Bakanlıktan, Kamu Çalışanı Reformu Hakkında Açıklama

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner’i ağırladı. Müezzinoğlu, Reşat Moralı Toplantı Salonunda Kıbrıslı mevkidaşı ile birlikte Sosyal Güvenlik anlaşmasına imza attı, böylelikle iki ülke arasında bir anlaşma daha sağlandı. Törenin ardından ikili, gazetecilerin sorularını cevapladı. Bakan Müezzinoğlu, kamu çalışanı reformuna açıklık getirdi, “Devlet güvencesinin kalkması söz konusu değildir” dedi.

 “Kamu çalışanı reformu çalıştayları yalnız benim bu 7 aylık bakanlığım döneminde değil, Türkiye’nin gündeminde, Ak Parti gündeminde, hükümetimizin gündeminde uzun süredir var. Benim dönemimde 3 tane çalıştay yapıldı; Ankara, İstanbul, Bursa çalıştayları. Bu çalıştaylarda üniversitelerimiz var, yerel yönetim, özel sektör var. Ve kamu dinamikleri var, kamu çalışanının daha güçlü, daha dinamik, liyakatın, performansın ölçülebilirliği, yalnız güvencenin konuşulduğu değil,  liyakat ve performansında devreye sokularak daha güçlü bir yapının nasıl kurulabileceğiyle ilgili bir çalışma süreci uzun süredir var. Söylenen cümleyi, özellikle referandum atmosferinde güvence kaldırılıyor gibi bir başlıkla vermeyi doğru bulmuyorum , bir defa kamuda çalışanın tabi ki güvencesi olacak, güvencesiz bir çalışma sistematiği değil ama yalnız temel konu güvence ile tırnak içine koyarsak  liyakati, kendini geliştirebilmeyi, performansı getirmezse bu sistem kamudaki insanımızın da körelmesine vesile olur ve hep kendimden örnek verdim. Ben 1986 dahiliye uzmanlığını tamamladım. 82 tıp mezunuyum, 86 dahiliye uzmanıyım. 30 yılı aşmış benim dahiliye uzmanı olduğum dönem, devletteki güvencemi 30 yıllık memuriyetteki kıdemler güçlü hale getiriyorsa burada bir sıkıntı var demektir. Ben 30 yıl öncesinin dahili uzmanı olarak kaldıysam bugün dahiliye uzmanlığı çok farklı noktaya geldi. Dünyanın geldiği gelişmeleri takip etmiyorsam, 5 yılda bir veya belirli aralıklarla benim performansımı ölçen bir sistem yoksa, hem kendimi geliştiremem hem topluma hizmetimi yeterince yerine getiremem. 30 yıl öncesinin hukuk bilgisiyle kalsın ama devlette kaldığı sürece kıdemi de olur, güvencesi de olur dersek bu kamudaki insanımıza da fayda sağlamaz topluma da hizmet etmez. Dolayısıyla bu anlamda güvence önemli, liyakat önemli , performans önemli ve 80 milyon ülke insanına daha güçlü hizmet edebilmeleri için bu sistemi daha çağdaş, modern, şeffaf ve geliştirilebilir bir yapıya kavuşturmak için çalıştaylarımız var, ama bununla ilgili bu dönemde referandum atmosferinde güvence ortadan kaldırılıyor cümlesini kim söylüyorsa esasında art niyetlidir onu da açık ve net söylüyorum. “

“2017 İSTİHDAM HEDEFİ TEK HANEYE İNMEK”

Bakan Müezzinoğlu, 2017 İstihdam hedefini de açıkladı; “Şimdi net rakamları 24 Şubat akşamı itibariyle bizim sosyal güvenlik kurumumuza ocak ayı sigortalı  bildirimlerinin son günü. 2016 Aralık sonu itibariyle bütün kurumlarımızın sigortalı sayıları 2016 aralık ayına alıyoruz. 2017 ocak sonu itibariyle sigortalı sayısını 24 şubat net rakam olarak olarak 24 şubattan sonra 25 şubat itibariyle vermiş olacağız. Şuanda net rakam söylemem doğru değil ama şubat başı itibariyle kurduğumuz sistem günlük hangi ilde hangi işveren ne kadar artı istihdam sağladı bunun rakamlarını günlük takip edebiliyoruz. 1 şubat- 20 şubat tarihleri arasında toplam 103 bin yaklaşık civarında şubat ayının ilk 20 gününün istihdamı, bu şubat sonu itibariyle 150 bin gibi bir rakam gelecek diye tahmin ediyoruz, ama bu rakamlar bizim yeni programa gelen rakamlarımız, resmi rakam olacak belirttiklerimizi en erken 25 şubat sabahı itibariyle vereceğiz ve orada  hangi kurum ne kadar almış? takip edeceğiz.  1-2 gün daha sabırlı olmanızı, aylık takiplerinizi her ayın 25’i veya 27’sinde net rakamları yeni yaptığımız program üzerinden olan rakamları da günlük takip edeceğiz. Bunları haftalık olarak paylaşarak haftalık takipleri de il il, kurum kurum, sektör sektör, takibini yapacağız. Bu sistemi TOBB ile ve başbakanlıkla entegrasyonunu yaptıktan sonra orada gözlenmiş olacak. Şuanda beklediğimizden daha iyi bir rakam, 2017’de  hedefimiz 1.5 milyon asgari, bu anlamda Şubat ayının ilk 20 gününün verileri bizi beklediğimiz hedefi ulaşabileceğimizi gösteriyor. şuanda bizim  İşkur’umuzda iş başvurusu yapan ve bizim istihdam sağlamamız gereken rakam 1 milyon 1730 civarında, yani 1 milyon 750 bin buna ilavelerde gelebilir, 2 milyona kadar bir hedefimiz var. Şayet bu yıl yakaladığımızda hem 2017’nin hedeflerini tutturmuş olacağız hem 2016’dan gelen yaklaşık 500 bin geçen yıldan gelen karşılayamadığımız istihdamı da sağlamış olacağız. Hedefimiz 2016 açığını kapatmak, 2017’nin hedefini tutturmak. Bunu başardığımızda işsizlik oranları 2017 Aralık ayı itibariyle yüzde 10’ların altına inecek, hedefimiz yüzde 9.5 rakamının altına indirebilmek, ama temel şeyimiz tekli haneye indirebilmek, hedefimiz tek hane 2017’nin temel hedefi.” dedi.

 

  • 2 0
  • 23 Şubat 2017 18:59 1.385
  • Aktif Haberler
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK