Eğitim Bölgelerine ‘Eşitlik’ Revizyonu

MEB, liseye geçişte TEOG yerine getirilen ‘mahalli yerleştirme’ sistemi kapsamında eğitim bölgelerini gözden geçiriyor. Nüfus verileri, okul türleri ve kontenjanlar incelenerek yeni düzenleme yapılıyor.

ŞERİFE GÜZEL

Liselere geçişte kaldırılan TEOG yerine getirilen “mahalli yerleştirme” sisteminde öğrencilerin yüzde 8’i belirlenen 600 okul için sınava girecek. 1.1 milyon öğrenci ise mahallesindeki okula kaydedilecek. Bu yerleştirme işleminin eşit ağırlıkla yapılabilmesi için de her ilde bulunan eğitim bölgeleri incelemeye alındı. Bu bölgelerde öğrenci sayısı, okul türü, kontenjanı ve donanımları göz önünde bulundurularak bölgelerdeki ilkokul, ortaokul ve liseler birbirleriyle eşit hale getirilecek.

ÖRNEK SORU ARALIKTA

Ayrıca mahallelerdeki nüfus verileri, ortaokul öğrenci nüfusu, okulların türleri ve konumları dikkate alınacak. Yeni sistemle tüm veli ve öğrenciler, ortaokula kayıtları sırasında “Eğitim Bölgesi” içinde gidebileceği liseyi bilecek. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, AK Parti kapalı grup toplantısında yeni lise kayıt sisteminin detaylarına ilişkin bilgi verdi. Buna göre her yıl haziranın ilk haftasında yapılacak yeni sınavın örnek soruları aralık ayında yayınlanacak. Ayrıca sınavla öğrenci alan okullarda boşalan kontenjanlara, sınav puanına göre nakil yaptırılabilecek. Sınavsız okullarda ise nakil ‘eğitim bölgesi’ne bakılarak yapılacak. TEOG sonucuna göre yerleşen ve halen liselerde eğitim gören öğrenciler, yerleştikleri taban puana göre nakil başvurusunda bulunabilecek. Öğrenciler, hem sınava ilişkin başvurularını, hem de mahalle okuluna tercihlerini e-okul sistemi üzerinden gerçekleştirecek. Sınava girecek olan öğrenciler önce sınav puanı ile girmek istedikleri okullardan 5 tercihte bulunacak. Ardından da adreslerinin bulunduğu eğitim bölgelerinde bulunan 5 okulu tercih edecek.

  • 1 0
  • 16 Kasım 2017 21:40 1.215
  • Aktif Haberler
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK