Hayatın Her Aşaması Sınav

Yaşar Özay

Aslında hayatın her aşaması seçmeye ve sıralamaya yönelik bir çaba içersinde sürüp gidiyor. Fakat hiçbiri ilköğretim yaşındaki çocukların üzerinde TEOG'un bıraktığı etkiyi bırakmıyor. Bu nedenle öğrencilere seslenmek istiyorum. Sınavda başarısız olmak hayatın bittiği anlamına gelmiyor. Her sınavda başarılı olmak diye bir kaide de yok. Sevgili öğrenciler sizler elinizden geleni yaptınız. Sonuç ne olursa olsun üzülmeyin. Yapılan sınavın bir sıralama sınavı olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Sıralamanın altında kalmanın asla başarısızlık olduğunu aklınıza getirmeyin.

Yaşam başarısı da önemli Çocuklarına iyi bir eğitim aldırmak isteyen anne babalar; çocuklarının ilgi ve yeteneklerinin farkına varmasını sağlayan, seçimlerde bulunabilme ve planlama yapabilme becerisini destekleyen, zamanı yönetebilen ve gelişimsel özelliklerine, yeteneklerine ve ilgi alanlarına hitap eden eğitim kurumlarını tercih etmelidirler.

Bununla birlikte seçtikleri okulun gelişen bir eğitim anlayışına ve felsefesine sahip olmasına dikkat etmeleri gerekir. Yalnız okul başarısına odaklanarak okul seçmek yaşam başarısını hesaba katmamak, okul seçiminde üzerinde durulması gereken bir konudur.

Bütün velilere tavsiyem bu seçim üzerinde durulması gereken bir seçim olduğu bilinciyde davranarak hareket etmeleridir. Okul seçimi için reçete yok Geleceğiniz olan çocuğunuz için seçtiğiniz okul, onun gelecekteki başarısı için eline verdiğiniz anahtarı olacaktır.

Anne-babalar için çocuğa en uygun okulu seçmek her zaman karmaşık bir süreçtir.

Devlet ya da özel, hangi okul seçilirse seçilsin bu karmaşık süreç hep sürer. Çünkü okulların verdiği eğitim velilerinin beklentilerinin tümünü karşılayamaz.

Velinin yaşamı, aldığı eğitim ve iş tecrübesi velilin kafasındaki iyi okul kavramının farklı olmasına neden olur. Veli okul seçerken bir reçete arıyor. Eline aldığı reçeteyle bütün sorunların bittiğini sanıyor.
Oysa gerçekler çok farklı. Bu hayalin adı bazen iyi bir özel okul veya Anadolu Lisesi olabilir. Çünkü iyi bir okuldan mezun olan öğrenci üniversitede istediği bölümde okuma şansına sahip.

Veliler ise yeni eğitim sistemi karşısında şaşkınlar. Orta öğretim geçiş sisteminin kendi içinde barındırdığı güçlükler ve lise geçişlere getirilen TEOG sistemi, sınava girecek çocuklarımızı olduğu kadar biz yetişkinleri de oldukça kaygılandırıyor.

Öğrencilerin en büyük korkularının başarısızlık olduğunu biliyorum. Anne ve babanızın başarısız olmanız durumunda size kızacağını düşünüyorsunuz.

Bunu aklınızdan çıkarın. Aileniz her zaman sizin yanınızda yer alacaktır. Siz elinizden geleni yaptınız.

Onlar her zaman sizin yanınızda olacaktır. Şimdiden başarılar.

POSTA
  • 1 0
  • 01 Mayıs 2016 11:56 1.224
  • Aktif Haberler
  • m3r52
    01 Mayıs 2016 17:26
    0 0
    hayat da bir sınav zaten
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK