Benzindeki İndirim Dizeli Vurdu

Benzinin pompa fiyatında 16 kuruşluk indirime gidilmesi, motorin ile aradaki farkı kapattı. İstanbul'da benzin ile motorinin arasındaki fiyat farkı 5 kuruşa inerken, bazı illerde ise dizelin fiyatı benzinin üstünde kaldı. Ortaya çıkan tablo, yıllardır aynı şekilde süregelen dizel motorun amortisman hesabını da değiştirdi. Öyle ki, bugüne kadar yılda 30 bin kilometre yol gidenler dizel motorlu otomobilleri tercih ederken, artık dizel bir otomobilin 5 yıl ya da 100 bin kilometre üstünde parasını çıkardığı görülüyor.

Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberi... Yaklaşık 130 yıl önce icat edilen, fakat 1980'li yıllara kadar binek otomobillerde çok tercih edilmeyen dizel motorlar, daha yüksek performans sunmaya başlamaları ve yakıt tasarrufu sağlamaları nedeniyle 1990'lı yılların başından bu yana sürücülerin büyük bölümü tarafından tercih ediliyor. Bu konuda Türkiye'deki asıl patlama ise, markaların vergi avantajı sağlayan düşük hacimli dizel motorlarını otomatik şanzıman birlikteliği ile sunmalarıyla oldu.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, Türkiye'de pazarın yüzde 58.94'ü dizel motorlu otomobillerden oluşuyor. Dizel otomobil satışlarının bir yıl içinde yüzde 32.99 oranında azalmasına rağmen halen pazarın yaklaşık yüzde 60'ına hakim olması, söz konusu motorun Türkiye'deki önemini gözler önüne seriyor. Ne var ki, benzinin pompa fiyatında 16 kuruşluk indirime gidilmesi, uzunca bir zamandır süregelen bu tabloyu değiştirecek gibi görünüyor.

Öyle ki, İstanbul'da benzinin litre fiyatının 6.29 liraya inmesi, motorin ile benzin arasındaki fiyat farkının 5 kuruşa çekerken, dizel otomobil alırken yapılan amortisman hesabını da değiştirmiş oldu. Gelişmeler ışığında, Türkiye'de otomobil satın alırken tercihi dizelden mi yoksa benzinliden mi kullanmak daha mantıklı, gelin birlikte bakalım.

YILDA 7 BİN LİRA FARK VAR

Yıllardan beri, Türkiye'de 30 bin kilometre (km) üstü yol yapanlar dizel otomobilleri tercih ederken, bir yıl içinde bu km'nin altında kalacağını öngörenler ise benzinli modellere yöneliyordu. Bu tercihte kuşkusuz benzin ve motorinin arasındaki fiyat farkı ile birlikte dizel ve benzinli otomobillerin fiyatları da göz önüne alınıyordu.

Söz konusu hesaba göre, yakıt deposu 50 litre olan bir benzinli otomobil sahibinin yılda 30 bin kilometre yol kat ettiği varsayıldığında, bu kişinin yıllık akaryakıt masrafının 18 bin 870 TL olduğu sonucuna varılıyor. Aynı sürücü, söz konusu mesafeyi yakıt tankı yine 50 litre fakat bu sefer dizel motorlu bir otomobil ile yaptığında ise, yıllık akaryakıt masrafının 11 bin 700 liraya düştüğü görülüyor. Rakamlar, bir yılda 30 bin km mesafe giden bir sürücü için benzinli otomobilin dizele göre 7 bin 170 lira daha masraflı olduğunu gösteriyor.

PARASINI 5 YIL SONRA ÇIKARIYOR

Ne var ki, gelinen noktada söz konusu hesaba göre otomobil tercihi yapmak artık pek mümkün görünmüyor. Türkiye'de satılan otomobillerin yüzde 65'inin otomatik şanzımanlı olduğu gerçeğinden yola çıkarak, on bin adetten fazla satılan  modellerin otomatik şanzımanlı versiyonlarına göz attığımızda, dizel motorlu bir otomobilin kendini 1 yılın altında amorti ettiği tek modelin Renault Megane Sedan olduğu görülüyor. 

(Renault Megane Sedan)

Aynı donanıma sahip modeller üzerinde yaptığımız araştırmada, Megane Sedan'ın dizel versiyonu ile satın alındığında kullanıcısına 24 bin 268 kilometre sonunda kazandırmaya başladığı görülüyor. 

(Nissan Qashqai)

Diğer örnekler de ise söz konusu sürenin bir kaç yıla ve 100 bin kilometrenin üstüne çıktığı görülüyor. Bu modellerden Nissan Qashqai'nin dizeli ve benzinlisi arasında 31 bin liralık fiyat farkı bulunuyor. Yılda 30 bin kilometre yol giden bir sürücü bu fiyat farkına göre ancak 4.4 yıl veya 131 bin 925 kilometre yol gittikten sonra dizele ödediği farkı çıkarmış oluyor.

(Fiat Egea Sedan)

Dizelin benzinli motora göre amortisman süresi Fiat Egea Sedan'da 5.1 yıl olarak göze çarpıyor. Dizel versiyonu ile benzinli şeçeneği arasında 36 bin lira fark bulunan Egea'nın dizeli, 152 bin km sonrasında sahibine kazandırmaya başlıyor.

(Honda Civic Sedan) 

Honda Civic Sedan'da ise dizelin amortisman süresi 5.4 yıl olarak karşımıza çıkıyor. Japon üreticinin kompakt sedan modelinin dizeli ile benzinlisi arasında 38 bin 570 TL fiyat farkı bulunuyor. Rakamlar, Civic Sedan'ın dizelini tercih edenlerin en az 161 bin kilometre yol gittikleri zaman verdikleri paranın karşılığını alacaklarını gösteriyor.

(Toyota Corolla) 

Dizel motora ödenen fazla para Toyota Corolla'da ise kendisini 5.7 yılda çıkarıyor. 2019'un ilk çeyreğinde yeni versiyonun satışa sunulması ile birlikte dizele veda edecek kompakt sedan, güncel dizel versiyonunda ise kendisini 170 bin kilometre sonra amorti ediyor. 

Hyundai i20'nin dizel versiyonunda otomatik şanzıman sunulmuyor. Bu nedenle, manuel şanzımanlı dizel i20 ile otomatik şanzımanlı benzinli i20'nin fiyatlarını inceledik. Buna göre, dizel motor tercih edildiğinde benzinliye göre 10 bin liradan fazla ücret ödenmesi gerekiyor. Yaptığımız hesaplamalar sonucunda, bu modelin dizel versiyonu da sahibine 45 bin kilometre yol kat edince ya da 1.5 yıl sonra kazandırmaya başlıyor. 

(Hyundai i20)

Volkswagen'nin orta boy sedanı Passat'da ise, Comfortline donanıma sahip dizel motorlu seçenek, aynı donanım paketine sahip benzinli versiyona göre 21 bin 400 lira daha pahalı. Buna göre, Passat dizel motor ile satın alındığında, 3 yıl sonra veya 89 bin kilometre sonrasında kendisini amorti ediyor.

(VW Passat) 

2015 yılında patlak veren emisyon skandalı sonrasında, dünyada dizel otomobil satışları hızlı bir şekilde düştü. Tüketiciler bu otomobillerin yarattığı çevre kirliliği konusunda daha duyarlı bir hale gelirken, bazı ülkeler ise dizel otomobil kullanımını yasaklamayı gündemini aldı.

Dünyadaki bu gelişmeler, benzin fiyatlarının yüksekliği ve dizel otomobillerin yakıt tasarrufu sağmalaları yüzünden bugüne kadar Türkiye'yi teğet geçmişti. Fakat, Türkiye'de ortalama otomobil değiştirme süresinin 3 yıl olduğu göz önüne alındığında, dizel amortisman sürelerinin uzamasının önümüzdeki dönemde otomobil satın alacaklarının tercihlerini etkilemesi sürpiz olmayacaktır. 

AKARYAKITA İNDİRİM GELSE BİLE SONUÇ DEĞİŞMİYOR

Akaryakıt fiyatlarında hafta başında birer indirim daha bekleniyor. Buna göre, benzinde 15-16 kuruş arası, motorinde de 21-22 kuruş indirim öngörülüyor. Söz konusu indirimler iddia edildiği gibi gerçekleşirse, bir yılda 30 bin km mesafe giden bir sürücü için benzinli otomobilin dizele göre 7 bin 102 lira daha masraflı olacağı sonucuna varılıyor. Yani, güncel akaryakıt fiyatlarından elde edilen bulgular hemen hemen değişmiyor. 

 

  • 4 1
  • 25 Kasım 2018 20:31 6.999
  • Aktif Haberler
  • lazybones
    27 Kasım 2018 11:51
    0 0
    Almanya asgari ücret: 1498 euro.
    Almanya benzin: 1,52 Euro.

    bir asgari alman arabasına aylık 986 litre benzin alabiliyor.

    Türkiye'de asgari ücret: 1603 tl
    Türkiye'de benzin: 6,32 tl

    Bir asgari Türk arabasına 256 litre benzin alabiliyor.

    Tabi ki bu hesaplamalar oldukça anlamsız. Zira bizde asgari ücretli araba falan alamaz. Şaka şaka alır tabi ki.

    Halk arasında dizel benzinden daha ucuz olmalı gibi bir inanış var nedense. Dizel arabaların pahalı olmasından da kaynaklanıyor olabilir. Arz talep meselesi. Şu saçma kıyası bitirelim lütfen. Benzin ve motorin'in fiyat açısında karşılaştırmak için herhangi sebep yoktur. Dizel hâlâ eş değer motorlarda daha ekonomik ve daha performanslıdır.



  • Muge.tsu
    27 Kasım 2018 11:12
    1 0
    alper bocut hocam, oradaki bir asgari ücretlinin ya da memurun kazancıyla ayda kaç litre benzin alma gücünün olduğunu hesaplayıp burasıyla kıyaslarsanız gerçekçi bir hesap olur. Ama şuna biraz katılıyorum, bizde benzin çok pahalı değil evet ama ALIM GÜCÜMÜZ ÇOK DÜŞÜK.
  • metci
    27 Kasım 2018 11:00
    1 1
    ilhan101101 hocam hesap doğru, orada "satın alma paritesine göre" diyor, yani elinize yılda bu kadar dolar geçiyor demek değil o....
  • ilhan101101
    27 Kasım 2018 10:54
    2 1
    Asunar hocam 27285 dolar bugünkü kurla 142.700 TL Yapıyor.bunuda onikiye böldüğümüzde aylık 11.891 TL yapıyor.ben 25 yıllık öğretmenim elime ek ders ücreti ile birlikte ancak aylık 4950 TL ancak geçiyor.sen yazdığın bu hesaba inanıyor musun?
  • alper bocut
    27 Kasım 2018 10:19
    1 7
    carpe sen de fox muhabiri misin.Avrupada kazanılanla harcananı kıyasla bakalım onların durumu ne?Orda kazanılanı burada harcarsan gerçekçi olamazsın.,
  • Muge.tsu
    27 Kasım 2018 10:02
    2 0
    ayurtaslan hocam, oradaki verilerin satın alma gücü paritesine göre olduğu belirtilmiş zaten...
    şaka yaptığınızı umuyorum...
  • metci
    27 Kasım 2018 09:57
    3 0
    @ayurtaslan hocam
    dikkat ederseniz oradaki verilerde "satın alma gücü paritesine göre" denilmiş. Yıllık bu kadar kazanıyorsunuz demiyor yani.
    Dolayısı ile asunar hocamız da şaka yapmıyor.
    Satın alma gücü paritesi ile verilen verilerde, yıllık kazancımız o kadar demek olmuyor. Daha detaylı hesaplamalar mevcut internette...
    *Satın alma gücü paritesi ülkeler arasındaki fiyat düzeyi farklılıklarını ortadan kaldırarak farklı para birimlerinin satın alma güçlerini eşitleyen bir değişim oranını ifade eder.
  • ayurtaslan
    27 Kasım 2018 04:55
    5 2
    asunar hocam, alıntılayarak verdiğiniz bilgilere göre ülkemizde göreve yeni başlayan bir öğretmen yıllık 27.285 abd doları kazanıyorsa; aylık maaşı ortalama 12.000 tl oluyor... ;))))))

    şu anda 7500 abd doları ile son sıradaki Letonya'nın bile altında yıllık gelirimiz..
    şaka yaptığınızı umuyorum...
  • php_korsan
    26 Kasım 2018 22:34
    0 0
    Teksas dallas yada hüsranda yaşamak isterim.4 litre benzin 2dolar liraya sakın vurmayın 2 lira gibi düşünün.Mercedes e200 yada e39kasa bmw 4500dolar.
  • asunar
    26 Kasım 2018 21:58
    2 8
    Devlet kurumlarında kariyerinin başındaki bir ilkokul öğretmenin yıllık kazancı (ABD Doları)
    Satın Alma Gücü Paritesine göre
    1- Lüksemburg 68.348
    2- İsviçre 54.968
    3- Almanya 54.426
    4- Danimarka 46.974
    5- ABD 42.563
    6- Norveç 42.275
    7- Avustralya 40.902
    8- Kanada 39.179
    9- İspanya 37.609
    10- Hollanda 36.642
    11- İsveç 35.574
    12- Avusturya 33.999
    13- Finlandiya 33.034
    14- Portekiz 32.644
    OECD Ortalaması 30.838
    15- İrlanda 30.733
    16- Japonya 29.009
    17- Yeni Zelanda 28.659
    18- Fransa 28.525
    19- Güney Kore 28.352
    20- İtalya 27.942
    21- Türkiye 27.285
    22- Slovenya 25.711
    23- İsrail 19.507
    24- Yunanistan 18.679
    25- Şili 18.301
    26- Çek Cumhuriyeti 17.906
    27- Estonya 17.314
    28- Meksika 17.271
    29- Polonya 15.468
    30- Macaristan 13.300
    31- Slovakya 12.742
    32- Letonya 8.555
    Veriler 05.10.2017 tarihli Hürriyet gazetesinden
    http://www.hurriyet.com.tr/egitim/turkiye-ogretmen-maaslarinda-oecd-ortalamasinin-altinda-40600886
  • hazer
    26 Kasım 2018 13:13
    5 0
    Avrupa dan daha ucuz benzin dizel alıyorsak bize de avrupa daki öğretmen maaşını euro olarak versinler...sapla saman karışmaz o zaman
  • OLcAYTo_
    26 Kasım 2018 12:40
    2 0
    Alper bocut hocam sanırım sözeli. Hem de iyi bir sözelci.!
  • a.riza
    26 Kasım 2018 12:38
    2 0
    carpediem03 dolar biraz daha yükselirse 1 dolara kadar gerileyecek benzin, Türk lirasının dolar karşısındaki değersizliğinden kaynaklı olduğunu biliyordur umarım, ben ironi yapmıştır diye düşünmüştüm.
  • carpediem03
    26 Kasım 2018 11:42
    10 0
    alper bocut Ahaber muhabiri misiniz? Bahsettiğiniz ülkelerin asgari ücretlerini de paylaşırsanız aydınlanırız. Onlar da 'dolar bazında' olsun mümkünse....
  • alper bocut
    26 Kasım 2018 11:23
    3 23
    Rusya ve Belarus dışında benzin fiyatları ülkemizle aynı ya da daha pahalı. Dolar bazında örneğin Norveç'te 1.91 dolar.İtalya 1.86 Hollanda 1.88 dolar.Türkiye'de 1.20 dolar civarında.
  • cmustafaengin
    26 Kasım 2018 10:51
    4 0
    Ya o değilde 6.35 benzin diye bayram ediyoruz :D Cidden ağlanacak haldeyiz. LPG ise çoğu yerde 3.30 civarı bizim ilçede 3.89 a dahi var. Okula da kendi aracımla gidip geliyorum ve 45 km mesafe! Daha da konuşmuyorum...
  • joseph1618
    26 Kasım 2018 10:07
    0 0
    "Ölümü gösterip sıtmaya razı etmek" deyimi işte tam manasıyla benzine yapılan bu indirimlerdir. 6.35 tl nedir ? Bu kadar eder mi? Sorularını sormak yerine şöyle indirim böyle indirim.... Hala 6.35 e benzin alıyoruz farkındasınız değil mi?
  • sevmelek
    26 Kasım 2018 09:51
    0 0
    Devletimiz sade vatandaşımızı her hal ve durumda sever ve düşünür,endişelenmeye mahal yok...
  • yigiterc
    26 Kasım 2018 08:17
    4 0
    Almanya hükümeti, elektrikli araçlar için bir milyar Euro kaynak ayırdı . Ki asıl arge yatırımlarını otomotiv şirketleri yapıyor.

    Biz daha Tsi motorla çevre yolunda ,şehir içi tüketim videosu çekip avunuyoruz.
  • carpediem03
    26 Kasım 2018 07:46
    11 0
    Ahabere göre Avrupanın en ucuz akaryakıtını biz kullanıyoruz. Ama TL bazında :) Elimde ekran görüntüsü de var bizzat kendi aldığım ama maalesef yorum kısmında paylaşamıyoruz.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK