykırıdır ya da o üniversite eğitimi ortaya karışık bir uzmanlık ihtiva etmeyecek şekilde verilmiştir. Nitekim Türkiye'de her öğretmen aynı ekonomik şart ve sosyal alt yapıdan gelmiyor, bahsi geçen tüm bu yazılan uzmanlık alanlarında yeterlilik göstermek ancak çok steril bir hayatın olması ile mümkündür. Ekonomik sıkıntın yoksa, hayatına dair sorunlar yoksa, çocuğunun geleceği için uykusuz kalmıyorsan, kabile hayatını andıran sosyal ilişkilerin yoksa, hak hukuk adalete dört dörtlük ulaşıyorsan; o üstte yazdıklarında kısmen uzmanlaşabilir, tüm enerjini buna ayırabilirsin, bu da ancak laboratuvar ortamında mümkündür. Bir ülkenin eğitiminin iyi olması için o ülke insanın ve toplumunun iyi olması, aydınlanmış olması, adil olması gerekir. Kültürel özelliklerinin ve olumsuz ket vurmaması gerekir. Hangi dilde var "kol kırılır yen içinde kalır" atasözü ve bunun gibi daha birçok şey. Burada aranan; bütun sorunların aktığı bir havuzda belki her biri bir pırlanta olan öğretmenleri o havuzun içinde parlatmaya çalışmaktır. O havuza akan tüm sorunlar eğitime, eğitim sorunlara organik olarak bağlıdır bu bağ sadece eğitimle çözülemeyecektir, eğitim düzelmeden de hiçbir sorun çözülmeyecektir. Hangi bakan olduğu fark etmeksizin yıllarca bu denendi. Öğretmenlerin sorunları sistemin sorunlarından bağımsız değildir. Sistemin sorunları da; öğretmenlerden bağımsız değildir. Dünyanın gerçekleri ile inatlaşarak romantik söylemlerle yıllarca birikerek mermerleşen problemleri yontamazsınız. Öğretmenler adına kimlerin konuştuğu, öğretmenlerin kimin adına konuştuğu çok önemlidir. O yüzden sayın bakan müdürlerden değil mebin tüm teşkilatından il müdürlerinden, ilçe müdürlerine, ilçe müdürlerinden, okul müdürlerine kadar değiştirmelidir.
  • tahir1699
    19 Temmuz 2018 01:14
    1 1
    Yurdumda asılsız ihbarlarla bir çok insanın hayatı kararmadı mı? Kurunun yanında yaşta yanmadı mı? Sayın öğretmenlerim! İhbar, ispiyonculuk, gammazlamak vs.. Bu kelimeleri olumlu değerler arasına koyabilir misiniz?
  • excellance_18
    18 Temmuz 2018 22:07
    7 0
    Mehmet Tur arkadaşın yorumuna katılmıyorum. Ne saçma sapan şikayetler var. Neymiş efendim gösteride çocuğu önde ortada değilmiş neymiş öğretmen sesini yükseltmiş ...
  • Mehmet Tur
    18 Temmuz 2018 18:03
    0 23
    Görevini adil bir şekilde yerine getireni,önüne konulan müfredatı talimat doğrultusunda uygulayani ,Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğine ciddi şekilde riayet edeni,hiperaktive dikkat eksikligi ve özel ogrenme güçlüğü tanısı olan cocuklara düzenli ve performanslarına uygun eğitim ve ölçme değerlendirme kurallarına,kaynaştırma uygulamalarına riayet eden ogretmen,okul idaresi ve velileri kimse 147 ye sikayet etmez...
  • gökcebogaz55
    18 Temmuz 2018 13:19
    2 4
    Ben hiç de umutlu değilim üst akıl değişmedikçe bakan hiçbir şey yapamaz. Bkz İsmet Yılmaz ın teog da düştüğü duruma 180 derece nasıl dönüverdi.
  • neo24
    18 Temmuz 2018 12:28
    6 1
    Yeteneğinle bir yerlere gelmek...
    Bir okul mudurunu ilişkisinden dolayı atarsanız bu adaletsizlik olur."
    Desenize bir çok müdürün değişmesi gerek...
  • AKİL 1
    18 Temmuz 2018 12:16
    7 0
    Önce müdürlerine başlayacağız demiş çokta doğru söylemiş ama ilişkilerle bir yere gelirsen Allahı gücüne gider söylemi şimdiki müdürlerin hoşuna gitmemiştir. İnşallah başarılı olursun sayın bakanım size güveniyorum.
  • canyucellive
    18 Temmuz 2018 09:31
    11 0
    Rabbim bu zorlu görevde yardımcısı olsun. herkesin bildiği gördüğü hataları düzeltme fırsatı versin, öğretmenlerin değerinin arttığı, öğrenmenin zevkinin yaşandığı bir eğitim iklimi oluşturur inşallah.
  • php_korsan
    18 Temmuz 2018 08:56
    5 0
    147 hemen kapatılsın şimdi.Nabi Avcı bey de göreve geldiğinde ilk işinin 147yi kapatmak olduğunu söylemişti.Ama kapatmadı.Insaallah yeni Bakan beyden acilen bekliyoruz.Ayrica edevlet,bimer,cilerden kaldırılması alo 147den daha mühimdir.
  • victory90
    18 Temmuz 2018 08:50
    8 0
    Personelinizi ezdirmeyin ..bu cümle sayın bakanın konuşmasının en önemli cümlelerinden
  • ytas@
    18 Temmuz 2018 00:27
    9 1
    Aminn
  • koyay
    17 Temmuz 2018 23:37
    20 0
    Bakanımız sorunun farkında. Allah dediklerinin arkasında durma, istediği şeyleri yapma dirayeti versin.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK