Dünya Değişiyor Peki Ya Biz?

Bilim ve teknoloji dur durak bilmiyor. Aldı başını gidiyor.

Eskiden kuşaklar arası kopukluk vardı, şimdi aynı yaş grubundakiler arasında bile hemen her alanda uçurumlar oluşuyor.

Bilim toplumu olanlarla olmayanlar arasındaki fark, bazen, Ortaçağ ile günümüz arasındaki farklılıktan daha büyük olabiliyor...

Biz hâlâ dizilerle, gelin kaynana programlarıyla, şovlarla uyumaya ya da kafa dağıtmaya devam ederken, el âlem geleceği inşa ediyor. Onlar üretiyor, biz kullanıyoruz.

İşte bu yüzden kafamızı biraz kaldırıp dünyayı bir şekilde yakalamamız gerekiyor.

Olumlu gelişmeler yok mu? Elbette var. Ama çok az...

İşte size birkaç çarpıcı gelişme ve haber...


Mobil Oyunlar

Dünyada silah ticaretinden sonra en büyük para dijital oyun pazarında dönüyormuş. Yani müthiş bir ekonomisi var ama çok daha önemlisi yarattığı bağımlılık. Çocukları ve gençleri adeta esir alıyor...

Oyun pazarı ülkemizde de hızla gelişiyor. Devlet de bu işi destekleyeme başladı. Yazılım ve kodlama dersleri yakında müfredat programına alınacakmış. Umarız bu konuda enine boyuna ciddi bir araştırma yapılır ve Batı’da yaşanan sorunlar bizde de yaşanmaz!..


Robot olimpiyatları

Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Robot Kulübü (MUFE Robotics Team) Öğrenci Konseyi desteğiyle bu yıl ilki düzenlenecek olan Uluslararası 1. Marmara Robot Olimpiyatları 27-28 Şubat tarihlerinde Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın katılımıyla Marmara Göztepe Kampüsü’nde yapılacak.

Türksat’ın ana, Anabilim Eğitim Kurumları, Marmara Üniversitesi Rektörlüğü, Bimeks, Bilge Adam, Üsküdar Belediyesi, DoraBase, Robimek, Proje Hocam ve Webinyo gibi kendi alanında öncü kurum ve kuruluşların eş sponsorluğunu üstlendiği Robot Olimpiyatları’na bu yıl; Azerbaycan, Almanya, Tunus, Dubai ve Makedonya gibi ülkelerden lise ve üniversite öğrencileri katılacak. Katılımcılar Ateşli Labirent, İstanbul’un Fethi, Robotenis, RenkSeçen, Mini Sumo, Bayrak Yarışı, Jüri Özel ve Serbest kategorilerde birbirinden ilginç tasarımlara sahip robotlarını yarıştırabilme ve sergileyebilme fırsatı bulacak.


Yapay Kan

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya, Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya ve Ankara Üniversitesi (AÜ) Biyomedikal Mühendisliği bölümlerinden bilim insanları, yaklaşık 4 yıldır süren çalışmalar sonucunda, doğal kan yerine kullanılabilecek ve “biyomalzeme” adı verilen yapay kan üretmeyi başardı.

ÇÜ Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurten Dikmen, geliştirilen yapay kanın, kanın oksijeni taşıyan asıl molekülü olan hemoglobinin manyetik nanopartiküllerin üzerine eklenmesiyle üretildiğini belirtti:

“Bu gelişmeyle çok yakın gelecekte yapay kanın güven içinde kullanımına olanak sağlanması beklenmektedir. Bilindiği gibi her sene kan kaybından çok sayıda insan kaybediliyor. İşte bu sorunları ortadan kaldırmak için yapay kan gerekli.”


Havadan İnternet!

Google “Skybender” adını verdiği yeni bir projeye imza atıyor. Milimetrik radyo dalgalarıyla çalışan Skybender, teorik olarak saniyede onlarca gigabyte veri aktarabiliyor.

Bu, 4G LTE teknolojisinden 40 kata kadar daha hızlı veri aktarımı anlamına geliyor.

Google şu an radyo dalgalarının menzilini nasıl genişletebileceği üzerinde uzun bir süredir kafa yoruyor. Türkiye’de 4.5G interneti konuştuğumuz şu günlerde 5G internet için Google’ın projesi teknolojiseverler için çok önemli.

Google güneş enerjisiyle çalışan drone’lar sayesinde gökyüzünden 5G internet servisi sunmak istiyor...

Özetin özeti: Gelişen ve değişen dünyayı bir yerinden yakalamamız gerekiyor. Onun için de önce kafalarımızı kumdan çıkarmalıyız!..

ABBAS GÜÇLÜ
  • 0 0
  • 05 Şubat 2016 09:54 729
  • MİLLİYET
  • ilker52
  • Aktif Haberler
  • USAPER
    06 Şubat 2016 15:19
    0 0
    Kim kafaları kuma gömdüyse ona seslenin
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK