Eğitim-İş: Ders Sayısını Azaltmak, Sorunları Çözmez

Eğitim-İş Sendikası, MEB tarafından yapılan ‘2023 Eğitim Vizyonu kapsamında ders sayıları azalacak’ yönündeki açıklamasına karşı çıktı.

Hürriyet'ten Serdar ERGÜN'ün haberine göre; Eğitimdeki sorunların ders sayısını azaltmakla çözülmeyeceğini savunan Eğitim-İş, “Fizik, kimya, biyoloji, felsefe gibi dersleri bir çatı altında toplayarak, ders saatini düşürerek sorun çözmeye çalışmak, daha büyük sorunlara kapı aralar. Herhangi bir ders saatini düşürmek, öğretmenleri norm fazlası duruma getirebilir, binlerce kadroyu kapatabilir” değerlendirmesini yaptı.

Sendikadan yapılan açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi:

'DÜZENLEME AKLA VE BİLME AYKIRI'

“Açıklanan ‘2023 Eğitim Vizyonu’ kapsamında, anlaşılıyor ki yakın bir zamanda ortaöğretim kurumlarında ders sayıları azaltılacak. 2010’da yapılan değişiklikle, 9’uncu sınıflarda, tüm eğitim kurumlarında ortak derslerin okutulduğu bir düzenleme yapılmış, daha sonra 10’uncu sınıflar da aynı kategoriye alınmıştı. Bu düzenlemeyle; fizik, kimya, biyoloji, matematik gibi ortaöğretimde olmazsa olmaz temel dersler, seçmeli dersler haline dönüştürülmüştü. Bugün yapılması düşünülen değişiklikle ilgili gelen bilgilere göre örneğin; fizik, kimya, biyoloji, felsefe, coğrafya dersleri, temel bilimler adı altında ve sadece iki saat olarak düzenleniyor. Böylesine geniş kapsamlı ve gerçekten temel bilimler olarak adlandırabilecek derslerin sıkıştırılması ya da tek isim altında toplanması akla ve bilime aykırı. Bu alan dersini, hangi alan öğretmeninin hangi kriterle ve zaman diliminde okutacağı sorununu da ortaya çıkarıyor. Ders sayısını azaltmakla sorunların çözülmesi mümkün olmadığı gibi; fizik, kimya, biyoloji, felsefe gibi dersleri bir çatı altında toplayarak, ders saatini düşürerek sorun çözmeye çalışmak, daha büyük sorunlara kapı aralıyor. Herhangi bir ders saatini düşürmek, öğretmenleri norm fazlası duruma getirebilir, binlerce kadroyu kapatabilir. Öğretmenlerin yer değiştirme süreçlerinin başlayacağı, ders seçimlerinin yapıldığı, ders kitaplarının planlandığı bu dönemde, eğitim paydaşları tarafından tartışılmadan böyle bir değişikliğin yapılması doğru değil. Bakanlık asıl sorunu görmek istemiyor. Sorun, ders adlarının fazla olması değil, içeriklerinin bilimsellikten uzak olmasından kaynaklanıyor. Bu nedenle, sistemi altüst edecek, öğretmen ve öğrencileri mağdur edecek böyle bir değişiklik, aceleye getirilmemeli. Müfredatın çağdaş, laik ve bilimsel bir altyapıya kavuşturulması, çağımız gerçekleri ve ihtiyaçlarına göre değiştirilmesi öncelikli hedef olmalı.”

 

  • 8 2
  • 08 Şubat 2019 22:34 5.015
  • Aktif Haberler
  • nthen
    10 Şubat 2019 20:55
    1 0
    biran önce açıklansa da biz de öğrensek. 2 saat dersle ne öğretilecek anlamadım
  • hadis
    10 Şubat 2019 12:52
    4 5
    şimdi lisede fizik dersi gören arkadaş ne hatırlıyor kimyadan ne hatırlıyor yaz desen 3 5 cümle belki?! bi ünlü saire şiirinde biyoloji olmasa yetersiz kalıyor mu? vakit doldurulan derslere gerek yok. yuzeysellikten uzaklaşıp yogunlasilmali
  • servet1903
    10 Şubat 2019 12:41
    2 1
    Ders sayısının azalması neyi çözecek, liselerde özellikle fizik kimya biyoloji gibi ders sayıları bile yetersizken. Ayrıca günümüzde artık anne baba çalışıyor, çocuk okuldan erken çıkınca ne olacak, kim ile vakit geçirecek. Ailelerin çoğu tam gün eğitim istemesinin en büyük sebebi çevreye güven olmamasıdır
  • Mavide
    10 Şubat 2019 08:03
    5 2
    Sayın bakanımız bu güne kadar gelen bakanlar arasındaki en iyisi. Yıllardır bu kadar güven duyduğum ve inandığım bir bakanla çalışmamıştım. Kendisinin uzun yıllar görevde kalmasını ve başarlı olmasını diliyorum.Ancak sistemi değiştirirken ülke şartlarını, ekonomisini, anne babaların eğitim düzeyini vs. Düşünerek zorundayız. Evet sokaklar tehlikeli ve çocuklar tek başlarına sokağa bırakılmamalı. Peki boyle mi oluyor?
  • dio_geo
    10 Şubat 2019 00:17
    2 2
    Bilinmeli ki,okulun çocukları dışarıda onlarcasının cirit attığı birçok problemli ortamdan uzak tutma vazifesi var bugünün dünyasında Velilerimizin ısrarla cocuklarını okula yollama çabasının altında bu yatıyor. Artık sokaklar muazzam bir şekilde tehlikeli! Okula gelmeyen çocuklarımızı bugünün sokağına kim bırakabilir? Ülke sosyoekonomik koşullar düşünülürse, hangi aile cocuklarını okul dışı etkinliklere gönderebilecek ekonomik özgürlüğe sahip! Bırakın cocuklarımız okullarında öğretmenlerinin güvenli limanlarında kalsınlar Ders sayılarına dokunmayın! Sınav kaygısını azaltın!Okulları sınav merkezli olmaktan çıkarın! Ben hiçbir öğrencimin tatillerinde yapıcı gerekli etkinlikler yaptığına hiç rastlamadım. Okullarımız cocuklarımızın olmalı tüm gün!
  • ikionbir
    09 Şubat 2019 23:48
    5 2
    Programımda gereksiz hiçbir ders olduğunu düşünmüyorum. Bana göre en yüksek basamağı atlatacak iş branş işidir. İlkokul birden itibaren resim, müzik ve spor derslerine branş öğretmenleri girmeli. Bu derslerin sınıf öğretmenleri tarafından verimli geçmediği bir gerçek, çok zor. Fakat eve hapsolmuş çocuk döneminde bu işler kesinlikle uzman öğretmenleri tarafından işlenmeli ve çocukların ufku genişletilmeli. Somut işlemler döneminde en verimli olacak dersler bunlar. Ve fen bilimleri konuları düzenlenmeli, gerçek hayatındaki her şeyin bilimsel yanını yaşına uygun deneylerle algıyabilmeli çocuk.
  • Mavide
    09 Şubat 2019 15:10
    9 2
    On kişiye 1 kitabın düştüğü ülkede avrupa ülkelerini örnek alip yok ödev verilmesin, yok sınav yapılmasın denmesinden biktim. 3 sene yemek yerken ağzımızı kapatalim, evimizin adresini öğrenelim gibi basit konuların etrafında dönüyoruz.. cocuklar sorumluluktan o kadar muaf ki bu kadarini da ancak ogreniyorlar. Ilk mezunlarim hucrenin yapisina kadar bilir osmanli tarihinden haberdar olurdu. Ne işlerine yaradi demeyin. Isleyen demir isildar. Bilgi yaramasa da beyinlerinin zorlanmis olnasi yaradi. Mufredat basitlestikce basitlesti. Daha neyi azaltiyorsunuz anlamadim. Sanırsınız ulke nisantasindan ibaret. (Bu onerileri getirenlerin güzide semtlerde oturdugu muhakkak) Kanalizasyon yok ama üstüne şehir kurulmak isteniyor.
  • Mavide
    09 Şubat 2019 14:47
    5 1
    Gereksiz dersler azaltılıp matematik türkçe gibi dersler arttırılabilir. Oyun çocuğun ihtiyacı ama bu ihtiyacı aile ve belediyeler spor tesisleri yaparak karşılaşın. Okul öğretmene ihtiyaç duyulan dersler icin olsun.
  • venharun
    09 Şubat 2019 14:37
    2 3
    Aspercasper arkadaş hangi bilimsel temellere dayanıp ya da kendinde nereden geldiğini bilmediğimiz bir liyaketle cevap vermiş bilmiyorum ama bir dersin gerekli ya da gereksiz olduğu kanısına varmıştır! Türkçe dersini öğretmen nitelikli işlemiyor ise kaldırılsın mı? Düşünmeyen insan sizi bilmem ama benim hayalini kurduğum ülkede işe yaramaz..
  • aspercasper
    09 Şubat 2019 00:28
    6 2
    Tam güne geçmek için öğrencileri sıkıştırmak ya da okul yapmakla uğraşmak yerine ders saati sayıları azaltılmalı. Gereksiz dersler azaltılabilir. (Örneğin ilkokullardaki serbest etkinlikler adındaki ve tüm öğretmenlerin matematik işlediği ders gibi. ) günlük ders saatinin azaltılması sorunların %80ini çözer. Ne norm fazlası öğretmen olur ne de binalar için milyonlarca para harcanır. Bunlar için harcanacak para okulların bakım onarımına gider.
  • smyi
    09 Şubat 2019 00:03
    4 1
    Çok doğru.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK