Eğitimde Dönüşüm Zamanı: Az Ders Çok Beceri

Eğitimde yepyeni döneme girildi. 2023 Eğitim Vizyonu’na göre 3 yıl içinde zorunlu ders saatleri azaltılacak, mizaç odaklı tasarım ve beceri eğitimleri yapılacak. Teneffüsler uzayacak. Sınavlar da yeniden yapılandırılacak

HASAN AY

Türkiye'nin eğitim sistemini 2023 hedeflerine uygun olarak güncelleyen 2023 Eğitim Vizyonu Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla dün tanıtıldı. Eğitimde büyük bir dönüşümün sağlanacağı 3 yıllık yol haritasını Başkan Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk anlattı. Ders saatlerinden sınavların içeriğine, müfredattan beceri kazanımlarına, öğretmen yetiştirmeden okul yöneticilerinin özlük haklarına kadar eğitimin her unsurunu kapsayan 2023 Eğitim Vizyonu'na göre 3 yıl içinde sınavlar, yeniden düzenlenecek. Akıl yürütme, eleştirel düşünme, yorumlama, tahmin etme ve benzeri zihinsel becerilerin sınanması öne çıkacak. Bilgi depolamak, formül ezberlemek gibi işlemlere ihtiyacın kalmadığı bir yaklaşım sergilenecek. Yetenek odaklı ders programları uygulanacak. İşte eğitimde devrim niteliğini taşıyan yeni uygulamaların tüm detayları:

DERS SAATLERİ AZALIYOR: Zorunlu ders saat ve çeşitleri azalacak, esnek ve modüler bir ders çizelgesi oluşturulacak. İlkokuldaki akademik eğitim sadeleşecek. Ortaöğretimde ise ders çeşitliliği yarı yarıya azalacak.

YETENEK ODAKLI MÜFREDAT: Müfredat öğrencilerin ilgi, yetenek ve mizaçlarına göre düzenlenecek. Liselerde mesleki yönelimlere ilişkin yeni bir yapı kurulacak. İş ve bilişim dünyasına ilişkin isteyen çocuklara sertifika eğitimleri verilecek. Alan seçimi ise 9'uncu sınıftan başlayacak.

TASARIM ATÖLYELERİ GELİYOR: İlk ve ortaokullarda tasarım ve beceri atölyeleri kurulacak. İlkokullarda öğleden sonraki eğitim bu atölyelerde yapılacak. Teneffüs süreleri uzayacak. İlkokullarda not yerine beceri temelli değerlendirme yapılacak. Çocukları spora yönlendirmek için eğitim kayıt bölgelerinde okul-mahalle spor kulüpleri kurulacak.

SINAVLARDA BELİRSİZLİK YOK 

BİLİM İNSANLARI KOÇLUK YAPACAK: Fen ve sosyal bilimler liselerinde de farklı uygulamalara gidilecek. Ders çizelgeleri öğrencilerin araştırma-geliştirme becerilerin iyileştirilmesi için yeniden düzenlenecek. Bilim insanları fen ve sosyal bilimler lisesindeki öğrencilere eğitim ve araştırma koçu olacak.

ZORUNLU OKUL ÖNCESİ: 5 yaş erken çocukluk eğitimi zorunlu eğitim kapsamına girecek. Şartları elverişsiz ailelere okul öncesi çocukları için materyal ve kırtasiye desteği sağlanacak. Yaz dönemlerinde okullarda oyun temelli yaz okulu programları açılacak. Okul öncesi eğitimde kalitenin artırılması için ortak 'kalite standartları' uygulamaya girecek.

SINAVLARIN YAPISI DEĞİŞİYOR: Eğitim sistemindeki tüm sınavlar, amacı, içeriği, soru tiplerine bağlı yapısı ve sağlayacağı yarar bağlamında yeniden düzenlenecek. Sınav öncesi her ay paylaşılacak örnek sorularla belirsizlik ortadan kaldırılacak ve öğrencilerin deneyimi artırılacak. Sınıftaki çocukların akademik başarılarının izlenmesi ve desteklenmesi için Türkiye genelinde 'Öğrenci Başarı İzleme Araştırması' yapılacak. Sınavla öğrenci alan okullar kademeli olarak azaltılacak. Öğrencilerin öğrenmelerinin takibi ve desteklenmesi için öğrenme analitiği platformu oluşturulacak. Böylece genel bir öğrenme haritası çıkarılacak. Öğrencilerin tüm kademelerde izlenmesi ve desteklenmesi için 'e-portfolyo ' sistemine geçilecek.

MESLEKİ EĞİTİMDE HAMLE: Döner sermaye gelirlerinden alınan yüzde 15'lik hazine kesintisi yüzde 1'e düşürülecek. Esnek ve modüler müfredata geçilecek. Alan eğitimleri 9'uncu sınıfta başlayacak.

YÖK'LE İŞBİRLİĞİ YAPILACAK

ÖĞRETMENLERE YENİ DÜZENLEME: Sözleşmeli öğretmenlerin görev süreleri kısalacak. 3 artı 1 yıl olacak. Ücretli öğretmenlerin ücretleri artacak. Elverişsiz koşullarda görev yapan öğretmenlere ve yöneticilere teşvik verilecek. Başarılı öğretmenler yurtdışına da gönderilecek. Öğretmenlerim eğitimi için YÖK'le ortak çalışılacak, pilot eğitim fakülteleri oluşturulacak.

YÖNETİMDE LİYAKAT VE EHLİYET: Okul yöneticiliğinin özlük hakları iyileştirilecek. Okul müdürlüğü yüksek lisansa dayalı bir meslek olacak. Okul yöneticiliğine atanmada da liyakat temelli bir değerlendirme yapılacak.

İNGİLİZCE'DE OYUN ZAMANI: Yabancı dil öğreniminde kademelere göre farklı öğretim yöntemleri uygulanacak. Okul ve program türlerine göre farklı dil becerileri ön plana çıkarılacak. Yabancı dil öğrenimi dijital platformları kurulacak. İlkokulda oyun, hikaye, karaoke kullanılmaya başlanacak.

 

  • 4 17
  • 24 Ekim 2018 20:32 11.217
  • Aktif Haberler
  • tahir1699
    27 Ekim 2018 16:00
    1 0
    İlköğretim okulu iken teknoloji sınıfı vardı. İlkokul olduk. MEM ve okul idareleri el birliği ile kaldırdılar. Laboratuvar sınıfı vardı. Onu da kaldırdılar. Sınıf yaptılar. Uygulama sınıfları getireceğiz diyorlar. Zaten bunlar vardı. Çalıştırmadınız. Kapattınız. Şimdi yeni bir şey gibi lanse ediliyor. Okullarımızın 15 yıl önce de bu bölümleri vardı. Ama kapatıp yeniden açıyorlar. En büyük sorunumuz süreklilik. Açmakla hiç bir şey olmuyor. Araç-gereçle desteklenecek. Sınıf ihtiyacı olduğunda sınıfa çevrilecek alan olarak ilk akla gelen yerler bu özel yerler olmayacak. Milli Eğitimimizin en büyük sorunu istikrar. Açmakla olmuyor. Arkasında durulacak. Desteklenecek. Sürekliliği sağlanacak.
  • ozlemmis
    25 Ekim 2018 17:22
    5 0
    İyi güzel de bizim bazı çocuklarımız için zaten ders yok ki aile de arkasında değilse tablet telefon hava caka her türlü beceri var. İşin yarı şaka yarı ciddi kısmı bu, ama gerçekten gençlerin yetenekleri doğrultusunda mesleki hayat ve günlük hayat için beceri eğitimi verilmeli
  • mustafauçar33
    25 Ekim 2018 16:22
    3 1
    Bu eğitim ne zaman düzeleceeeeek Emekli olup gidileceeeek Torunlara nasıl eğitim modeli geleceeeek. 22 yıldır eğitim düzeltilecekkkk ti acaba ne oldu ki o eğitime
  • php_korsan
    25 Ekim 2018 11:44
    1 0
    kısmet olursa 2024
  • airtor
    25 Ekim 2018 09:11
    1 0
    ilkokullarda ders saati azalacak mı?
  • kont142
    25 Ekim 2018 09:01
    2 0
    En iyi madde, olur mu, zor

    TASARIM ATÖLYELERİ GELİYOR: İlk ve ortaokullarda tasarım ve beceri atölyeleri kurulacak. İlkokullarda öğleden sonraki eğitim bu atölyelerde yapılacak. Teneffüs süreleri uzayacak. İlkokullarda not yerine beceri temelli değerlendirme yapılacak

  • İMPARATOR1
    25 Ekim 2018 08:07
    3 2
    Bu sene 4.sınıflarda yazılıları kaldırarak başlanmalı....
  • yeni-üye
    24 Ekim 2018 22:09
    5 4
    cok laf.... az ....
  • smyi
    24 Ekim 2018 20:52
    3 1
    dur ben ingilizcesini yazayım : "Work smarter, not harder."
  • tarkan555
    24 Ekim 2018 20:47
    17 1
    Az ders çok beceri :) lgs sınavı gelip ,çocuklar sınava girip, sınavlar neticelenince de neden okulunuzdan fen lisesine öğrenci göndermediniz : ))))) neyse yeni eğitim öğretim sistemimiz hayırlı olsun
  • php_korsan
    24 Ekim 2018 20:40
    8 6
    -yor -ecek inşaallah diyelim
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK