Eğitimciler Ders Kitaplarını Yetersiz Buluyor

Esra ÜLKAR

Anadolu Eğitim Sendikası yaptığı ankette çeşitli branşlardan 2 bin 186 öğretmene, okullardaki ders dağılımları ve ders içeriklerinin yeterlikleri ile ilgili sorular yöneltti. Ortaya çıkan sonuçlara göre, öğretmenlerin yüzde 56’sı okutulan zorunlu dersleri ihtiyaca yanıt verme ve çeşitlilik açısından eksik buluyor. Bu nedenle de öğrencilerin sınava hazırlıkta okul dışı kurum ve/veya kişilere yönelmesi söz konusu oluyor.

Katılımcıların yüzde 64’ü ders kitaplarının yanında yardımcı kaynak kullandığını belirtiyor. Sendika yetkilileri bu oranı, “Bedava ders kitabı olumlu bir yaklaşım olsa da içerik ve yeterlik açısından gereken kaliteye ulaşılmadığı sürece eğitim kalitesinden söz etmek söz konusu olamayacak” şeklinde yorumluyor. Katılımcıların yüzde 76’sı müfredat oluşturma konusunda öğretmenlerin fikrinin alınmadığını belirtirken, yüzde 50’si ders içeriklerinin öğrenci seçme sınavlarıyla uyumlu olmadığını iddia ediyor.

Ankette öne çıkan diğer bulgular ise şöyle:

SEÇMELİ DERSLER ZORUNLU GİBİ: Okutulan seçmeli dersler, ihtiyaca cevap verme ve çeşitlilik açısından değerlendirildiğinde katılımcıların yüzde 60’ı eksik olduğunu belirtiyor. Sendika bu oranı şöyle yorumluyor: “Seçmeli ders uygulaması başlatılırken okullarda mevcut öğretmen sayıları ve hangi dersi hangi branştan öğretmenin vermesi gerektiği konusunda gerekli çalışma yürütülmediği için seçmeli dersler okul imkânları ile sınırlanmış, dolayısıyla bu dersler ‘seçmeli’ olmaktan çok ‘zorunlu seçmeli’ye dönüştü.”

DERSLER BİLİMSEL Mİ?: Ders içeriklerinin bilimselliği konusunda ise öğretmenlerin yüzde 68’i ‘geliştirilebilir’ cevabını veriyor. Okutulan dersler ve içeriklerini özgürlükçü, empatik ve farklı bakış açılarına saygılı bireyler yetiştirmeye katkı sağlama bakımından ‘kısmen’ yeterli bulanların oranı yüzde 43, ‘yetersiz’ bulanların oranı yüzde 44 ve ‘yeterli’ bulanların oranı ise yüzde 12 olarak belirlendi.

AKILCI DÜŞÜNME AÇISINDAN YETERSİZ: Katılımcıların büyük bir bölümü okutulan dersleri ve içeriklerini akılcı düşünme, problem çözme becerisi kazandırma açısından olumsuz yönde değerlendirdi. İçeriklerin yetersiz olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 46 iken, geliştirilmesi gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 47.

FİZİKSEL VE RUHSAL İHTİYAÇLARA CEVAP VERMİYOR: Ders içeriklerini çocuk ve gençlerin sosyo-kültürel ihtiyaçlarına cevap vermesi bakımından yeterli bulan katılımcı sayısı yüzde 6. Sendika yetkilileri bu durumu, “Eğitimcilerin değerlendirmeleri gösteriyor ki, müfredatımız akademik odaklı bir yapıya sahip, çocuk ve gençlerin fiziksel-ruhsal ihtiyaçlarına cevap vermekten ne yazık ki çok uzak” diyerek yorumluyor.

BİLGİ SINIFI GEÇMEK İÇİN EZBERLENİYOR:
“Okullarda okutulan dersleri ve içeriklerini bilgiyi kullanılabilme becerisi kazandırma ve uygulamalı eğitime uygunluk açısından nasıl buluyorsunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 58’i ‘yetersiz’, yüzde 35’i ‘geliştirilebilir’ yanıtını veriyor. Sendika bu durumu şöyle yorumluyor: “Eğitimcilerin büyük çoğunluğunun seçimleri, eğitim içeriklerinin bilgiyi kullanmaktan çok bilgi aktarmaya yoğunlaştığını gösteriyor. Öğrenmenin ihtiyaçtan doğduğu gerçeği dikkate alındığında, kullanılabilir hale gelmeyen bilgi salt ders/sınıf geçmek üzere ezberlenen bilgi olmaktan öteye geçemiyor.”

ÖĞRETMENİN FİKRİ ALINMIYOR: Katılımcıların yüzde 76’sı müfredat oluşturma konusunda kendilerinin fikrinin alınmadığını belirtiyor.

HÜRRİYET
  • 5 1
  • 25 Kasım 2015 17:54 2.327
  • Aktif Haberler
  • ümit üstel
    27 Kasım 2015 15:02
    1 0
    iyi ki eğitimhane var...
  • firuza
    26 Kasım 2015 23:13
    0 0
    Al birini vur öbürüne. Kitapların etkinlikleri çocuklara yönelik değil; okuma parçaları ise söylememe gerek yok. 4.sınıf fen derisinin etkinlikleri yok. En iyisi eski düzen: Kitapları görelim biz alalım.
  • stslmz
    26 Kasım 2015 14:40
    2 0
    Öneri; ders kitaplarını öğretmen seçsin. Devlet ücretini ödesin..
  • sanalizasyon
    26 Kasım 2015 13:59
    0 0
    aslında benim merak ettiğim konu
    ders kitapları için devletimizin ne kadar ödediği
    yani diyelim ki hayat bilgisi kitabımız ne kadar ve biz o paraya alternatif hangi kitapları alabiliriz
  • übübü
    26 Kasım 2015 09:42
    0 1
    Kitaplardaki etkinlik az doğru ama ben sırf etkinlik için kaynak kitap aldırmayı da doğru bulmuyorum. Çünkü onlarında etkinlikleri en fazla birer sayfa. yine kendi hazırladığımız etkinlikleri veriyoruz ki bu yasak değil. Sırf yayın evlerini zengin eden kaynak kitap almaya bende karsiyim. Hele hele 1. Sınıfta kaynak adı altında şey aldırmak saçma. Çünkü onların içindeki etkinliklerde yetersiz.
  • göbekligeneral
    26 Kasım 2015 08:13
    2 0
    kitap kitap değil okuma parçaları parça değil etkinlik etkinlik değil alsınlar kitapları yazanlar kendi çocuklarına versinler.
  • eyup40
    25 Kasım 2015 23:55
    3 1
    Kitaplarda etkinlikler az. Başka bir kitabı veliye aldırmak yasak.
    Keşke bol materyalli bir sınıf oluşturabilse bakanlık.
  • adanadas
    25 Kasım 2015 20:45
    3 0
    Yıllardır ayni.degisen yok.
  • -turkuaz-
    25 Kasım 2015 20:24
    2 2
    kitaplar maalesef çok yetersiz.. fiziksel ve ruhsal açıdan daha zengin içerik olmalı.. evet..

    ilk okuma seti olmadan okuma yazma öğretimi yapmak ne kadar mümkün?!..
  • esref7591
    25 Kasım 2015 20:14
    8 0
    4.sınıf insan hakları kitabı yok
  • hazer
    25 Kasım 2015 19:48
    10 0
    Matematik ders kitaplarında konu anlatımı olmamalı.. Hiç zannetmiyorum öğrenci o anlatımlara baksın.. .sadece etkinlikler olmalı.. .yada bazı yayın evlerin hazırladığı akıllı defter şeklinde olmalı
  • mustafa313
    25 Kasım 2015 19:13
    2 3
    Amaaan aman
  • mustafa_tekman
    25 Kasım 2015 18:35
    1 0
    1.sinif etkinlikler cok az
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK