Eğitimde Özel Faturası 16 Milyar Tl

Aileler kısıtlı imkânlarından kısarak çocuklarının geleceği için kaynak ayırmaktan çekinmezken; Danışmanlık şirketleri hariç eğitim alanında faaliyet gösteren özel kurumların yıllık hacmi 16 milyar lirayı buluyor.

Danışmanlık şirketleri hariç eğitim alanında faaliyet gösteren özel kurumların yıllık toplam işlem hacmi 16 milyar lirayı buluyor. TOBB Türkiye Eğitim Meclisi Sektör Raporu'na göre, eğitim sektöründe yaklaşık 25 bin kurum ve kuruluşta 300 binden fazla kişi çalışıyor.

EĞiTiM YAYINCILIĞINA 2.5 MiLYAR TL

İlkokul ve ortaokullardaki özel kurum öğrenci sayılarının resmi öğrenci sayısına oranı yüzde 3,3, ortaöğretimde yüzde 5 düzeyinde bulunuyor. Okul öncesinde özel kurumların oranı ise yüzde 17'yi buluyor. Türkiye'de 4 bin civarında yayıncılık alanında kurum faaliyet gösteriyor. Yayıncılık alanındaki toplam 6 milyar lirayı bulurken bunun 2,5 milyar liralık kısmının eğitim alanında olduğu tahmin ediliyor.

SADECE OKULA 8 MiLYAR TL GİDİYOR

Okullarda servis ve yemek hizmetleri de dahil edildiğinde okul sektöründeki toplam işlem hacmi ise 8 milyar liraya yaklaşıyor. Sektördeki işlem hacminin neredeyse yarıya yakınını okul sektörü oluşturuyor. Okul sektörünü dershane ve yayın sektörü takip ediyor. Bu tespitler doğrultusunda, danışmanlık şirketleri hariç eğitim alanında faaliyet gösteren kurumların yıllık toplam işlem hacminin 16 milyar düzeyinde olduğu tahmin ediliyor.

En çok öğrenci dershanelerde

Toplam öğrenci sayılarının oransal dağılımına bakıldığında, en çok öğrencinin yüzde 31 ile dershanelerde, yüzde 28 ile sürücü kurslarında, yüzde 17 ile özel okullarda ve yüzde 10 ile muhtelif kurslarda olduğu görülüyor. Dershanelerde öğrenci sayısının fazla olması, son yıllarda üst öğrenime hazırlık amaçlı faaliyetlere öğrenci ilgisindeki artışa bağlanıyor. Eğitim alanında öğrenci sayısı itibariyle en canlı sektör, dershane sektörü olarak gösteriliyor.

Aileler imkanlarını zorluyor

Rapora göre; "Aileler dar imkanlarından kısarak çocuklarının geleceği için kaynak ayırmaktan çekinmiyor, bütçelerini zorlayarak bu alana aktarıyor. Dolayısıyla özel eğitim sektörün gelişme kapasitesi oldukça yüksek."

Ortalama ücret 10 bin TL

Eğitim sektöründe özel okulların yıllık ücret ortalaması 10 bin lira. Özel okul ücretleri, şehirlere hatta semtlere bağlı olarak değişiyor. Özel okulların daha yüksek ücretle öğrenci bulabildiği İstanbul'da semtler arasında ücretlerde ciddi farklar ortaya çıkıyor.

AKŞAM
  • 1 1
  • 30 Mart 2015 08:06 1.226
  • Aktif Haberler
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK