Barış Merdiveni (rehberlik)

Çevrimdışı coAch

  • Uzman Üye
  • *****
  • 3.359
  • 7.895
  • Müdür Yardımcısı
  • 3.359
  • 7.895
  • Müdür Yardımcısı
17 Ara 2014 08:38:41
Slayt ektedir. Yararlı olması dileğiyle.

Alıntı
Birbiriyle sorunu olan öğrenciler için geliştirilen barış merdiveni uygulaması uygulayan okullarda çok başarılı oldu. Öğrenciler bu yolla dostluk ve kardeşlik duygularını pekiştirdi.

Özellikle öğrenciler arasında dostluk ve kardeşlik duygularını pekiştirecek olan ‘barış merdiveni’ uygulaması aynı zamanda sorunların çözümünde de kullanılıyor. Yetkililer uygulamanın çatışma, çözme becerilerini geliştirmeyi amaçladığını belirterek, “Barış Merdiveni uygulaması ile saldırganlığı azaltmayı, etkili iletişim becerilerini öğrenmeyi, öğrencilerin benlik saygılarını arttırmayı, "saygısızca" diye nitelenen davranışları azaltmayı planlamaktayız. Bu çalışmayla öğretmen, yönetim ve psikolojik danışmanlarımızın zaman kazanmasını bekliyoruz” dediler. Barış Merdiveni birinci ve ikinci kademedeki tüm öğrenciler için uygulanıyor.

Uygulama dört aşamada gerçekleştiriliyor. Buna göre,

1-Birbirleri ile münakaşalı çocuklar, barış merdivenindeki barış bölgesine gidip, orada sorunlarını dört adımda çözmeye çalışıyor.

2- Adım adım, her seferinde bir basamak yükselerek ilerliyorlar. En tepedeki basamakta ise artık el sıkışmaları bekleniyor.

3 Sorunlarını kendi kendilerine çözemeyen çocuklar, bağımsız bir Barış Elçisi’ni yardıma çağırıyorlar.

4. Barış Elçisi ile de çözüme ulaşılamazsa Rehberlik Servisi’nden destek alınıyor.

Alıntı
İki kavga eden kişi karşılıklı olarak öncelikle "Sorun ne?" basamağında duruyorlar. İki taraf da kendilerince sorunun ne olduğunu anlatıyor. Ki zaten bir sorunu iki kişi de farklı algıladığı için tartışıyor ya burada iki farklı cevap geliyor.

Sorunun ne olduğunu anladıktan sonra bir basamak ilerleyip "Duygun ne?" basamağına geliyorlar. İki taraf da yaşadıkları durum sonucunu hissettikleri duygularını söylüyorlar. Hatta sol tarafta gördüğünüz gibi duygu ifadelerini de yapıştırdım ipucu olsun. Duygularını öğrenebilsinler diye çünkü duygu yoksunu insanlarız üzgünüm mutluyum kendimi kötü hissettimden öte gidemiyoruz.

Duygularını söyledikten sonra "Ne yapabilirim?" basamağına ilerliyorlar. Burada bu sorunu çözmek için senin için ne yapabilirim üzerine konuşuyorlar. Genelde özür diliyorlar. ya da kalemini kırdıysa bana kırdığın kalem için yenisini almanı istiyorum vs gibi isteğini belirtiyor.

Son olarak "Rican ne?" kısmına geliyorlar ve ortada yan yana birleşiyorlar. Burada birbirlerinden ricada bulunmaları isteniyor. Örneğin bana bir daha böyle davranmaz isen sevinirim ya da senin şu şu davranışın beni rahatsız ediyor bana bu şekilde davranmanı istemiyorum tarzında kalp kırmadan istediğini söyleyebildiği kısım, göz göze bakarak yakın temasta konuşuyorlar ve barışıp oradan ayrılıyorlar.

Şuan bunları yazarken aklıma geldi. Ben yapmadım yapmak isteyen arkadaşlara öneri olarak, bu merdiven başına götürmeden öncelikle sınıflara girip çatışma çözme yöntemini anlatarak sonrasında barış merdivenine götürüldüklerinde daha iyi akılda tutabilirler. İkinci bir tekrar olmuş olur. Ben bir kere anlattım ve anlayan anladı anlamayan sek sek oyununa çevirdi  :)


[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]

 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK