Eğitimde Başarının Yolu: Kişiselleştirilmiş Eğitim!

Bill & Melinda Gates Vakfının araştırmasına göre kişiselleştirilmiş eğitimin uygulandığı okullardaki başarı oranı uygulanmayan okulların başarı oranından daha yüksek.

Okul yıllarımızda neredeyse hepimizin konuları çok hızlı anlatan, biz daha ilk konuyu anlamaya çalışırken bütün konuları bitirmiş olan bir öğretmeni olmuştur. Bazen de bir öğretmenimizin konuyu anlatma şeklini bazı arkadaşlarımız çok sevse de biz sevmemiş olabiliriz. Böyle zamanlarda "ah şöyle bir eğitim sistemi olsaydı ne iyi olurdu" dediğimiz olmuştur. İşte bu içeriğin konusu olan kişiselleştirilmiş eğitim öğrencilere "öyle" bir eğitim sistemi sunuyor.

Kişiselleştirilmiş Eğitim Nedir?

Kişiselleştirilmiş eğitim; bir öğrencinin öğrenme önceliklerine, ilgi alanlarına, isteklerine, zayıflıklarına ve kültürel birikimlerine göre oluşturulmuş öğrenim programları, öğretim teknikleri ve yaklaşımları oluşturmayı kapsar. Diğer bir deyişle, kişiselleştirilmiş eğitim her öğrenci için o öğrenciye en iyi şekilde hitap edecek öğrenim süreçlerinin tasarlanması ve kullanılmasıdır.

Bill & Melinda Gates Vakfının Kişiselleştirilmiş Eğitim Araştırması

Bill & Melinda Gates Vakfının araştırmasına göre kişiselleştirilmiş eğitim yaklaşımının uygulandığı öğrencilerin matematikteki ve dil bilgisindeki başarıları diğer öğrencilere göre gözle görülür bir şekilde artmıştır.

Bu araştırmanın raporuna göre kişiselleştirilmiş eğitim yaklaşımının önde gelen uygulayıcıları bu yaklaşımın üç ana hattan oluştuğunu söylüyor:

1) Her öğrencinin öğrenim kalitesini artıracak; ihtiyaçlarına, yeteneklerine ve ilgi alanlarına göre eğitimlerin tasarlanmasını sağlayacak sistemlerin olması. 

2) Öğrencileri üniversiteye ve geleceğe hazırlayacak ve çok çeşitliliğe sahip öğrenim deneyimi yaşatacak yaklaşımlar.

3) Eğitim sürecini yöneterek ve öğrencilerin kendi kendilerine öğrenme becerilerini geliştirmesine yardımcı olarak bütünleyici bir rol oynayan öğretmenler.

 Araştırma 32 okulda gerçekleştirilmiş. Bu okullar öğrencilerin profillerini çıkarma, kişisel öğrenme yolları oluşturma, yetkinlik tabanlı ilerleme, esnek öğrenim ortamları yaratma ve üniversiteye ve geleceğe hazır olma şeklinde beş ayrı kişiselleştirilmiş eğitim stratejisi uygulamışlar.
 
Kişiselleştirilmiş Eğitim İçin Beş Strateji
 
Bu beş stratejinin ne anlama geldiklerini daha iyi anlayabilmek için hepsi hakkında kısa bilgiler vermek yerinde olur.

1) Öğrencilerin profillerini çıkarmak: Öğrencilerin öğrenme hedeflerini belirlemeleri için; test sonuçları, projeler, öğrencilerin arzuları ve tutumları gibi verileri kullanarak onlara rehberlik etmeyi kapsar.

2) Kişisel öğrenme yolları oluşturmak: Çeşitli öğretim yaklaşımları kullanarak ve kişisel destek sağlayarak öğrencinin öğreneceği konuları seçmesinde esneklik sağlamayı amaçlar.

3) Yetkinlik tabanlı ilerleme: Öğrenciye kendi seviyesine uygun konularda çalışma fırsatı vermenin ve diğer bir konuya geçmeden önce, üzerinde çalıştığı konuyu tamamen öğrenmesi için gerekli zamanı vermenin önemini vurgular.

4) Esnek öğrenim ortamları yaratmak: Öğrencinin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde zamanı, personeli ve fiziksel ortamı ayarlamaktır.

5) Öğrenciyi üniversiteye ve geleceğe hazırlamak da plan yapma yeteneğini geliştirmek: üniversitede ihtiyaç duyulacak becerileri anlamak gibi konuları kapsar.

Başarı Farkı

Araştırmanın sonucunda bazı okulların öğrencilerinin diğer okullardakilere göre daha başarılı olduğu ortaya çıkmış. Bu okulların raporları incelendiği zaman aşağıdaki üç şeyi diğerlerine göre daha başarılı bir şekilde uyguladıkları görülüyor:

1) Öğrencileri, onların hakkında toplanan verilerin ışığında, ihtiyaçlarına göre sınıflandırmak.

2) Öğrencilere, kendileri hakkında toplanan verileri sunarak ve bu veriler ile birlikte onlarla tartışarak öğrenim hedefleri belirlemek.

3) Kişiselleştirilmiş eğitim modelini destekleyen öğrenim ortamları yaratmak.

Peki Ama Nasıl?

Hepinizin aklına gelen soruları duyar gibiyim: Kişiselleştirilmiş eğitim güzel de bunu yapmak mümkün mü? Bir sınıfta 30 öğrenci var. Bir öğretmen nasıl bu kadar öğrenciyi analiz edip onlara bu imkanları sağlayabilecek? Ortada bir müfredat var ve bu müfredatın yetişmesi gerekiyor. Nasıl olur da her öğrenci kendi seviyelerine göre eğitim alırken bu müfredat tamamlanabilir? Bu sorular başlangıçta benim de aklımı kurcaladı fakat teknolojideki ve bilimdeki gelişmeler bu soruları cevaplayabilecek güçte. 

Haftaya yazmayı planladığım yazımda bu soruların cevaplarını verebilecek teknolojik ve bilimsel gelişmelerin neler olduğunu anlatmaya çalışarak, sorularımızın cevapsız kalmamasını sağlamaya çalışacağım.

 

 

  • 0 0
  • 18 Ekim 2017 18:10 1.557
  • Aktif Haberler
  • ogretmen15
    19 Ekim 2017 11:52
    0 0
    sınıflar 15-20 arası olur sınıflar arası seviye grupları oluşturulur müfredatı bitirme şartı olmazsa bir konu öğrenilmeden diğer konuya geçilmezse eğitimdeki sorunların yüzde doksan beşi ortadan kalkar.Sınav sorunları dahil.
  • ogretmen15
    19 Ekim 2017 11:42
    0 0
    sınıflar 15-20 arası olur sınıflar arası seviye grupları oluşturulur müfredatı bitirme şartı olmazsa bir konu öğrenilmeden diğer konuya geçilmezse eğitimdeki sorunların yüzde doksan beşi ortadan kalkar.Sınav sorunları dahil.
  • serinkan
    18 Ekim 2017 22:30
    3 0
    Bin yüz öğrencili okulda kişiselleştirilmiş eğitim...
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK