'Hata'ya Övgü
Tüm Yazılar | Yazarlar | Açıklama

'Hata'ya Övgü


Hayatta başarıdan çok başarısızlık vardır. Başarı, birçok başarısızlığın bir bileşkesidir. Hayatımızdaki her şey nasıl ki zıttıyla bir değer kazanıyorsa başarı da ancak başarısızlıklarla bir değer kazanabilir. Siyahın olmadığı bir dünyada beyaz bir anlam ifade etmeyecekti. Veyahut tam tersi siyahı siyah yapan beyazın varlığıdır.
Edison'un ampulü yaparken yüzlerce başarısız hamle yapması gerekiyordu. Demek ki ampulün ışık verebilmesi, yüzlerce kez ışık vermemesinin öğrenilmesiyle başarılmıştır.
Bir bireyin/çocuğun zaten yeteneğinde var olan nedenden dolayı başarısının övülmesi gereklidir fakat bilmediği-hazır olmadığı, belki de yapmaya mecbur olduğu bir işi başarma azmi çok daha değerlidir.
Bir işe değer katan şey, o uğurda gösterilen gayrettir. Bu gayretin sonucu başarı olmasa dahi sarf edilen azim, övgüye değerdir.
Eskiler, "marifet iltifata tabidir; sermayesiz mal zayidir" derler. Kadri kıymeti bilinmeyen şeyler zayi olmaya mahkum bırakılmıştır. İlgisi-alıcısı olmayan ürün, yerini başka ürünlere bırakmaya başlar.
İnsan davranışlarına da bu açıdan bakarsak; iyi bir iş yaptığına inanan insan, doğası gereği takdir bekler. Takdir edilmeyen davranış da sönmeye yüz tutar. Farz-ı misal, anne-babasına sevgisini göstermek isterken etrafı darmadağın eden çocuğa salt kızılır ve bu yüzden iyi niyeti göz ardı edilirse bu, çocuğun ruhunda yara açar. Aynı durum patron-çalışan, öğretmen-öğrenci, toplum-birey ilişkilerinde de geçerlidir.
Velhasıl, başarısızlığın içindeki gayret, süreçteki azim göz ardı edilmemelidir. Hata olmadan başarı gelmez.

Yazıyı değerlendir: 7 2

mansuur
04 Ekim 2016

Beğenilen Son Yazılar
Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK