Çocukların Hayatını Çalmayın

ÇOCUKLARIN HAYATINI ÇALMAYIN

Sevgili öğretmenlerimiz, okul yöneticilerimiz, velilerimiz! Allah aşkına sesime kulak verin. Sadece okuma yazma veya dört işlem öğreterek, Dünya ile yarışan, nitelikli bir nesil yetiştirmek mümkün değil!

6-7 yaşındaki çocuklar açısından oyun önemli bir ihtiyaç. MEB, öğrencilerin gelişim özelliklerini dikkate alarak ilkokullarda haftalık ders çizelgesini düzenliyor. İlkokul birinci sınıf çizelgesinde haftada 5 saat Oyun ve Fiziksel Etkinlikler” dersi yer alıyor. Bu ders laf olsun diye değil, uzmanlarca gerekli görüldüğü için özellikle çocukların oyun oynamaları için konulmuş bir ders. Bu dersin işlenişi için Bakanlık tüm okullara oyun kartları gönderdi ve öğretmenlerin bu kartlarda yer alan etkinlikleri uygulaması gerekiyor.

Çocuklar bu ders içinde sadece oyun oynayıp eğlenmekle kalmıyor birçok becerilerini de geliştiriyorlar. Oyun oynarken, neyi yapıp neyi yapamadıklarını görüyor ve kendilerini daha iyi tanıyorlar. Arkadaş edinmeyi öğreniyorlar, dostluklarını pekiştiriyorlar. Takım oyunlarında bir grubun üyesi olarak aitlik hissini yaşıyorlar. Gruba uyum becerileri gelişiyor. Yarışmalarda mücadele etmeyi, kazanmayı, kaybetmeyi, takım arkadaşına destek olmayı öğreniyorlar. Potansiyeli olan çocukların liderlik özellikleri gelişiyor. İçine kapanık çocukların, açılması sağlanıyor. Oyunlarda kurallara uymayı, kurallara uymamanın gerektirdiği cezaları kabullenmeyi öğreniyorlar. Mücadelede rakibine zarar vermeden onunla yarışmayı öğreniyorlar. Zayıf olanları kollamayı, onlara destek olmayı, liderin peşinden gidebilmeyi öğreniyorlar. Öfkelerini kontrol etmeyi, kazananları tebrik etmeyi, takdir etmeyi; kaybedenleri teselli etmeyi öğreniyorlar. Daha çok çalışarak başarmanın mümkün olduğunu görüyorlar. Zamanla becerileri geliştikçe çocukların kendilerine özgüvenleri de artıyor. Çocuklar oyunlarda daha nice vazgeçilmez beceriler kazanıyorlar. Özetle çocuklarımız, hayatları boyunca kendilerine gerekli ne kadar yaşam becerisi varsa oyunlarda ve bu tür etkinliklerde geliştiriyorlar.

Diğer yandan yine birinci sınıfta haftada dört saat “Serbest Etkinlikler” saati yer alıyor. Bu saatlerde, zümre öğretmenleri tarafından kararlaştırılan birçok etkinlik yapılıyor. Bu dersin amacı da benzer becerilerin geliştirilmesi.

Oyun ve Fiziksel Etkinlikler ile Serbest Etkinlikler toplam ders saati haftada 9 saat. Bu da öğrencinin her gün iki saatini oyun ve etkinlikle geçirmesi demek. Bu saatler, öğretmenlerin sınıf içinde Matematik, Türkçe derslerini işleyeceği dersler değil! Lakin öğretmenlerimiz bu dersleri amacına uygun kullanmıyor. Öğrencilerle haftalık 30 saatin tamamında akademik dersler işleniyor. Çocuklar oyuna hasret kalmaya devam ediyor ve çocukluklarını yaşayamıyorlar. Birçoğu okuldan nefret etmeye başlıyor.

Öğrenci velilerine verdiğim seminerlerde, bazı velilerin çocuklarının okula başlamayı çok arzuladıklarını ama okula başladıktan sonra öğretmenlerin okulda 30 saat sınıfta ders yapmalarından dolayı artık çocuklarının okula gitmek istemediklerini ve her sabah sorun yaşadıklarını dile getiriyorlar.

Okul yöneticileri, öğretmenlerin çocukları oyun ve fiziksel etkinlikler için dışarı çıkarmadığını görüyor. 10 şube birinci sınıfı olan ve o saat oyun ve fiziksel etkinlik dersi bulunan bir okulun bahçesi cıvıl cıvıl olması gerekirken dışarıda bir tek sınıf bile olmuyor. Öğretmenler bu saatte de Türkçe veya Matematik dersi işliyorlar. Okul yöneticileri duruma duyarsız. Hiçbiri bu ders saatinde çocuklar neden dışarıda değil diye sorgulamıyor.

Durumun önemini kavrayamayan bazı veliler de öğretmenlerimizden özellikle tüm saatlerde akademik dersler işlemesini talep ediyorlar ve durumdan şikâyetçi değiller. Bilinçli veliler ise öğretmenlerin programa uymamasından şikâyetçiler, ancak ellerinden bir şey gelmiyor. Olan, okulda oyun saatleri çalınan üstüne saatlerce süren ev ödevleri ile cendereye çekilen çocuklara oluyor.

Sevgili öğretmenlerimiz, okul yöneticilerimiz, velilerimiz!

Allah aşkına sesime kulak verin. Sadece okuma yazma veya dört işlem öğreterek, Dünya ile yarışan, nitelikli bir nesil yetiştirmek mümkün değil! Çocuklarımızın yaşam becerilerinin geliştirilmesi çok önemli. Bunun için Lütfen Devletin koyduğu programa uyun ve çocuklarımızın hayatlarını çalmayın.

Doğan CEYLAN

Maarif Müfettişi /Yönetim Bilimi Uzmanı

  • 18 4
  • 12 Aralık 2017 18:06 4.454
  • Aktif Haberler
  • morduman
    14 Aralık 2017 18:40
    0 0
    müfettişlik yaparkende aynı sözleri söylüyormuymuş . beden müzik gibi dersleri bırak bepliler ve geri olanlarla ilgilen mi diyormuş?
  • tolunays
    14 Aralık 2017 16:12
    4 0
    Elinde fazlaca yetki olduğu zamanlarda öğretmenleri teftiş ederken de böyle konuşuyor muymuş sayın yazar? Mesela şöyle diyor muymuş teftiş ettiği öğretmenlere:
    Kendinizi ve çocukları fazla kasmayın sayın öğretmenlerim! Bırakın 1. sınıfta olmasa bile 2. hatta 3. sınıfta okumaya geçsinler çocuklar. Bunların telafisi mümkün ama geçen çocukluğun telafisi yok.
    Hiç zannetmiyorum. Hatta pek çok meslektaşıma şimdi eleştirdiğiniz şeyleri yaptıklarından dolayı soruşturma açtığınızı görür gibiyim.
  • mst_kan
    13 Aralık 2017 13:18
    3 0
    Bahsedilenler o kadar güzel ki... Her şeyden önce Milli Eğitim Bakanlığının okulu alana göre yapma anlayışından vazgeçip içinde kapalı spor salonu, tiyatro sahneleri, müzik sınıfları, satranç odaları vb. sosyal etkinlikleri de kapsayacak şekilde tip projelerle okul yapımına geçmelidir. Uygun olmayan alanlarda bunları ne kadar uygulamaya çalışırsan çalış başarı istenilen düzeyde olmuyor. Çocuklar okula gelmekten sıkılıyor. Eğlenmek, oynamak ve güzel vakit geçirmek onların en doğal hakkı... Şartlar uygun olduktan sonra zaten herkes üzerini düşen sorumluluğu yerine getirecektir zaten..
  • reeemat
    13 Aralık 2017 12:03
    4 0
    Okulumuzda çocukların öğle arasını çalmayıp, ders işlemeyen öğretmenlere dudak büküp, ayıplıyorlar. İdareciler de aynı kafada;Neden öğle arasında da ders işlemiyorsunuz? diyorlar. Cevaplarını alıp susuyorlar ama mahalle baskısı gibi...İşimiz hayli zor.
  • mutlu70
    13 Aralık 2017 11:20
    3 0
    Hocam son derece haklı. Ben hava şartları müsait oldukça hergün bahçeye çıkıyorum. Çıkamadığım zaman ise sınıfta eğitsel oyunlar oynatıyorum. MEB haftalık ders çizelgedine uyulup uyulmadığını denetlemelidir. Her dersi çizelgeye göre işlemek lazım. Akademik olarak öğrenemediklerini ileride telafi edebilirler ama çocukluk bir daha geri gelmez...
  • omala
    13 Aralık 2017 10:27
    2 0
    Kurum binaları ve yeterlilik oranları maalesef yapıldığı zamanda kalmış. Yeni yapılanlarda 20 yıl geriden takip ediyor.
  • alper bocut
    13 Aralık 2017 09:17
    4 0
    Çocukları ödevlere boğmayalım.Bu bile yeter.
  • yoncaöğrt
    13 Aralık 2017 06:57
    9 1
    Ne güzel söylenmiş değil mi oyun oynatın. Bunun için önce ilçe milli eğitimi uyarın milli eğitim müdürü birinci sınıf öğretmenlerine her toplantıda baskı yapıyor yok şu seste niye değilsiniz. Yok birinci dönem bitmeden okuma yazma öğrenmeyen çocuk kalmayacak bu durumda müdür de öğretmene baskı uyguluyor. Öğretmen ne yapsın şimdi plana bakınca Mart'ta yada Nisan ayında çocuklar okumaya geçmeli ama beklenilen ocak ayının ilk haftaları bu öğretmen neye yetişmeli. Ben konuları yetiştiremiyorum yarım bıraksam gönlüm razı değil devam etsem teneffüsleri gidecek. Her bölge her şehir aynı ortama sahip değil neden bunu görmüyorlar. Ve tüm öğretmenlerimiz şuan kimin beklentisine cevap vereceğini şaşırmış durumda ne yazıkki!!!
  • ab75
    13 Aralık 2017 01:03
    14 0
    Teorik olarak haklı görünmesine karşın içi boş söylemler, masa başında değil sahada konuşun. Ben de bir sürü eğitim öğretim makaleleri yazarım ama uygulamada karşılığı olmalı. Yazılacak çok şey var ama neyse...
  • xcalipsox
    13 Aralık 2017 00:36
    14 0
    Herşeyi öğretmenden bekliyor uyanıklar...Devlet ilkokullara ödenek ayırsın önce...Bütün ödenekler lise, ortaokula gidiyor...Ordan da dış cephe boyamaya ve öğretmenler odasına, idareye cillop gibi masalar ve sandalyelere...Mucurun içinde oynatıyoruz ve maalesef kafaları, kaşları yarılıyor çocukların...İlkokulları bi gör artık Eeeeeyyy Bakanlık!!!
  • scorpios
    13 Aralık 2017 00:00
    16 0
    Tipik müfettiş konuşması olmuş.Sadece laf...
  • İSMAİL DURMUŞ
    12 Aralık 2017 23:14
    12 0
    Kartlar Yeterli Sayıda Değil. Bu Oyunların çoğu özel Hazırlanmış çizilmiş Alanlar Gerektiriyor. Okul Bahçesi Yetersiz, Zemin Bozuk, Havalar Soğuk...
  • maysa_1986
    12 Aralık 2017 21:34
    3 0
    Karda kışta çıkamıyoruz ama zaten öğleden sonra eğlenceli etkinliklerle geçiriyorum çocuklara defteri kitabi çıkarın deyince yüzlerinde ki ifadeden Anlarsınız zaten öğleden sonra ders yapılmayacağını
  • php_korsan
    12 Aralık 2017 21:25
    10 0
    Ayrıca okullar betonlaştı her yer kilit parke taş oldu bunu kim dedi yapın diye?Hergün bir çocuk koşarken takılıp düşüyor.Ağır demir kapılar arasına parmaklar sıkışıyor.Her okula kapalı spor salonu yada bol bol etrafı çevrili tartar saha basketbol,futbol,voleybol sahası lazım.
  • akeskin
    12 Aralık 2017 21:16
    8 0
    aynen katılıyorum ama haftada 9 saat sınıfta veya bahçede oyun oynatılır veya ders dışı etkinlik yapılırsa (akıl oyunları,bloklar ile oynama vb.)öğretmen hep oyun oynatıyor ,"bakın A okulu öğencileri tüm harfleri öğrenmiş çocuklar okuyor problem çözüyor " denmez mi? İlk önce ilk ben okuttum yarışını ortadan kaldırmak gerekir,sonra okullara 9 saat için çocuklar için etkinlik donanımları sağlamak gerekir..
  • 07tuna
    12 Aralık 2017 21:13
    11 0
    Doğan bey,önce bakanlığa;bir işe yaramıyor bunca kazanım bunca konu,alt sınıfta her dersin müfredatını azalt.Azalt.Azalt.Çuvalın içine doldurur gibi onca matematik konusunu doldururyorsun,öğretmenler bireysel çalışma yapmaya bile zaman ayıramıyor,örnek alıştırmalar üzerinde durmaya bile zaman yok,her çocuk aynı zamanda ve aynı sürede öğrenemiyor diyemiyor.Demiyor.Niye?
    O kütük gibi bidolu matematik kazanımlarını daha 1. sınıftayken yüklemeye kalkarsan olacağı bu.Ondan çal süreyi ona ekle,bundan çal buna ekle.Bu sene 2. sınıf matematik dersi için ayrılan süre berbat bir şey.Anca ana konuyu vermeye yetiyor.
  • karanlıksevdam
    12 Aralık 2017 21:09
    8 1
    Okul bahçesi mi kaldı.. HVALAR DA SOĞUDU ! bahçeye çıkarılamıyor çocuklar. Nerede bu etkinlikler ve oyun oynama gerçekleştirilecek ?
  • İMPARATOR1
    12 Aralık 2017 20:57
    14 0
    Kar var, kış var, yağmur var, çamur var. Ama etkinlikleri yapmaya salon yok. Bir yazı da yetkilere yazın SALON yapsınlar SPOR SALONU...
  • php_korsan
    12 Aralık 2017 20:49
    7 2
    Çocuklara tüm teknolojik olanakları sağlayıp oyunla programlamayı öğretirseniz daha iyi olur.Artık 22.yüzyıl bunu gerektiriyor.Mendil kapmaca devri kapandı.Ördek boyama ile bu işler yürümüyor.
  • Burhan5
    12 Aralık 2017 20:32
    15 0
    şöyle bir durumda var bu dersleri oyun oynayıp değerlendiren öğretmenlerimiz hiç ders yapmayan çocukalrı başıboş bırakıyor diye düşünülürken ,bu derslerde zorla soru çözüp ders yaptıran öğretmenler başarılıve çalışkan olarak düşünülüyor .önce öğretmenler arasında bilebulunan bu algının yıkılıması lazım
  • cilekes65
    12 Aralık 2017 20:24
    13 0
    O bahsedilen kartlardan eminim ki birçok ogretmenimizde yok maalesef
  • mışmış
    12 Aralık 2017 20:16
    13 0
    Aynı devrede 900 öğrencinin olduğu bir okulda nasıl bahçeye çıkacağız.Çatıya mı çıkalım?
  • cbci
    12 Aralık 2017 20:15
    6 0
    hangi kartlar? bize kart falan gelmedi.
  • gkhnkmn
    12 Aralık 2017 20:11
    6 0
    Şu karton kapaklı dosya ile gönderilen kartlar mı bahse konu olan ?
  • divane
    12 Aralık 2017 19:22
    12 0
    Oyun ve fiziki etkinlikler dediğiniz gibi uzmanlar tarafından önerildiği için gelmedi. 2012 londra olimpiyatları ülke için facia ile sonuçlandı. Okullardda spor yapılmıyor vs vs diye bütün suç okullara yıkıldı. 2 ay içinde bu ders çıktı. Dediğiniz kartlar da şubat ayında gönderildi. Eğer önceden hazırlığı olsaydı kartlar ders kitapları ile birlikte gelirdi. En önemli olan şey güvenlik gerisi teferrüat anlayışı ile öğretmen baskı altındayken okulların bu fiziki imkanlarında benim ve meslektaşlarımın suçlanmasını doğru bulmuyorum.Güvenlik nedeniyle okul labaratuarlaında malzeme kalmadı.Ama bu derslerde spor ya da sanatsal etkinlikler yaparak çocukların eğlendirilmesi taraftarıyım. Bunları hiç bir spor, resim ya da müzik dersinde Türkçe ve matematik işlememiş biri olarak söylüyorum.
  • smyi
    12 Aralık 2017 18:53
    7 0
    oyun ve fiziksel etkinlikler dersinin gelişi şöyle oldu:
    1. sınıfta günlük 5 ders olacaktı. üst sınıflarda ders saati kademeli olarak artacaktı.
    üst sınıfların ders sayısını arttırdılar fakat 1. sınıfın ders sayısını azaltmak istemediler. bir de baktık ki oyun ve fiziksel etkinlikler dersi gelmiş.
  • nthen
    12 Aralık 2017 18:25
    29 0
    sevgili müfettiş arkadaşım meb kart gönderdi fakat malzeme 30 kişilik sınıflarda nasıl oynanacağını kışın karda çamurda oynanacak yeri göndermedi. her şeyde öğretmeni suçlu bulmaktan vazgeçin bence
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK