Dört Soruda Eğitimde Video Oyunlar

Önder ÖNDEŞ

Amerikan Psikoloji Birliği’nin (APA) yayınladığı yeni araştırmaya göre doğru kurgulanan video oyunlar, öğrencilerin problem çözme yeteneklerini, öğrenme ve sosyal becerilerini geliştiriyor. Oyun oynamak entelektüel açıdan tembel çocukların yön bulma, mantıklı düşünme, hafıza ve algılarının gelişiminde de önemli rol oynuyor. ABD’li eğitim platformu Edudemic, oyun temelli eğitimin nasıl kullanılabileceğine dört soruda cevap veriyor.

1- Neden oyun temelli öğrenme?

Yeni nesli video oyunlarının parlak dünyasının uzağında tutmaya çalışmak iyi bir çözüm olmayabilir. Hatta video oyunlar eğitimde harika birer araç olarak da kullanılabilir. ABD’de eğitim psikolojisi duayeni olarak kabul edilen Jerome Bruner, yaptığı birçok araştırmada oyun temelli öğrenmenin motivasyonu artırdığı, yaratıcılık ve problem-çözme yeteneklerini geliştirdiği, daha iyi sorumluluk anlayışının oluşmasında rol aldığı, özerklik ve bağımsızlığın keşfedilmesine imkân tanıdığı yönünde sonuçlar ortaya koydu. Üstelik benzer sonuçlara Jean Piaget gibi eğitim psikolojisi alanında çalışan diğer isimler tarafından da ulaşıldı. O zaman neden öğretmenler öğrencilerinin motive, yaratıcı, sorumluluk sahibi ve öğrenmekten keyif alan bireyler olmasını istemesin ki? Öğretmenler doğru oyunları, uygun şartlarda ve iyi bir yardımcı rolü ile öğrencilere sunarsa eğitimde büyük bir gelişme yakalanabilir.

2- Bunun örnekleri var mı?

ABD’de New York’ta Quest to Learn Okulu’nda (Q2L) 6’dan 12’nci sınıfa öğrenmesi zor olan birçok derste oyunlar yardımcı bir unsur olarak kullanılıyor. Okulda tüm sınıflarda öğrenciler herkesin katılımı ile bir şeyler geliştiriyor, birbirleri ile yarışıyor. Video oyunlar ile ders içerikleri öğrencilere daha eğlenceli ve akılda kalıcı yollarla aktarılıyor. Öğrenciler kendi geliştirdikleri tasarım, yazılım gibi ürünleri test edebiliyor. Okulun kurucusu ve müdürü Katie Salen aynı zamanda bir tasarımcı ve medya profesörü. Eğitimlerinde video oyunlar gibi unsurları kullanarak, öğrencilerin doğal olarak yapmayı sevdikleri aktivitelerle motivasyonunu arttırdıklarını söylüyor. Öğrenciler vücudun organlarını, çatlak bir profesörün kahraman olduğu bir video oyunu ile öğreniyor. Bu sayede hem bilgilerin görsellikle daha kalıcı hale getirilmesi sağlanıyor, hem de öğrenciler keyif alıyor.

3- Hangi oyunlar eğitimde kullanılabilir?

Yapısında bolca bulmaca ve seviye seviye zorlaşan oyunları eğitimde doğru bir tercih olabilir. Ayrıca strateji oyunlarını da eğitimin bir parçası haline getirmek mümkün. ABD’de ortaokul düzeyinde tarih derslerinde strateji oyunlarını kullanan öğretmenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Oyunlar sayesinde antik zamanlardaki yapı ve taşımacılık gibi gelişmeler görülebiliyor. Ancak bu oyunlar zaman zaman tarihsel doğruluğu ıskalayabiliyor. Bu noktada öğretmenlerin müdahalesi daha da önem kazanıyor.

4- Bir oyunun öğrencilere uygun olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Yüzbinlerce oyun var piyasada. Peki, hangisinin öğrencilere uygun olduğunu nasıl anlayacaksınız? Bunun için şu üç adımı takip etmeniz gerekiyor:

- Öncelikle oyunu kendiniz deneyin. Öğrencilerin yaş grubu için uygun olup olmadığını, rahatsız edici unsurlar içerip içermediğini kontrol edin.

- Oyunu dersinizde nerede, nasıl kullanabileceğinizi iyi belirleyin. Hangi noktada, hangi konunun öğretiminde rol oynayabilir, bunlardan emin olun.

- Ardından oyun hakkında idareci ve diğer eğitimcilerin de görüşlerini alın. Onların önünde oynayın ve nasıl kullanmak istediğinizi anlatın.



Hürriyet

  • 4 0
  • 02 Mayıs 2016 09:41 1.187
  • Aktif Haberler
  • pofpor
    03 Mayıs 2016 00:50
    1 0
    Nintendo DS el konsolunun oyunlarını emulatör yardımı ile bilgisayarınızda kullanıp tahtaya yansıtabilirsiniz. Ders içerikleri ile birebir alakası yok ama en azından eğlenerek birşeyler öğreniyorlar ya da grup halinde yarışarak eğleniyorlar. Oyunları internetten araştırabilirsiniz. Şu akıllı tahtalar ilkokullara gelse de aşağıda yazdıklarımı ekranda dokunarak oynasak.

    MATEMATİK ve ZEKA OYUNLARI: Professor Kageyama's Maths Training, brain age, big brain academy, brain training, spot the difference, chess master
    RESİM YAPMA: let's draw, art academy, paint by ds,
  • olcaytoh
    02 Mayıs 2016 12:56
    2 0
    Oyun önerebilecek var mı peki ?
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK