Ders Kitaplarının Seçimindeki Tereddütler Giderilmeli

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan 2016-2017 eğitim öğretim yılı birinci dönemini kapsayan verilere göre, örgün eğitimdeki öğrencilerden 14 milyon 684 bin 664'ü resmi, 1 milyon 204 bin 963'ü özel ve 1 milyon 429 bin 806 öğrenci ise açık öğretim kurumlarında okuyor.

Yaklaşık 15 milyon öğrencimizi ve bu öğrencilerimizin öğretmenlerini doğrudan ilgilendiren ders kitapları konusunda yıllardır akılda soru işareti olan bir konuyu tekrar gündeme getirmek istiyorum.

Öğretmenlerimizden yer yer ders kitaplarının yetersizliği yönünde eleştiriler oluyor. Bakanlığımız tarafından ücretsiz dağıtılan kitapların kim tarafından hangi kriterlere göre seçildiğine dair yönetmelikte belirtilmiş olsa da öğretmenlerimiz süreç hakkında pek bilgi sahibi değil.

Her yıl aynı sınıf ve aynı dersten yazılmış olan birden çok ders kitabı  TTKB’den onay alıyor ancak sadece bir veya birkaç tanesi baskıya giriyor, okullara dağıtılıyor. 5 yıl geçerliliği olan bu kitaplar bildiğimiz kadarıyla hiçbir işlem görmeden havuzda bekliyor.

Peki sürecin içerisinde kitabı en etkili  biçimde kullanan öğretmenlerimiz bu kitaplardan neden sadece baskıda ve dağıtımda olanları görebiliyor? Neden öğretmenlerimiz baskıya girmeden önce TTKB’den onay almış kitaplar arasından kendi tercihini yapamıyor?

TTKB bu konuda şeffaf adımlar atmalı. Onaydan geçen tüm kitaplar paylaşıma açılmalı.

Öğretmenlerimiz TTKB onayından geçen tüm kitapları inceleyip varsa hataları kontrol edebilmeli ve içerik yönünden inceleyip kendi okutacağı ders kitabını seçme fırsatı verilmeli.

Aksi durumda  yaklaşık 15 milyon öğrenciyi ve öğretmenlerimizi ilgilendiren bu konuda eleştiriler devam edecek gibi görünüyor.

  • 20 0
  • 03 Ocak 2018 23:12 2.108
  • eraegtm
  • Aktif Haberler
  • batayeter
    04 Ocak 2018 11:04
    9 0
    Daha bugün 1.sınıf kitabında bir sürü hata gördüm. Bu kitaplar nasıl inceleniyor, kim inceliyor anlamış değilim. Öğretmenlere bıraksalar eminim daha iyi olur.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK