El Yazısı İşkencesi

İlkokul birinci sınıflarda yazıya geçilmesiyle velilerden şikâyetler de gelmeye başladı. Çünkü ilkokulda el yazısını yazmakta zorlanan çocuklar, okula gitmek istemiyor. Veliler, çocuklarının bu yazıyı yazarken parmaklarının ağrıdığından şikâyetçi. Öğretmenler de “Kitaplar bile düz yazı, bu yazının gerçek hayatta yeri yok” diyerek düz yazıya geçilmesini istiyorlar

MİNE ÖZDEMİR / OZAN ÖMER KADÜKER

İlkokul birinci sınıf öğrencilerinin yazıya geçmesiyle her yıl olduğu gibi bu yıl da ailelerden el yazısıyla ilgili şikâyetler gelmeye başladı. El yazısının çocukları okuldan soğuttuğunu belirten veliler, Milli eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) uygulamanın kaldırılmasını ya da sadece ders olarak verilmesini talep ediyorlar. Çünkü el yazısı ilkokullarda zorunlu ancak ortaokullarda uygulanmıyor. İlk dört yıl bu yazıyı öğrenen öğrenciler, üst sınıflarda dik yazı olarak da bilinen düz yazıya geçiyorlar. Ayrıca ilkokuldaki kitaplar da dahil akıllı tahtalar, tabletler olmak üzere her yerde düz yazı kullanılıyor ve gerçek hayatta el yazısının hiçbir karşılığı yok. 

Üst sınıflarda öğretilmeli

İlkokullarda el yazısını 2014-2015 eğitim öğretim yılından itibaren zorunlu tutan MEB, bu yıl da Türkçe Ders Programı’nda D, L, S, Ş, T, r, f, s, ş harflerinin yazımında değişiklik yaptı. Bu değişiklikle el yazısı uygulamasının gittikçe zorlaştırıldığını belirten İstanbul Üniversitesi HASAN Ali Yücel Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülşah Batdal Karaduman, ilkokula başlayan çocuklar için el yazısının çok yorucu olduğunu kaydediyor. Çocuğun yazısının okunaksız olmasının hem öğretmenler hem de veliler için iletişimi zorlaştırdığına dikkat çeken Karaduman, “Öğrenciler, el yazısını çok küçük yaşlarda öğrenmeye çalıştıkları için el ve göz koordinasyonunu tam olarak sağlayamıyorlar ve bu yüzden öğrenmeye karşı motivasyonlarını kaybediyorlar. Bu durum çocukların okula karşı olumsuz tutum geliştirmelerine yol açıyor” diyor.  

Uygun imkânlar sağlandıktan sonra öğrencilere el yazısı eğitiminin daha üst sınıflarda verilmesi gerektiğine değinen Karaduman, öğretmenlerin bu yazıya yeteri kadar hâkim olmamasının uygulamayı zorlaştırdığını belirtiyor.   

Motor becerisi gelişmeli

İnce motor becerilerinde gecikme olan çocuklarda el yazısı uygulamasının olumsuz yönlerinin olduğunu söyleyen Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Klinik Psikoloğu Yekta Korkmaz, ince motor becerilerinin gelişiminin özellikle 3 ile 5 yaşları arasında önemli olduğunu kaydediyor. “Okul öncesi eğitim almış ve ince motor becerisi gelişmiş çocuklara el yazı öğretilebilir” diyen Korkmaz, ince motor becerisi geride olan veya hiç çizim yapmamış bir çocuğa el yazısı öğretildiğinde çocuğun zorlanabileceğini dile getiriyor.  Çocuğun el yazısını yapamadığında okuldan soğuyabileceği gibi içe kapanabileceğini vurgulayan Korkmaz’ın bu konudaki önerileri şöyle: 

4-5 yaşlarında çocuğa gelişim testi uygulanıp çocuğun becerilerinin yaşına uygun olup olmadığı öğrenilebilir. Becerilerde gerilik varsa belli düzenlemelerle çocuk okula rahatlıkla hazırlanabilir.

El yazısını yeni öğrenen çocuklara çok fazla ödev vermemek, alışma sürecini keyifli geçirmek öğrenmeyi kolaylaştırır.

Çocukların boş zamanlarında yazı yazarak el yazısını geliştirmesini beklemek yanlış. Çocuk bu şekilde daha çok okuldan soğuyabilir. Oyunlarla becerilerini geliştirmesini sağlamak daha etkili.

Yazdıklarını okuyamıyorlar

Elif Nur Türkerzade: Yazı yazmaya, el yazısıyla başladık. Düz yazıları okurken zorlanıyorum. El yazısı karışık. Bazen kendi yazımı bile okuyamıyorum. 

Meral Kara: Ben el yazısı yazarken fazla zorlanmıyorum. Çünkü en başından beri bu şekilde öğrendik. Ama düz yazıyı öğrenmediğimiz için okuyamıyorum. 

Veliler dertli  

‘Ödevlere yardım edemiyorum’

Zehra Acar: İlkokullarda el yazısı zorunluluğu bence doğru bir uygulama değil. Çocuk, okul dışına çıktığında hiçbir yerde el yazısı görmüyor. Metroda gidiyoruz çocuğuma “Bu hangi durak” diye soruyorum. Okuyamıyor. Öğrenirken de elini çekmeden kelimeleri tamamlamak zorunda olduğu için zorlanıyor. Bir veli olarak ödevlere yardım edemiyorum. Tekrar düz yazıya geçilmesini istiyorum. 

‘Sinir harbi yaşanıyor’

Belgin Özkardeş: İlkokul öğrencisi oğlum harfleri birleştirmede çok zorlanıyor. Zaten okulu seven bir çocuk değil; el yazısında zorlandığı için okuldan daha da nefret ediyor. “Anne niye normal yazmayıp böyle yazıyoruz” diye soruyor. Düz yazıda cümleleri rahat okuyabilen çocuk, el yazısıyla olan kitaplarda zorlanıyor. Güzel yazması için kızıyorum sonra da pişman oluyorum. Ben yazamıyorum çocuk nasıl yazsın? Anne çocuk ilişkisi olumsuz etkileniyor. Ders çalıştırma ya da ödev yapma süreci bazen sinir harbine dönüyor. Yazı yazma süresi uzadığı için evde oyun oynama süresi de kısalıyor.

Milliyet

  • 13 1
  • 02 Aralık 2016 20:05 6.595
  • Aktif Haberler
  • atakankorkmaz
    05 Aralık 2016 16:09
    0 0
    El yazısı inşallah kalkar. Çocuklar yazamıyorlar. Hızlı yazmaya kalkmaya kalktıklarında yazı ip gibi bir hal alıyor. Bazı çocuklar kendi yazdığını bile okuyamıyor.
  • sayin19
    05 Aralık 2016 14:54
    0 0
    problem düz yada eğik yazı olması değil ödevlerin çok veriliyor olması.1. sınıf öğrencisine 3 sayfa yazma 4 sayfa okuma verilirse çocuk okula gitmek istemeyecektir.Ödevlerin öğrenciye göre verilmesi taraftarıyım.1 sayfayı zorla yazan da var 4 sayfaya bana mısın diyende .
  • didemt
    04 Aralık 2016 22:45
    1 0
    Oksijen öğretmenim düşüncenize saygı duyuyorum. Sınıfımda haftalık bir ders düz yazı yazdırıyorum öğrenmeleri ve yazmak istediklerinde sıkıntı yaşamamaları için . Bazen isteyen düz yazsın diyorum, yarı yatıya bir tercih oluyor.

    Düz yazı kullanılırken ilkokula başlayan çocuk hiç ağlamıyor ve hep yazı yazmak istiyordu sanırım. Bu düşüncenize de saygı duyuyorum.
  • peternorton2
    04 Aralık 2016 22:26
    1 0
    El yazısına devam edilip edilmeyeceğine karar vermek için en iyisi ortaokul öğretmenlerine sorup anket yapmak. Onlar sorun yok diyorlarsa devam etsin. Sıkıntı yaşıyorlarsa öğrencileri el yazısında zorlamanın bir anlamı yok.
  • oksijen
    04 Aralık 2016 20:31
    2 3
    didemt eline kalem alan çocuk dairesel şekiller çizer o zaman el yazısı yazalım demek ile acaba çocuklar okula geldiklerinde ağlarlar o zaman okulu ortadan kaldıralım çocuklar rahat etsin aynı mantık yürütme olabilir mi? Çocukları serbest bırakın bundan sonra isteyen istediği gibi yazacak deyin. Bakalım ikinci sınıftan sonra kaç çocuk el yazısında inat edecek. Çocuğun hiç bir duygusuna hitap etmez el yazısı. Birincisi el yazısında kalem ucu daha fazla kağıda sürtündüğünden daha fazla enerji sarf etmek gerekir. Bu nedenle genelde derste not almaya vs uygun değildir. Üniversitede öğrenciler genelde kelimeleri de kısaltarak yazarlar. Bazı gazeteciler hala bu yöntemi kullanmaktadır. Amaç kağıtta daha az çizgi ile daha fazla şey yazabilmektir.

    El yazısı okunaklı değildir. Öğrenci ve öğretmenin hızına uygun değildir. "Ali ata bak" cümlesi ile başlardık dik yazıya. Şimdi tek bir ses yazarken yoruluyorlar. İkinci üçüncü sınıftan itibaren eskiden hızlı yazmaya başlardık. Şimdi dördüncü sınıfta dahi o hızları yakalayamıyoruz.
  • didemt
    04 Aralık 2016 10:59
    7 2
    Eline ilk defa kalem alan bir çocuğun yaptığı ilk şekiller gernelde dairesel hareketli çizgilerdir. Düz çizgi yapmayı pek beceremezler. Aslında bitişik eğik el yazısı, ince motor kas gelişime daha uygun ve destekleyicidir. Şuda bir gerçekki bitişik eğik el yazısında yazdığı okunmayan çocuğun, düz yazıda da okunmaz. Birinci sınıfta yaşanan tüm sorunlar, yazıdan kaynaklamıyormuş gibi bir algı oluştu. Aslında tüm eğitim hayatı boyunca kullanılması hedeflenirken, sadece ilkokulda kuklanılması bitişik eğik el yazısına olan antipatiyi hepten artırdı.
    Orta okul döneminde düz yazıya geçen çocukların yazısı da karman çorman olmaya başladı. Çünkü düz yazı yazmayı bilmiyorlar, öğrenmediler. Kimi hargi büyük ,kimi harfi küçük yarısı el yazısı yarısı düz yazı olmaya başladı.
    Ya hep ya hiç olmalı.
  • halilhoca
    03 Aralık 2016 22:05
    12 6
    El yazısı uygulamasını eleştiren yorumlara çarpı atanlar keşke kendi savunduğu doğruları yazsalar da biz de bu uygulamanın göremediğimiz faydalarını bir anlayabilsek.
  • müdürümsü
    03 Aralık 2016 21:53
    7 0
    Sadece dört yıl kullanılacak yazı için her sene dört senelik çile çekiyoruz. İşkence değil de ne?
  • göbekligeneral
    03 Aralık 2016 19:00
    8 0
    Bu el yazısını ortaya çıkarıp şimdi ortadan kaybolanlara bütün millet her gün rahmet okuyordur herhakde.
  • hamburabi
    03 Aralık 2016 15:52
    7 0
    Çocuklar el yazısından nefret ediyor. Düz yazı niye yazmıyoruz diye soruyorlar.
  • suphi55
    03 Aralık 2016 15:46
    2 7
    El yazısını ben de savunmuyorum ama yorumlarda bir bilgi yanlışı gördüm.Biri yazmış ''Hiç bir kitap el yazılı değil'' diye .El yazısı yazmak içindir.Düz yazı okumak içindir.El yazılı kitapları okumak okuma hızını azaltır.
  • ogretmen42
    03 Aralık 2016 14:19
    8 0
    10 yıllık sınıf öğretmeniyim.Bugüne kadar 4 ayrı okulda görev aldım.El yazısı faydalı,güzel diyen 1 tane sınıf öğretmeni GÖRMEDİM. Yanlışta ısrar etmek niye? 3.sınıfa geçtik bu yıl,öğrencilerim hergün düz yazı yazabilir miyiz diye soruyor.Onlarda istemiyor el yazısını.
  • 17asd
    03 Aralık 2016 11:57
    3 1
    Burada herkes el yazısından şikayetçi fakat meb bizlerin göremediği bir şeyi görüyor olmalı ki hala ısrar ediyor
  • cbci
    03 Aralık 2016 10:35
    6 0
    bir önceki sınıfımda bitişik eğik yazı için çocukları zorlamıştım. iyi de yazıyorlardı. ne zaman benden mezun oldular ve 5. sınıfa geçtiler, hemen düz yazıya geçtiler. bitişik yazıyı daha da hiç kullanmadılar. o zaman madem böyle olacaktı ne diye boşa zorladım ve uğraştım ki dedim. şimdiki sınıfımda çocukları hiç zorlamıyorum isteyen istediği gibi yazıyor.
  • Quasimodo
    03 Aralık 2016 00:15
    12 1
    Birinci sınıflar olarak şu an katlandığımız sıkıntıların, sadece 4 yıl kullanılacak bir yazı için olduğunu bilmek çok üzücü. Dik temel harfleri kullansaydık harfleri bitirme sürecimiz de bu kadar uzamayacaktı. İlkokulda inci gibi el yazısı yazan öğrencilerimizin ortaokul öğretmenlerince çirkin düz yazılar yüzünden eleştirildiğini duymak da cabası. İlkokulda" el yazısı yazın" diye biz bastırırız, ortaokulda branş öğretmenleri "düz yazın" diye bastırırlar. Çocuklar arada kaldılar resmen.
  • murat yagli
    02 Aralık 2016 22:49
    15 0
    Bu ilkokulda 4 sene öğretiyoruz.Hiç bir kitap el yazılı değil.Sonra ortaokulda tamamen düz yazı yazıyorlar Ortaokul öğretmenleri de bilmiyor ve kullanmıyor.Bu sefer ilkokulda hiç düz yazı yazmayan çocuk ortaokulda düz yazıyı da çok çirkin yazıyor.Bu saçmalığı yabancılara anlatsan gülerler ya.Böyle bir komedi olamaz...
  • halilhoca
    02 Aralık 2016 22:12
    7 1
    Bence fazla konuşup MEB i kızdırmayın. Çin alfabesinin sembollerini (40 000 tane) dayatır şimdi.Akıllı olunnnnnn!!!!!!!!!!!
  • deco67
    02 Aralık 2016 21:42
    13 0
    özellikle ilk grubun bu yıl E L A N olması kötü oldu çünkü L ve N sesini karıştırıp duruyorlar.
  • inanoguz
    02 Aralık 2016 21:27
    8 0
    Mebin nerem doğru ki.. Pardon benim diyecektim; özür..
  • Sinex
    02 Aralık 2016 21:26
    9 0
    Bitsin artık şu el yazısı çilesi
  • aretias28
    02 Aralık 2016 21:00
    8 0
    El yazısı kaldırılırsa öğretmen biraz rahatlayacak..Meb ister mi öğretmenin rahatlamasını?Öğretmene,öğrenciye,veliye eziyet.
  • torunkemal
    02 Aralık 2016 20:56
    20 0
    Bence herkes el yazısı istiyoruz derse MEB kesin düz yazıya geçer.
  • zeynepgulsu
    02 Aralık 2016 20:48
    25 1
    Herkes el yazisindan şikayetçi. Veli,ogrenci,ogretmen...Ama meb inat ediyor israrla.Ustelik de harflerin yazilisinida degistirerek idi iyice yokuşa sürüyor. Anlam veremiyorum bir türlü. 4 sene uğraşıyoruz el yazisinda. 5.sinifta cocuk duz yazısına geciyor.Emeklerimize yazik oluyor.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK