Helikopter Ebeveynliğin Sebep Olduğu 5 Büyük Sorun

Aşırı korumacı ebeveynleri olan çocuklar yetişkinlikte bu beş sorunu yaşarlar.

Helikopter ebeveynler kısa vadede çocuklarına gerçekten çok yardımcı olabilirler. Spor ekipmanlarından bilim projelerine kadar çocuklarına her konuda yardımcı olan kişisel danışmanlar gibi davranırlar. Kramponlarını unuttukları zaman çocuklarının yardımına koşar, bir aktiviteden diğerine giderken onların şoförlüğünü yaparlar.   

Çoğu zaman, bu tür bir ebeveyn desteğine sahip olan çocuklar diğerlerinden biraz daha avantajlı durumdadır. Ne de olsa, tam zamanlı kişisel bir asistanı olan herkes, her şeyi kendi başına yapan kişilere karşı yarıştığında başarı gösterebilir. Ancak aslında, fazla müdahaleci ebeveynler uzun vadede çocuklarına zarar verir ve helikopter ebeveynler tarafından yetiştirilen çocuklar büyüdükleri zaman bu kısa süreli avantajlarını hızlıca kaybederler.

İşte, helikopter ebeveynliğin uzun vadeli etkilerini inceleyen araştırmacılara göre, bu ebeveynlerin çocuklarının yetişkinliklerinde yaşadıkları en büyük beş problem…

1. Daha fazla sağlık problemi yaşarlar.

Florida Devlet Üniversitesi tarafından 2016 yılında gerçekleştirilen bir çalışma, helikopter ebeveynlere sahip çocukların yetişkinlik dönemlerinde sağlık sorunu yaşama olasılıklarının daha yüksek olduğunu buldu. Helikopter çocuklara ne zaman uyuyacaklarını, ne zaman spor yapacaklarını ve ne zaman yemek yiyeceklerini hep ebeveynleri söylediği için, çoğunun sağlığını nasıl koruyacağını öğrenemediği keşfedildi.

Müdahaleci ebeveynler çocuklarının sağlığı ile ilgili genelde çok fazla endişelenir ve ne yapmaları gerektiğine dair onları sık sık uyarırlar. Araştırmalar, bu sürekli hatırlatmaların yokluğunda çocukların bedenlerine iyi bakamadıklarını gösteriyor.  

2. Her şeye hakları olduğunu düşünürler.

Helikopter ebeveynler çocuklarının üstüne o kadar çok titrerler ki, onlar da kendilerini evrenin merkezi olarak görmeye başlarlar. Ve bu “özel olma” düşünceleri 18 yaşına bastıkları zaman yok olup gitmez. Arizona Üniversitesi araştırmacıları, helikopter çocukların her şeye hakları olduğu fikriyle büyüdüklerini ortaya koydu. Helikopter ebeveynlerle büyüyen çocukların, “En iyisini istiyorum çünkü bunu hak ediyorum,” ya da “Benim gibi insanlar ara sıra mola vermeyi hak ediyor,” gibi ifadeler kullanma ihtimalleri diğer çocuklara oranla daha yüksek.

Başka çalışmalar da, bu hak sahipliği hissinin kronik hayal kırıklığı ve acı çekme ile ilişkili olduğunu gösteriyor.

3. Duygusal problemler yaşarlar.

Helikopter çocuklar duygularını düzenleme becerisini öğrenemeden büyürler; çünkü bu rolü onlar için ebeveynleri üstlenmiştir. Üzgünken onları neşelendiren kişi ebeveynleri olmuştur. Kızdıklarındaysa yine ebeveynleri sakinleştirmiştir onları.

Bu duygusal düzenleme becerisinin eksikliği, çocuklar yuvalarını terk ettiklerinde büyük bir sorun haline gelir. Virginia’daki Mary Washington Üniversitesi araştırmacıları tarafından 2013 yılında gerçekleştirilen bir çalışma, helikopter ebeveynler tarafından yetiştirilen üniversite öğrencilerinin depresyona daha meyilli olduklarını ve genel anlamda hayatlarından daha az memnun olduklarını buldu.

4. İlaçlara bağımlı hale gelirler.

Helikopter çocuklar zorluklara katlanmaya alışık değillerdir. Ebeveynleri onları acıdan korumuş ve zor durumlar ile başa çıkmalarına engel olmuşlardır. Üstelik, sürekli övülmeye alışık hale gelmişlerdir. Bu durum, onların ilaç kullanmaya neden bu kadar meraklı olduğunu açıklayabilir: Dertlerinin yok olmasını ve bunun bir an önce gerçekleşmesini isterler.

Tennessee Üniversitesi’nin Chattanooga kampüsündeki araştırmacılar tarafından 2011 yılında gerçekleştirilen bir çalışma, ebeveynleri tarafından kesintisiz ilgi gören üniversite öğrencilerinin anksiyete ve depresyon ilaçları kullanmaya daha yatkın olduklarını ortaya koydu. Ayrıca bu ilaçları keyif için de sıklıkla kullandıklarını gösterdi.

5. Öz-düzenleme becerileri gelişmemiştir.

Helikopter çocuklar diğer çocuklar kadar boş vakit geçirerek büyümezler. Bulundukları ortam genellikle planlanmış olup aktiviteleri de yakın bir şekilde izlenir. Kendilerini kontrol etme olanağına sahip olmadıklarından, hedeflerine ulaşmak için gerekli becerileri de kazanamazlar. Colorado Üniversitesi’nde 2014 yılında yapılan bir araştırma, helikopter ebeveynler ile büyüyen yetişkinlerin başarılı olmak için ihtiyaç duydukları zihinsel kontrol ve motivasyona sahip olma oranlarının daha düşük olduğunu gösterdi.  

Diğer çalışmalar da aynı şeyi söylüyor: Helikopter çocuklar işlerini sürekli erteler ve başarmak için gerekli istek ve motivasyona sahip değiller.

Müdahale etme isteğinizi fark edin

Helikopter ebeveynlerin tek isteği çocuklarının başarılı olmasıdır, ancak eninde sonunda, gösterdikleri aşırı ilgi çocuklardan erişebilecekleri en yüksek potansiyel için gerekli olan zihinsel gücü söküp alır. Çocukların hata yapmasına izin vermek, başarısızlığa uğramalarına göz yummak ve kendi sorunlarını çözmeleri için onlara şans vermek de bir ebeveynin zihinsel olarak güçlü olmasını gerektirir. İşin özü, çocuklarınızın sağlıklı ve sorumluluk sahibi yetişkinler olmaları için gerekli vasıfları geliştirebilmeleri adına sizin de kendi zihinsel becerilerinizin üzerine gitmeniz büyük önem taşıyor.

 

Egitimpedia

  • 23 0
  • 23 Mart 2019 12:31 11.634
  • Aktif Haberler
  • ümit üstel
    27 Mart 2019 20:53
    0 0
    bizim bi komşu var....
    yağmurlu havalarda ( şakır şakır yağmur da değil ha...) çocuklar arabaya ıslanmadan binsin diye nerdeyse apartmandan içeri sokacak arabasını... Biri 12 yaşında biri 13 yaşında çocukların. sanıyorum bir damla yağmur denk gelmemiştir başlarına bu yaşa kadar :)
  • bekhas
    25 Mart 2019 18:09
    10 0
    Velikopter desek daha dogru olur :))
  • tarkan555
    25 Mart 2019 17:58
    2 1
    Helikopter olamayan aileler de var , örneğin annem ilkokuldan lise sona kadar hatta üniversite yıllarımda da kaçıncı sınıfa gittiğimi bilmezdi hatta hangi bölümü okuduğumu da bilmezdi (yadırgamamak lazım okuma yazma bilmemek +kültürel yetersizlik ) Geriye dönük düşündüğümde iki uç nokta arasında (aşırı ilgi ve hiç ilgi) iyi ki de annemin helikopter ebeveyn olmamış :)
  • 2026
    25 Mart 2019 14:53
    1 1
    benim sınıfta da var,hem de öğretmen anne, üstelik böyle olduğunu kabul etmiyor :)
  • smyi
    24 Mart 2019 12:27
    36 1
    Köydeki veliler, bağ bahçe işlerinden kafayı kaldıramadıkları için onlar traktör ebeveyn oluyorlar. Şehirdeki orta halli veliler yine geçim derdinde olduğu için onlar da reno12 ebeveyn oluyorlar. Parası çok olan veliler, hayatta uğraşacakları pek birşey olmadığı için apaçi helikopterine dönüşüyorlar. Allah öğretmenleri apaçi helikopterlerden korusun.
  • aretias28
    23 Mart 2019 23:23
    5 1
    %70 i böyle..
  • pofpor
    23 Mart 2019 19:23
    9 1
    Keşke velilerimiz en azından mini helikopter olsalar. "Oğlum, kızım bugün okulda ne yaptın? Getir bakalım defterini, kitabını ne yazdın, yazın nasıl, okuman nasıl?" deseler bana yeter. Çocuğuyla ilgilenen velilerimiz de var ama 40 kişilik sınıfın 15-20'si çakılmış helikopter.
  • pinhanyar
    23 Mart 2019 18:21
    10 1
    Kopyala+ yapıştır= Pazartesi velilerime göndereceğim minnaklarımla.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK