Hoca Sınavdan Çaktı

KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi’nde öğretmen adaylarının ‘başarı’sı şaşırttı. Tıpkı üniversite sınavlarında olduğu gibi öğretmenlerin en başarısız testi fizik, kimya, biyoloji ve matematik. 50 soruluk biyoloji testinin yapılma ortalaması 12.8 iken bu oran kimya ve fende 14.5

Pervin KAPLAN

Öğretmen adayları Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) dışında 2013 yılından bu yana Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) adını taşıyan bir başka sınava daha giriyor. Ancak önceki gün açıklanan bu sınavın sonuçları öğretmen adaylarının tıpkı üniversite sınavlarına giren gençler gibi sayısal testlerde başarısız olduklarını gösteriyor. Üstelik de bu başarısızlığı gösteren adaylar girdikleri bu derslerin öğretmeni olacaklar.

En düşük başarı biyoloji öğretmenlerinin girdiği sınavda çıktı. 50 sorunun doğru yapılma ortalaması 12.8. Kimya ile fen bilimleri/fen ve teknoloji, lise matematiği testlerinde oran ise 14.5.

12 sorusu hatalı olduğu için iptal edilen, 3 soru da yanıtı yanlış verildiği için düzeltilen KPSS A Grubu ile 16 farkla branşta öğretmenlik yapacak adayların girdiği ÖABT sonuçları önceki gün açıklandı. KPSS’ye toplam 603 bin 340 aday girdi. Bu adayların 283 bin 583’ü ise ÖABT’ye katıldı.

Öğretmenlik yapmak isteyen adaylar önce KPSS’de 60’ar soruluk Genel Yetenek ile yine Genel Kültür ve 80 soruluk Eğitim Bilimleri testine girdi. Bu 3 testin ardından Türkçe, matematik, fizik, kimya, sosyal bilgiler, fen gibi öğretmenlik alanlarının da yer aldığı 16 branşta yapılan ÖABT’ye katıldı. Bu sınava müzik, beden eğitimi gibi alanlarda öğretmenlik yapacaklar girmiyor.

EN BAŞARILILAR TÜRKÇE VE REHBER ÖĞRETMENLERİ

Sınavlarda en büyük başarıyı 30.8 yapılma ortalaması ile Türkçe ve 30.7 ortalama ile rehber öğretmenleri gösterdi. Yüzde 50 başarı oranını yalnızca 6 branşta öğretmenlik yapmaya adaylar aşabildi. Bu branşlar ve soruların yapılma ortalamaları şöyle: Türkçe 30.8, rehber öğretmen 30.7, sosyal bilgiler ile sınıf öğretmenliği 26.2, din kültürü ve ahlak bilgisi 25.2, Türk dili ve edebiyatı 25.0.

ÖĞRENCİLER DE FİZİK, KİMYA VE BİYOLOJİ DE DÖKÜLÜYOR

Öğretmen adayları gibi üniversite sınavlarında da gençler fizik, kimya, biyoloji başta olmak üzere sayısal testlerde başarısız oluyor. 2015 LYS sonuçlarına göre gençlerin LYS başarı oranları ve ortalamaları şöyle: Fizik 6.48, kimya 8.75, matematik 9.72, biyoloji 9.78, coğrafya 10.21, tarih 13.12, İngilizce 20.07, Türk dili ve edebiyatı 20.98, Almanca 26.56.

TÜRKİYE’DE ÖĞRETMEN ATAMASI NASIL YAPILIYOR?

Öğretmenlerin KPSS ve ÖABT sınavları sonuçlarında göre atanabilmek için P10 ve P121 puanları oluşuyor.

ATAMA KRİTERLERİ NASIL DEĞİŞTİ?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ilk atamalarda hangi alanda kaç kişi alacağını ve taban puanlarını açıklıyor. Genel olarak 50 taban puanı kullanıyor. Adaylar da başvurularını yaptıktan sonra puan üstünlüğüne göre en yüksek puandan sıralanarak atanıyor. Ancak atama yapılması “öğretmen” olduğu anlamına gelmiyor. Öğretmen önce “aday” öğretmen olarak atanıyor. Yeni yapılan değişikliğe göre öğretmenler artık adaylıklarının kaldırılması için 50 kriterlik performans değerlendirilmesinden geçiyor, başarılı olan yazılı ve sözlü sınava giriyor. İki kez başarısız olan öğretmenlikten atılıyor.

HANGI ÜLKE NASIL SEÇİYOR?

Her ülke öğretmenlerini farklı yöntemlerle seçiyor. 2 yıla kadar stajyer olarak çalıştıran da var, özel bir sınavla öğretmenlerini seçen de. İşte bazı ülkelerde öğretmen olma yolu.

JAPONYA: Öğrenciler 4 yıllık lisans eğitimi alıyor. Devlet okullarında öğretmen olabilmek için il eğitim kurumu tarafından yapılan işe alma sınavından geçmesi gerekiyor. Bu sınav her okul kademesi için ayrı uygulanıyor. Bu sınavlar genellikle yazılı, fiziksel egzersiz, müzik, resim yabancı dil performansı pratik sınavları, bireysel veya grup mülakatı, tez sınavı, ders planı hazırlama, bilgi ve kabiliyet testleri gibi içeriklerde oluyor. İlk yıl deneme süresi oluyor.

FİNLANDİYA: Öğretmen adaylarının yüksek lisans eğitimi almaları isteniyor. Liseden en yüksek notlarla mezun olan öğrenciler öğretmenlik için başvuruyor. Zor bir tarama sürecinden geçiyorlar. Başvuranların yalnızca yüzde 10’u kabul ediliyor. Ulusal bir sınav yok.

YENİ ZELANDA: Öğretmenlik programını bitirenler oluşturulan öğretmenlik konseyine başvurarak, geçici öğretmen kaydı ve uygulama sertifikası alıyor. Tam lisanslı bir öğretmen rehberliğinde 2 yıl geçici öğretmenlik yapıyorlar. Başarılı olan öğretmenlik lisansı alıyor.

ALMANYA: Abitur olgunluk sınavında başarılı olanlar öğretmenlik eğitimi alabiliyor. 2 yıl öğretmenlik uygulaması yapıyor. Yazılı ve sözlü iki aşamalı bir sınavda başarılı olanlar öğretmen olarak atanıyor.

FRANSA: Bakalorya diplomasına sahip öğrenciler öğretmen yetiştiren kurumlara başvuruyor. Lisans eğitiminde 1 yıllık öğretmen yetiştirme entitüsüne gidiyorlar. Öğretmenler atama sınavına giriyor.

GÜNEY KORE: Lise mezunlarının ilk yüzde 5’inin kabul edildiği ve sayıları 13 olan kurumlara ilkokul öğretmeni olabilmek için giriliyor. Öğretmenlik için eyalet ve il eğitim ofisinin eğitim ve kişilik testlerinden oluşan sınavına giriyorlar.

İNGİLTERE: 3-4 yıl arasında değişen lisans programlarının yanında 36 haftalık sertifika programları var. Bu programları bitirenlerin 1-2 yıl arasında değişen öğretmenlik uygulama süresini tamamlaması şart. İngiltere’de üniversitelerden mezun olan öğrencilere, dersleri ve uygulama eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamladıklarına dair mesleğe giriş profili belgesi veriliyor. Mezunların atanabilmeleri için nitelikli öğretmen statüsü (QTS) almaları gerekiyor.

HABERTÜRK
  • 6 5
  • 30 Temmuz 2015 20:34 2.466
  • Aktif Haberler
  • ümit üstel
    02 Ağustos 2015 20:55
    0 0
    ne finlandiyaymış bee
  • USAPER
    01 Ağustos 2015 19:40
    0 0
    Yukarıda örneklerini verdiğiniz ülkelerin tüm standartlarını ülkeme getirin de sonra konuşun,eleştirin.
  • USAPER
    01 Ağustos 2015 19:38
    0 0
    Herkes tüm sınavlardan başarılı da bir tek öğretmenler sınavda çaktı değil mi? Uyanın beyler ülke çakmış ta gören yok.
  • candolu
    01 Ağustos 2015 14:20
    1 1
    Sevgili eğitimhane haberin başlığı eğitimhaneye hiç yakışmamış!
  • murat yagli
    01 Ağustos 2015 13:38
    1 0
    Kimse öğretmenlerin hayat standartlarından bahsetmiyor nedense.Yukarıdaki ülkelerde öğretmenlerin toplumdaki saygınlığı ve yaşam standartlarını aldıkları maaşları kıyaslasınlar.Acaba sonuç ne olur? Önce tehdit edilme ve dayak yeme konusunu,oğretmene şiddeti ele alsınlar.
  • türkoglutürk
    31 Temmuz 2015 11:31
    1 0
    15 soruda hata yapılır mı? insaf yahu...
  • kaya7
    31 Temmuz 2015 00:46
    9 1
    Haberturk bugün sabahtan beri ogretmen adaylarini ne idugu belirsiz bir sinav uzerinden yargiladi ve asagilayip durdu,ve egitimhane buna tuz eklemis,tadi guzel mi! Afiyet olsun...(mobilden yazarken turkce karakterler cikmiyor,bi bakin egitimhane)
  • cemcem
    31 Temmuz 2015 00:35
    5 0
    Bu sınavı hazırlayanlar sınava girse nasıl başarı gösterir acaba? Doğrusu sınav bile hazırlamaktan yoksunlar ama...
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK