Çocuğa Şiddet Üzerine, MERTCAN'ların Ardından...

Çocuğa şiddet olaylarına gün geçmiyor ki bir yenisi daha eklenmesin. Babası tarafından 'ödevini yapmadığı için' dövülerek komalık olan 6 yaşındaki Mertcan yaşamını yitirdi

Ödevini yapmadığı için babası tarafından dövülen 6 yaşındaki Mertcan 3 gün süren yaşam savaşını kaybetti. Mertcan'ın hayatteyken çekilmiş fotoğraflarında o minik gözlerdeki morluklar şimdi o öldükten sonra herkesin dikkatini çekiyor. O zamanlarda kimsenin dikkatini çekmedi mi? Yoksa dikkat çektiği halde yapılması gerekenler yapılmadı mı?  Bir daha asla başına oturulamayacak o ödev çocukla beraber yapılamaz mıydı? Peki neden dayak? Neden şiddet? Elektrikli süpürgenin demir sopasıyla öldüresiye dövecek kadar bu vahşet neden?  Bu canilik neden? 

Kafamda deli gibi bu sorular dolaşırken internette Dilek Cesur isminde birinin yüreğine sağlık yazmış olduğunu tahmin ettiğim ( başka kişiye aitse lütfen belirtin düzeltelim) bir yazıyı okudum. Beni derinden etkileyen yazıyı sizlerle paylaşmak istiyorum.

''Hiç düşündünüz mü?

Çocuklarımıza psikolojik ve fiziksel şiddet uygularken neden bu kadar rahat olduğunuzu?

Yada çocuğunuza öfkenizi kusarken yapmış olduğunuz davranışları; rahatça eşinize, dostunuza, ailenize yapabiliyor musunuz?

Tokat atmayı alışkanlık haline getirmiş birsürü aile gördüm.  İnanın bana çocuğunuza davrandığınız gibi etrafınızdaki diğer insanlara davransanız yanınızda kimse kalmaz.

Peki çocuğunuza neden bu kadar rahat davranıyorsunuz biliyor musunuz?

Çünkü O SİZE MUHTAÇ!

Aynı şekilde tepki veremez,sizi terk edemez ya da bağırıp çağıramaz.

Sadece susar veya ağlar. 10 dakika sonra gelir hiçbir şey yaşanmamış siz onu hiç üzmemişsiniz kalbi hiç kırılmamış gibi yine boynunuza sarılır.

Siz, size kötü davrananları bu kadar çabuk affediyor musunuz? ETMİYORSUNUZ!!!

Size 10 dakika önce hakaret edip tokat atan birine 10 dakika sonra asla sarsılmazsınız.Bağrınıza basmazsınız.Size biran önce sarılsın diye düşünmezsiniz. İçinize dert olmaz kırgınlığınız. Boynunuzu bükmezsiniz. Ama çocuğunuz boynunu büker; siz onu döversiniz ama o sizi affedin diye bekler. 

Dayağı yer ama yine de sizi üzdüğünü düşünerek içine dert eder. Sizi affetmek için sabırsızlanır.

Çocuklar çok masum. Onların bu masumluklarını kullanmayın. Belki beden olarak size bir şey yapamazlar ama düşünce olarak terk ederler. Ruhlarında derin yaralar açarsınız. Telafisi zor durumlara sokarsınız.

Vurmak, hakaret etmek kişinin acizliğindendir. Konuşmak anlatmak için erdem sahibi olmak lazım.''

Artık bu son olsun! Bundan ders çıkarılsın! Umarım bir daha tekrarı olmaz dediğimiz olayların sayısı gün geçtikçe artıyor. Okullarda öğretmenler dövülüyor, öldürülüyor. Hastanelerde sağlık çalışanları dövülüyor, öldürülüyor. Çocuklara uygulanan şiddet sürekli artıyor ve bunların bir çoğu maalesef ölümle sonuçlanıyor. Mesleki açıdan ve toplumsal yönden dokunulmazlığı olan öğretmenler ve çocuklar ülkedeki gittikçe artan şiddet eyiliminin kurbanları oluyorlar. Peki bu ahlaki çöküntünün ve ardı arkası kesilmeyen, kadın-çocuk demeden herkesin maruz kaldığı şiddet eğilimlerinin önüne nasıl geçilecek? 

Eğitim şart elbette ama aslolan toplumsal silkiniş ve kanun gücü...

 

Öğretmenini ve çocuğunu yaşatamayanın geleceği olmaz!

 

Egitimhane.com

  • 15 0
  • 06 Ocak 2019 08:21 6.150
  • Aktif Haberler
  • lavinya0621
    07 Ocak 2019 11:47
    2 0
    Bu haber beni gerçekten çok üzdü.Yalnız yine bunun faturasının yine öğretmenlere çıkartıldığını da bir çok haber sayfasında okumakta çok üzücüydü
  • kenan34
    07 Ocak 2019 10:56
    0 0
    Ürperdim...
  • sevgiuğur
    07 Ocak 2019 09:19
    0 0
    Böbreklerinde sıkıntı yoksa ciddi geniz akıntısı olan çocuklar alerjik rahatsız olarak değerlendirilir ve bu çocukların gözlerinin altı mor olur.Zaman zaman öğrencilerimde çok olur buna yönelik tedavi almayan çocuklar o morluklarla gezer.Allah rahmet eylesin.
  • olcaytaner
    07 Ocak 2019 09:14
    2 1
    Sınırsız şımarık nesil yetişiyor. Yarının anne babaları...
  • Mehmet Tur
    06 Ocak 2019 22:57
    1 9
    Bu arada bir şey sormak istiyorum,,cocuklara "beyinsiz","oğlum nitin artık "gibi sözler kullanan kişiler hakkında bir müracat yada yaptırım uygulatmak mümkün mü
  • volkankaz
    06 Ocak 2019 22:57
    2 0
    Ülke olarak köklü bir değişikliğe ihtiyacımız var. Allah rahmet eylesin.
  • alpi61
    06 Ocak 2019 22:41
    4 0
    İçim koptu yazıyı okurken..
  • daywalker_01
    06 Ocak 2019 22:39
    9 0
    Ogretmende sasti kaldi neye yetisecegine.ona yetis buna yetis her yere yetis.ona buna yetismekten kendimize yetisemoruz arkadas.
  • seyfi ünaldı
    06 Ocak 2019 22:27
    7 0
    Aile içi şiddet günümüzün en önemli sorunlarından. Bu kavramın alanı ise oldukça geniş. İlla süpürge demirine gerek yok.
    Oyun saatinde düşüp külotlu çorabını kirlettiği için anne korkusuyla 20 dakika ağlayan öğrencimiz var.
    Evde terbiye adına verilen bilinçsiz cezalar, tehditler vs. Herkes her şeyi çok biliyor ancak geldiğimiz nokta ortada.
    Veli eğitiminin en az çocuk eğitimi kadar önemsenmesi gerekiyor. Bu olay bizlere de "Şapkamızı önümüze alıp düşünme." mesajı veriyor şüphesiz.
  • sevde5
    06 Ocak 2019 21:47
    5 15
    Günlerdir en çok üzüldüğüm haber ne diyebilirim ki yavrucak kurtuldu Allah’ın izniyle cennetlik.kurtulamayanlar...öğretmenler bunu en yakından farkedebilecek kişiler lütfen farkedelim...
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK