Doğu'da Okullaşma Oranı İlk Kez Ortalamanın Üzerine Çıktı

Kız çocukları için okul kampanyaları ve eğitim desteği Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde okullaşma oranını Cumhuriyet tarihinin en üst seviyesine çıkardı. Diyarbakır, Ağrı, Mardin, Adıyaman, Erzurum, Kars ve Iğdır gibi illerde ilköğretimde okullaşma oranı İstanbul ve Ankara'yı geride bıraktı

Ahmet YUKUŞ

Doğu'daki okullaşma oranı ilk kez ortalamanın üzerine çıktı. Kız çocukları için okul kampanyaları ve eğitim desteği Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde okullaşma oranını Cumhuriyet tarihinin en üst seviyesine çıkardı. Diyarbakır, Ağrı, Mardin, Adıyaman, Erzurum, Kars ve Iğdır gibi iller ilköğretimde yüzde yüz net okullaşma oranıyla Türkiye ortalamasının üzerine çıkarak, İstanbul ve Ankara'yı solladı.

YARDIM PARASI ETKİLİ OLDU

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), 2013-2014 eğitim öğretim verilerinde şaşırtıcı bir sonuç çıktı. Türkiye'de ilkokuldaki okullaşma oranı yüzde 99.57 ölçülürken, Ağrı, Mardin, Diyarbakır, Iğdır, Kars, Adıyaman, Erzurum, Zonguldak, Bartın, Samsun, Bayburt ve Amasya'da bu oran yüzde 100'e ulaştı. İstanbul yüzde 99.80, Ankara yüzde 99.76, Bursa yüzde 99.49 ve İzmir 99.35'te kaldı. En düşük okullaşma oranı ise Çankırı'da yüzde 89.23'le gerçekleşti. Çankırı'yı Gümüşhane yüzde 92.44, Tokat yüzde 95.93, Kırıkkale yüzde 97.63 ve Kırşehir yüzde 97.63 okullaşma oranıyla takip etti. Öğretmen atamaları ve yeni yapılan dersliklerle Doğu'daki eğitim çıtasının her geçen gün yükseldiğini ifade eden Diyarbakır Milli Eğitim Müdürü Adnan Hurata, "Uzun yıllardır 'Haydi Kızlar Okula' kampanyaları ile büyük bir başarı sağlandı. E-okul sisteminin çağ nüfusunu tespiti sonrası okul çağında olduğu halde kayıtsız olarak gözüken öğrencileri tespit edip Yetiştirici Sınıf Öğrenim Programı (YSÖP) kapsamında okula kazandırıyoruz. İl ve ilçelerde bulunan ikna ekiplerimiz evleri tek tek gezerek büyük çoğunluğu kız olan okul çağındaki çocukları okula kazandırdı" dedi. Çocukların eğitime kazandırılmasında devlet desteğinin önemine de dikkat çeken Hurata, "Devletin Sosyal Yardımlaşma Vakfı üzerinden öğrenci velisi olan annelere Şartlı Nakil Transferi adı altında verdiği aylık 30 ile 55 liralık yardım parası özellikle kırsal kesimde etkili oldu. Bir ailede örneğin 7 çocuk okula gidiyorsa ortalama 250 lira civarında para ödeniyor. İlköğretimde okullaşma oranında yakaladığımız bu oranı ortaöğretime de yansıtıp daha çok öğrencinin üniversite kazanmasını hedefliyoruz" dedi.

HABER

  • 1 0
  • 21 Kasım 2014 11:33 679
  • Habertürk
  • Aktif Haberler
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK