Ev Ortamı İyileşirken Okul Yerinde Sayıyor

Hacettepe Üniversitesi, TÜBİTAK işbirliğiyle kaynaştırma öğrencilerine yönelik üç yıl süren bir araştırma yaptı. Ankara’da farklı sosyo-ekonomik düzeydeki bölgelerde bulunan 53 okulda yürütülen projenin sonuçlarına göre anaokuluna giden özel gereksinimli çocukların ev ortamları gelişiyor. Ancak sınıf ortamlarının kalitesi yetersiz kalıyor

Gülseven ÖZKAN

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülbin Sucuoğlu öncülüğünde gerçekleştirilen ‘Okul Öncesinde Kaynaştırma Eğitimine Devam Eden Özel Gereksinimli Olan ve Olmayan Çocukların Gelişimlerinin Boylamsal Analizi’ araştırmasında özel gereksinimli ve normal gelişen çocukların birlikte eğitim almasını içeren kaynaştırma uygulaması incelendi. Bu amaçla Ankara’da 53 okul öncesi kurumda eğitim alan 61 özel gereksinimli ve 61 normal gelişen çocuk iki yıl boyunca gözlendi. Ankara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hatice Bakkaloğlu, Dr. Şeyda Demir ile Araştırma Görevlisi Ahmet Bilal Özbek, Gazi Üniversitesi’nden Araştırma Görevlisi Betül Yılmaz’ın da yer aldığı ve 2015’te başlatılan projenin sonuçlarından bazıları şöyle:

- Okul öncesi kurumlara devam eden özel gereksinimli çocuklar ve öğretmenler için yeterli destek verilmiyor. Bu nedenle kaynaştırma uygulamasında birçok sorunla karşılaşılıyor.

- Öğretmenler özel gereksinimli çocuklarla daha az ilişki kuruyor.

 - Anaokullarına devam eden çocukların sosyal beceri düzeylerinde artış var.
 
SINIF İÇİNDE KALİTE ARTMADI
 
- Öğretmenler, her iki grup çocuğun anneleriyle ilişkilerinin aynı olduğunu söylüyor. Ancak özel gereksinimli çocukların anneleri, öğretmenleriyle ilişkilerinin diğer annelere göre daha az olduğunu belirtiyor.
 
- Özel gereksinimli çocukların ev ortamlarının kalitesi iki yıl içinde sürekli arttı. Bunda çocukların anaokullarına devam etmeleri etkili oldu.
 
- Okul öncesi sınıfların kalitesinde iki yıl içinde hiçbir değişiklik olmadı. Öğretmenin kaynaştırma konusunda daha fazla bilgi ve deneyimi varsa sınıfın kalitesi artıyor. 

 

  • 2 4
  • 21 Ağustos 2018 10:24 3.454
  • Aktif Haberler
  • tahir1699
    25 Ağustos 2018 00:32
    2 0
    Devlet eliyle desteğiyle özel okullar ön plana çıkarılıyor. Teşvikler oralara veriliyor. Özellikle ilkokullara devlet hiç bir ödenek ayırmıyor. İlkokullar kaderine terk edilmiş durumda. Devlet ilkokullardan ne kadar öğrenciyi özel okullara yönlendirir gönderirse kendini o kadar başarılı görüyor. Yıllardır sistemli bir şekilde bu devlet okulları aleyhine olumsuz kampanya yürütülüyor. Öğretmenlerin çözüm önerilerine hiç kulak verilmiyor. Öğretmenler hakkındaki devlet yetkililerinin yıllardır verdikleri olumsuz beyanlar, yapılan işin küçümsenmesi ve maaşlara yansıması... Öğretmenlerim bütün bu olumsuz yaklaşımlardan sonra okulların yerinde sayması sizce doğal değil mi? Yakında okullar zarar ediyor diyerek kapanmasın...
  • serdaraydın
    23 Ağustos 2018 23:23
    3 0
    Yapılan araştırmalar haber olsun diye yapılıyor. Çözüm var mı yok. Aynen devam.
  • duru81
    21 Ağustos 2018 12:30
    21 2
    Köy okullarının ödeneği yok, toner alamıyor okul, köylünün desteği yok, kendi çabalarımızla yapılanları takdir eden yok, köy öğretmenleri ki Eminim merkezde çalışan birçok öğretmen bunalmış durumda, ben artık hiçbir araştırmaya inanmıyorum
  • victory90
    21 Ağustos 2018 11:28
    17 3
    Araştırma yı Ankara da yaparsın tabi Tübitak daha Ankara dışına çıkmaya üşeniyorsunuz bir de öğretmene gizlice laf atıyorsunuz ayıp
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK