Eşim Hastalık Sonucu Okuma Yazmayı Unuttu

Sama77
12 Mart 2019 09:46

Arkadaşlar merhabalar. Eşim beyin kanaması geçirdi ve bunun sonucunda okuması biraz iyi durumda olsa da, yazmayı ve hecelemeyi unuttu. Bu konuda yardım alabilmek için böyle bir foruma üye olup sizlere, yani bu işin ustalarına sormak aklıma geldi. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim. Ben okuma yazma seti alarak çalıştırmayı düşünüyorum, sizce nasıl olur? Eğer iyi olur derseniz, hangi yayın daha iyi olur. Eşim her okumaya veya yazmaya çalıştığımızda yapamadığı zaman ağlamaya başlıyor ve ben de çok üzülüyorum tabii ki. Şu anki durumu, okuması biraz iyi durumda ama o kelimeyi hecelerken yapamıyor. Yağmur derken, daha y de iken yağ diyor. Gibi. Yardımcı olabilir misiniz? Teşekkürler.

eraegtm
12 Mart 2019 09:53

Öncelikle geçmiş olsun. Bu durumun geçici ve düzelme ihtimalinin yüksek olduğunu düşünmekle birlikte, nörolojik bir durum söz konusu olduğundan iyi niyetli olarak yapacağınız bazı şeylerin faydasından daha çok zararı olabileceğini düşünmekteyim. Bu konuda profesyonel destek almanız daha faydalı olacaktır. Bizzah şahit olduğum bir durumu aktarmam gerekirse;
Beyne pıhtı atması sonucu kısmi felç geçiren bir tanıdığım fiziksel etki kadar dil ve konuşma bozukluğu da söz konusuydu. Rehabilitasyon merkezinde yapılan egzersizler sonucunda neredeyse %90 başarılı sonuç aldılar. Öncelikle bir uzmandan yardım almanızda fayda olduğunu düşünüyorum.

Sama77 - 12 Mart 2019 10:03
Fiziksel tedavi eli ve bacakları için aldık ve başarılı oldu, şu anda iyiyiz Allah'a şükür. Fakat okuma yazma konusunda yaklaşık 1 buçuk yıl oldu sadece okuması gelişti. Yazması ve heceleme konusunda tam olarak kavrayamadığı ve öğrenemediği için yerimizde saydık. İlaç tedavimiz devam ediyor.
eraegtm - 12 Mart 2019 10:35
Bildiklerini unutması farklı bir durum, hiç bilmeyen birine okuma yazma öğretmek farklı bir durum. Burada daha önce belirttiğim gibi nörolojik bir durum söz konusu. Doktorunuz muhtemelen söylemiştir fiziksel gelişim bilişsel gelişimini de olumlu yönde etkileyecektir. Bu yönde gelişim olduğunu zaten belirtmişssiniz. Yine belirtiyorum öğretmenler olarak biz ne dersek bir tarafı eksik olacaktır. Uzman desteği şart diye düşünüyorum.
Sama77 - 12 Mart 2019 12:17
Uzman derken eğer psikiyatrist olarak destek diyorsanız kontrole gidiyoruz ilaç kullanıyoruz. Sizin başka tür bir uzman tavsiyeniz var mı acaba?
eraegtm
12 Mart 2019 17:22

''Eşim her okumaya veya yazmaya çalıştığımızda yapamadığı zaman ağlamaya başlıyor ve ben de çok üzülüyorum tabii ki..''
Bakınız bu cümleleriniz beni çok etkiledi. Lütfen uzman desteğinden kastımı yanlış anlamayınız. Çabanızı da takdir ediyor, sizin gibi insanların varlığı beni ayrıca mutlu ediyor.
Şöyle bir örnek ile anlatayım;
Annem felç geçirdi. Eli haricinde diğer fonksiyonları normale döndü. Eli için 8 ay geçmesine rağmen götürdüğüm hiçbir sağlık kuruluşu fizyoterapiye gerek görmedi kendiliğinden geçer ya da basit egzersizler ile geçer dendi. Bir süre bu egzersizleri yapsa da annemde olumlu sonuç vermedi. Elini tam kullanamadığı için yemek yapamadığından vs. çok dertleniyor kendi kendine içselleştiriyordu bu durumu. En sonunda özel bir Reh.Merkezi buldum ve 1 aylık tedavi süreci başladı. 1 ay boyunca müthiş istekli gitti ve bu süreçte aslında evde yaptıklarından çok farklı birşey yapmıyordu. Benim anladığım kendisini fizik tedavi alırsam iyileşirim düşüncesine kaptırmış olacak ki 30 gün sonunda % 70 iyileşme oldu. Buna mukabil dilde de hafif bozukluk vardı. Doktorlar eli iyileştikçe dili de normalleşecektir dedi ve öyle de oldu.
Özet olarak şunu söylüyorum. Bazen hastada uzman desteği beklenenden çok daha fazla etki bırakıyor. Siz gerekli tüm tedavi ve işlemleri maşallah yaptırıyor takip ediyorsunuz. Şahsi düşüncem bu tür norolojik vakalardan sonra dil ve okuma yazma güçlüğü çekenlerin tedavisinde eğer daha önce gitmediyseniz ''Dil ve konuşma bozukluğu patoloğundan (terapisti)'' destek almanızda fayda olabilir diye düşünüyorum.

Sama77 - 13 Mart 2019 10:43
Şu anda Erzincan dayım ve burada öyle bir imkanımız yok maalesef. Erzincan güzel bir şehir, insanı da çok iyi. Ama imkanları az. İnşallah ileriki zamanlarda böyle bir imkanımız olacak. Yaşadıklarınız da zor şeyler ve bunlar benimle paylaştığınız için teşekkür ederim. Ders olacak nitelikte. Sağolun.
Sama77 - 13 Mart 2019 10:46
Bunun yanında söylemek istediğinizi anladım, yani hasta bazen psikolojik olarak da etkilenip iyileşme yolunda ilerleyebiliyor. Doktor veya uzman daha iyi olur. Haklısınız. Şu da var, aynı konuyu bir benim anlatmam var, bir de bir öğretmenin anlatması var. Bunun gibi. ????
cam kırığı
12 Mart 2019 10:38

Öncelikle büyük geçmiş olsun.Benim sormak istediğim bardakla su falan içerken elinde titreme oluyor mu?

Sama77 - 12 Mart 2019 12:15
Titreme yok fakat, parmaklarında çok az da olsa hareket kısıtlığı var.
cam kırığı - 12 Mart 2019 12:30
Hocam tedaviyle atlatır.Sadece konuşmalarında,uzun süreli konuşursa ne dediği anlaşılmaz.(Yine bocalamaya başlar)Diğer sıkıntıları atar Allah'ın izniyle merak etmeyin.
Sama77 - 12 Mart 2019 12:42
Eli, ayakları, konuşması düzeldi. Şu anda ayakta geziyor. Yemeğini yapıyor herşey iyi Allah'a şükür. Sadece okuma yazma kaldı ve onu da halletmemiz lazım, çünkü çok üzülüyor. Yardımlarınız ve dualarınız ile olur İnşallah.
cam kırığı - 12 Mart 2019 12:50
İnşallah düzelir hocam sadece biraz zaman ve sabır.Arkadaşım var ordan biliyorum.
Sama77 - 12 Mart 2019 13:06
İnşallah çok sağolun. Tecrübesi olanları dinlemek iyi oluyor.
Sama77
12 Mart 2019 15:17

Set almaktan vaz mı geçeyim?

sudee - 12 Mart 2019 16:04
Öncelikle çok geçmiş olsun. Benim naçizane tavsiyem özel öğrenme güçlüğü yaşayan öğrencilerin okuma yazma öğrenmesinde kullanılan " ba yöntemi " ile hazırlanmış kaynaklardan kullanmanız. Onların hazır hece kartları da bulunmakta. Bu kitaplarla, normal bir okuma yazma setinden daha kolay ve hızlı yol alabileceğinize inanıyorum. Tekrar çok geçmiş olsun. İnceleyebileceğiniz örnek sayfa: http://heceyontemi.com/index.php
kuluncak - 12 Mart 2019 16:29
Okulistik ve morpakampus okuma-yazma öğretimi bölümünü kullanın.
Sama77 - 13 Mart 2019 10:47
Araştırıyorum, teşekkür ederim.
Systemturk
12 Mart 2019 21:44

Hocam eğer vaktiniz yoksa yakınlarda bir halk eğitimden yetişkin okuma yazma kursu açma konusunda da yardım isteyebilirsiniz 1 kişi bile olsa talep olursa eğer kurs açmak zorundalar. Tabi kurs için fiziksel olarak bir mahsur olacak bir durm yoksa

Sama77 - 13 Mart 2019 10:49
Kurs var, İnşallah Nisan 15 gibi başlayacak. Bu boşlukta belki benim yapabileceğim bir şeyler olabilir diye düşündüm.
Systemturk - 13 Mart 2019 11:16
Allah yardımcınız olsun. Görsel ve yazılı kaynaklar çok fazla hızlıca üstesinden gelirsiniz inşallah.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK