Gültepe İlkokulu (ŞIRNAK İDİL)

Gültepe İlkokulu

TÜM OKULLAR -> ŞIRNAK -> İDİL
Kurum Kodu707756
Hizmet Puanı30
Yerleşim YeriKöy
Hizmet Bölgesi3
Hizmet Alanı6
Zorunlu Ç. Süresi3
Not: Okul tanıtım sayfalarında yer alan bilgiler, üyelerimiz tarafından girilmiştir.
Paylaş
Gönderen: Gizli (12 Haziran 2011)

GÜLTEPE KÖYÜ

Gültepe Köyü(Mezrası), Şırnak ilinin idil ilçesinin Çığır Köyüne bağlı bir mezradır.idil ilçesine uzaklığı 35 km ‘dir. Şırnak il merkezine olan uzaklığı 100 km civarındadır. Coğrafi konum itibariyle idil ilçesinin güney batısına düşmektedir.. Çevresinde Çığır Köyü Özbek Köyü ve Yeniköy mezrası bulunmaktadır. Köyümüz Suriye sınırına 4 kilometredir.

ARAZİ YAPISI

Köyümüzün fiziki özellikleri genel olarak düz bir yapı gösterir. Köyün etrafında yükseltisi fazla olmayan tepeler görülmektedir.Köyün güney kesiminde, Suriye sınırın a yakın bölgede şu anda yazları dahi kurumayan dereler, yeşil ağaçlık bölge ve su kaynakları bulunmaktadır.. Köyde düz alanlar hakim arazi yapısıdır..

İKLİM VE BİTKİ ÖRTÜSÜ

Köyümüzde yazları yüksek derecede sıcaklık ve şiddetli yaz kuraklığı görülmektedir. Kışlar oldukça ılık geçer. Don olayına sık rastlanmaz. Kar yağışı az görülür. Yağmur yağışlarının büyük bir bölümü sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde düşer.

EKONOMİK FAALİYETLER

Köyümüzde ekonominin öncelikle tarıma, işlek bir yol üzerinde olmasından dolayı akaryakıt ticaretine, sınır ticaretine ve hayvancılığa dayandığını görmekteyiz. Diğer geçim kaynakları ise koruculuk, kaynakçılık, araba tamirciliği, bakkal işletmeciliği olarak sayılabilir. İklimde görülen kuraklık tarımsal faaliyetleri kısıtlamaktadır. Sulama faaliyetleri hemen hemen hiç görülmediği için kuru tarım yaygındır.
Yetiştirilen başlıca tarım ürünleri; arpa, buğday, nohut, mercimek, pamuk, üzüm gibi ürünlerdir. Arpa ve buğday en çok yetiştirilen tahıl ürünüdür. Çeşitli meyve ağaçları badem, incir vs. yetiştirilir. Halk sadece kendi ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde sebze yetiştirmektedir. Kışların ılık geçmesinden dolayı köyümüzde zeytin ağaçları bile görülmektedir.

Köyde küçükbaş hayvancılık da büyükbaş hayvancılık da yapılmaktadır. Ancak yaygın değildir. Arazide otlakların oldukça geniş bir yer kaplaması hayvancılığın gelişmesine müsaittir. Özellikle yöre şartlarına uygun olan koyun ve keçinin bile çok az sayıda olduğu görülmektedir. Bu hayvanların canlı ticareti yapıldığı gibi yan ürünlerini satmak suretiyle de gelir elde edilebilir.

NÜFUS ÖZELLİKLERİ VE YERLEŞİM TİPİ

Köyümüzde 2000 yılında yapılan nüfus sayımında yaklaşık 1000 kişi mevcuttur. Kadın-erkek nüfusu hemen hemen eşit durumdadır. Çocuk ve genç nüfusun toplam nüfus içerisindeki payı yüksektir. Okuma-yazma oranı genel nüfusa göre düşüktür. Okuma yazma bilenlerde erkek nüfusun fazla olduğu görülmektedir. Bunun nedeni de kız çocuklarının okula gönderilmemesidir. Yetişkin kadınlarda Türkçe bilenler son derce azdır. Genç nüfusun fazlalığı ve ekonomik faaliyetlerin kısıtlı olması nedeniyle göç olayına sıkça rastlanmaktadır. Bu göçlerin bir kısmı kalıcı göç şeklindedir. Sanayi ve turizmin geliştiği illere göç daha fazladır. Bunların başında İstanbul yer alır. Diğer bir göç de mevsimlik işçi olarak yapılmaktadır. Genellikle pamuk ve fındık toplamaya gidilir. Köyün mevsimlik işçileri 14-20 yaş arasındaki gençler, kadınlar ve sayıları az olmakla birlikte yetişkin erkeklerden oluşmaktadır. Bu işçiler pamuk çapası için mayıs-haziran, fındık toplamak için temmuz-ağustos-eylül aylarında köy dışına çıkmaktadır.

SAĞLIK

Köyümüzde herhangi bir sağlık kuruluşu bulunmadığı için halk bu ihtiyacını çevredeki hastane ve sağlık ocaklarından karşılamaktadır. Yaklaşık 2 kilometre mesafede bulunan Yeniköy Mezrasında bir sağlık ocağı bulunmaktadır.

ULAŞIM

Köyde ulaşım oldukça rahattır. Köyümüz uluslar arası bir yol olan Suriye sınırı boyunca uzanan İpek yolu üzerinde bulumaktadır. Bu yol Türkiye- Suriye sınırına yakındır. Köyümüz Nusaybin- Cizre yolunun 45. Kilometresindedir.

YERLEŞİM VE EV TİPLERİ

Köyde toplu yerleşim gözlenmektedir. Evler birbirine çok yakın, mahalle araları çok dardır. Evler tek veya iki odalı taş ve kerpiçten yapılmış olup genelde toprak damlıdır. evlerdir. Evlerde mutfak giriş kısmında, banyo ve tuvaletler ise ev dışındadır. Son zamanlarda tuğladan modern evler yapılmaktadır. Evler genellikle düz damlı olarak inşa edilmiştir. Halk yazın sıcak nedeniyle bu damlarda yatmaktadır. Köyün toplu yerleşim göstermesinin en önemli nedenleri su azlığı ve geçmişte yaşanan kan davası olaylarıdır.

ÖRF-ADET-GELENEK

Köye özgü herhangi bir kıyafet yoktur. Yemekleri de ülke genelindeki yemeklerle aynı olup özel bir yemekleri yoktur. Bunun yanında et yemekleri yemek kültüründe önemli bir yer tutmaktadır ALİ BABİ (2010) Gültepe İlköğretim Okulu Müdür Y. Ö..



Gönderen: aliöğretmen16 (24 Aralık 2010)

internet sitesi

www.gultepe.meb.k12.tr



Gönderen: aliöğretmen16 (05 Eylül 2010)

www.gultepe.meb.k12.tr



Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK