Dünya Saati 28 Mart'ta

Milyonlarca doğa dostunu bir araya getiren Dünya Saati etkinliğine bu yıl Türkiye’de 30’dan fazla kent destek veriyor. Boğaziçi Köprüsü, Topkapı Müzesi gibi anıtsal yapıların yanı sıra Keşan’dan Çatak’a onlarca kent de dünyanın en büyük kitlesel çevre hareketine katılıyor.

Dokuz yıl önce Avustralya’nın Sidney kentinde başlayan ve tüm dünyaya yayılan Dünya Saati etkinliği bu yıl 28 Mart Cumartesi günü 20.30-21.30 saatleri arasında gerçekleştirilecek. WWF tarafından organize edilen, çevre konusundaki en büyük hareket bu yıl yine iklim değişikliği sorununa dikkat çekmeyi amaçlıyor. Etkinlik boyunca bireyler evlerindeki ışıkları bir saatliğine kapatırken, kurumlar ve anıtsal yapılar da güvenlik harici ışıklandırmalarını kapatarak “biz de varız” diyor.

Geçen yıl 162 ülkede 7 binden fazla kent ve yüz milyonlarca insanın destek verdiği Dünya Saati etkinliğine Türkiye’den çok sayıda anıtsal yapı da ışıklarını bir saatliğine kapatarak destek veriyor. Boğaziçi Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı ve Saat Kulesi, Ayasofya Müzesi, Galata Kulesi, Ankara Opera Binası, Beylerbeyi Sarayı, Yıldız Sarayı Şale Köşkü, Küçüksu Kasrı, Beykoz Kasrı, Ihlamur Kasırları bu yıl da çevre sorunlarına dikkat çekmek için dekoratif aydınlatmalarını bir saat boyunca kapatacak. Dünya Saati etkinliğine İzmir Saat Kulesi, Beylerbeyi Cami ve Ortaköy Cami (Büyük Mecidiye Cami) ise bu yıl ilk kez katılacak.

Türkiye’de bu yılki Dünya Saati etkinliğine katılacağını belirten kent sayısı şimdiden 30’u geçti. Bursa, Çankırı, Edirne, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kayseri, Keşan, Kuşadası, Maltepe ve Tepebaşı gibi belediyelerin yanı sıra Artvin’den Balıkesir’e, Gaziantep’ten Uşak’a çok sayıda valilik de kampanya çağrımıza olumlu yanıt verdi. Van’ın Çatak İlçesi Toplum ve Aile Sağlığı Merkezi, Çankırı Ilgaz Halk Kütüphanesi, İzmir’in Bornova ilçesindeki Buz Sporları Şube Müdürlüğü, İstanbul Maltepe’deki Türkan Saylan Kültür Merkezi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı gibi birçok farklı kurum da 28 Mart akşamı ışıklarını kapatmaya hazırlanıyor.

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Genel Müdürü Tolga Baştak, bir saatlik etkinlik boyunca herkesi çevre sorunları üzerine düşünmeye çağırdıklarını belirterek, “Bir saat boyunca ışıklarımızı kapatıp hep birlikte çevre sorunlarına kayıtsız kalmadığımızı göstermek çok önemli. Asıl amacımız ise bu bir saatlik duyarlılığı tüm yıla yaymak ve hepimizi tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirmeye çağırmak. Mevcut yaşam tarzımız gezegenin sınırlarını zorluyor ve iklim değişikliği sorununun çözümünü zorlaştırıyor” açıklamasını yaptı.


İklim değişikliği bilgi notu

1900-2011 arasında küresel ortalama yüzey sıcaklıkları 0,9°C derece yükseldi. Aynı dönemde deniz suyu seviyelerinde de ortalama 19 cm artış meydana geldi. Yüzyıl sonuna kadar 70 cm’lik bir artış daha görülebilir.

Küresel ortalama yüzey sıcaklıklarındaki artış, kesinlikle (%95 - %100 olasılıkla) insan etkinliklerinden kaynaklandı. (Kaynak: Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından hazırlanan 5. Değerlendirme Raporu)

Son on yıllık dönem, bugüne kadar ölçülen en sıcak 10 yıllık dönem oldu. Şu ana kadar ölçülen en sıcak on yılın dokuzu 21. yüzyılda yaşandı.

Sera gazı emisyonlarının mevcut artış hızıyla, ortalama sıcaklıklardaki artışı 2060’ta 4°C’yi, yüzyılın sonunda ise 6°C’yi bulması bekleniyor.

İklim değişikliğinin yıkıcı etkileriyle karşı karşıya kalmamak için sıcaklık artışını 2°C’de sınırlandırmamız gerekiyor.

Sanayi devriminden bu yana oluşan sera gazı emisyonlarının 2/3’ü fosil yakıt kullanımı ve çimento üretiminden kaynaklandı.

Daha fazla bilgi için:
Defne Bayvas, İletişim Sorumlusu, WWF-Türkiye
dbayvas(at)wwf.org.tr

Özgür Gürbüz, İletişim Müdürü, WWF-Türkiye
ogurbuz(at)wwf.org.tr

T: 0212 528 20 30 C: 0549 794 54 37 F: 0212 528 20 40

WWF-Türkiye
WWF-Türkiye dünyanın en büyük, deneyimli ve bağımsız doğa koruma kuruluşlarından WWF’in uluslararası ağının bir parçasıdır. Beş milyonu aşkın destekçiye ve 100’den fazla ülkede etkin bir küresel ağa sahip olan WWF’nin misyonu; dünyanın biyolojik çeşitliliğini koruyarak, yenilenebilir kaynakların sürdürülebilirliğini sağlayarak, kirlilik ve aşırı tüketimin azaltılmasını teşvik ederek gezegenimizin doğal çevresinin bozulmasını durdurmak ve insanın doğayla uyum içinde yaşadığı bir geleceğin kurulmasına katkıda bulunmaktır.
  • 6 0
  • 27 Mart 2015 20:24 856
  • Aktif Haberler
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK