Güvenli Okul İçin Bunlara Dikkat

Serda ÖZÇELİK

Güvenli bir okul ortamı için neler yapılması gerektiğini anlatan Osman Öztürk, ailelerin ve öğretmenlere bu konuda büyük sorumluluk düştüğünü söyledi.

Okul güvenliğiyle ilgili konular her geçen gün daha da önem kazanıyor. CSG City Security Group Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öztürk, güvenli bir okul ortamı için neler yapılması gerektiğini anlattı. Öztürk, “Bursa’da bir okulda bir öğrenci, arkadaşını sınıfta silahla vurarak öldürdü. Bu haberi ilk okuduğumda çok üzüldüm. Daha hayatlarının başlangıcında çocuklar ölümü ve öldürmeyi nasıl düşünebilirler? Ergenlik psikolojisinin egemen olduğu bu yaş grubunda kamu, aileler ve okullar üzerine düşen eğitsel ve yönetsel sorumlulukları istenilen ölçütlerde neden yerine getiremezler?, Aileler, silah sahipliğinin ciddi bir sorumluluk olduğunu neden göz ardı eder?, Nasıl olurda hala okul içerisine silah bu kadar kolay sokulabilir?, Durumdan şüphelenen arkadaşları neden kimseye haber vermez? gibi birçok soru aklımızdan geçiyor. Evet, neden okullarda şiddet olayları yaşanıyor? Türkiye’de okul güvenliğine ne kadar önem veriyoruz? Okullarımız güvenli mi? Bu soruların önemi, vereceğimiz cevapların doğrudan çocuklarımızın güvenliğini etkilemesinde yatıyor” dedi.

Neler Yapılabilirdi?

 Osman Öztürk, bu noktada okullardaki rehberlik birimlerinin önemli olduğunu belirterek, şunları söylüyor: “Bu öğrencinin şiddete eğilimi sınıf öğretmenleri, rehberlik görevlileri ve diğer öğrenciler tarafından hiç fark edilmedi mi? En büyük sorunda işte bu soruda gizli. Rehberlik bölümleri öfkesini kontrol etmekte güçlük yaşayan, şiddete eğilimli olduğunu gözlemledikleri öğrencileri izlemeli ve desteklemeli. Öğrenciler, arkadaşlarının risk ve suç oluşturan internet paylaşımları olduğu durumlarda ne yapmaları gerektiğine dair bilgilendirilmeli, bu konuda rehberlik ve kolluk birimleriyle ortaklaşa çalışmalar yapmalı. Bursa’da öğrencinin medya paylaşımında ölümden ve yapacağı eylemden bahsetmesine rağmen önlem alınamamış. Bu konuda daha duyarlı olmak şiddet ve tehdit içerikli paylaşımları inceleyemeye almak bu tür olayları önlemek açısından önemli sayılmalı. Unutmayalım ki sevdiklerimizin güvende olduğunu bilmenin değeri hiçbir şeyle hesaplanamaz.”
 

  • 1 2
  • 11 Mayıs 2017 12:04 2.274
  • Aktif Haberler
  • suatin
    13 Mayıs 2017 01:16
    6 0
    Bizim okullarımızda ultra güvenlik önlemleri var. Mesela İSG var. Bir kuruş devlet katkısı vermeden tüm şartların yerel imkanlarla karşılandığı bir güvenlik sistemi. Öğrencilerden aidat toplamak yasak. Ama yangın tüpleri dolu olacak, merdivenlerde kaydırmaz bant olacak, tüm uyarı levhaları olacak, elektrik doğalgaz su tesisatı her yıl kontrol edilecek, kapılar yanfın ve deprem yönetmeliğine göre dışa açılacak ama iş güvenliğine içe açılacak koridorlarda çocuk koşmayacak okul bahçesinde çocuk koşmayacak düşmeyecek çarpmayacak tüm bunları okul idaresi yerel imkanlarla ve süper özellikli nöbetçi öğretmenle sağlayacak. Para toplamak yasak ödenek yok güvenlik görevlisi yok temizlik personeli yok kazancı yok malzeme heç yok. Süper yetkili işveren vekili okul idarecileri olmayan parayla tüm bunları yapacak. Haaa çocuk düşerse çarparsa kavga ederse şikayet olursa sorumlu öğretmen ve idareci olacak. Soruşturmalara cevap yazmaktan okula tiyatro yapmaktan sırf para kalsın diye saçma sapan etkinlik yapmaktan 3 kuruş için esnaflara dilenmekten kermeslerden sergilerden pilav günlerinden aşure günlerinden fotoğraf etkinliğinden gına geldi.
    Bu ülkede okul müdürlerini fabrikalara müdür yapsalar çağ atlarız. Çünkü her şeyi olöayan parayla yapabiliyoruz.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK