İksv Açıkladı: Yüzde 39 Kitap Okumuyor, Yüzde 49 Sinemaya Gitmiyor

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) kültür politikaları çalışmaları kapsamındaki altıncı raporu “Kültür - Sanatta Katılımcı Yaklaşımlar” başlığı ile yayımlandı.

Vakfın raporunda, İPSOS’un 2016’da Türkiye çapında gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarına da yer verildi. Buna göre; toplumun yüzde 49’u sinemaya gitmiyor, yüzde 39’u hiç kitap okumuyor, yüzde 66’sı konser, tiyatro ya da opera gibi herhangi bir etkinliğe katılmıyor.

Yüzde 57’lik bir kesim video, VCD, DVD ya da internet üzerinden film veya dizi izlemiyor, yüzde 47’si hiç dergi okumuyor.

98 sayfalık raporda Türkiye’de en yüksek kültür - sanata katılım oranı 18-24 yaş arasında ve eğitim seviyesi ile geliri yüksek olarak tanımlanan AB grubunda görülüyor

Toplumun yüzde 86’sı hiç hobi kursuna gitmemiş. En sık yapılan aktivite ise yüzde 85’le televizyon izlemek.

“Bilet satın alarak yılda bir veya daha çok kez etkinliğe katıldım” diyenlerin oranı her iki ay ortalaması alındığında yaklaşık yüzde 20. Hiçbir etkinliğe katılmadım diyenler ise yaklaşık yüzde 70 gibi bir oranla ezici çoğunluğu oluşturuyor.

Araştırmaya katılanlar en çok sinemaya gitmeyi (ayda 1 kez) tercih ediyor. Onları yıl boyunca katıldıkları 8 etkinlikle tiyatroya gidenler ile müze ve galeri ziyaret edenler ve yakınlarındaki bir kültür kurumunda etkinliğe katılanlar takip ediyor.

Onları yıl boyunca katıldıkları 8 etkinlikle tiyatroya gidenler ile müze ve galeri ziyaret edenler ve yakınlarındaki bir kültür kurumunda etkinliğe katılanlar takip ediyor.

Rapora göre kültür-sanat hayatına katılımı engelleyen faktörler arasında önyargıların yanı sıra sosyal çevre ve eğitim sisteminden kaynaklı sorunlar ve maddi faktörlerin etkisi öne çıkıyor.

Kültür-sanat mekânlarının büyük ölçüde hala engelliler için uyumlu olmadığı, yoğun trafiğin de caydırıcı özellik taşıdığı da belirtiliyor.

Hava kararınca yaşlı katılımcılar, kadınlar ve kızlar dışarıya çıkmayı güvenli bulmuyor. Araştırmanın ilk etabı, 15 yaş ve üstü 1.236 kişiyle 15 ilde, ikinci etabı ise 1.238 kişiyle 15 ilde yürütüldü.

 
  • Aktif Haberler
  • gigabit
    20 Şubat 2017 09:27
    2 1
    nasıl okudun ki yazıyı oradaki araştırma öğretmenlere yönelik değil ki
    sen elinden tutup çocuğu istediği bir kitabı almak için bir kere bile kitapçıya uğrama, sonra "bu öğrenci okumuyor çünkü öğretmen okumuyor." başka derdiniz yok mu sizin tüm başarısızlıklarınızı öğretmenlere yıkmayın malesef bu felaket tablo sizin eseriniz
  • ferdem
    20 Şubat 2017 09:26
    0 0
    sanki her yerde sinema tiyatro var da
  • mcenkiz
    20 Şubat 2017 08:25
    2 3
    "Kitaplardan ve okumaktan nefret ediyorum" diyen öğretmenin öğrencisi okur mu? Öğretmenlerinin elinde bir gün olsun kitap görmeyen veli okur mu? Öğretmenler odasında "Survivor" yada diziden başka mevzu konuşulmayan bir ülke okur mu? Önce biz model olalım. Önce çuvaldızı kendimize batıralım.(Okuyanları tenzih ederim)
  • halilhoca
    20 Şubat 2017 01:17
    5 1
    Yüzde 39’u HİÇ kitap okumuyormuş ama o okumayan kesim herkesten daha çok fikir sahibidir.Bakınız benim velilerim....
  • mehmetunkun
    19 Şubat 2017 21:50
    6 2
    İhtiyaçlar hiyerarşisi kavramını unutmayalım bu konuda. Ekmek parasını adam operaya mı versin?
  • Lucifer Sam
    19 Şubat 2017 11:48
    4 1
    “Sanatsız kalan bir milletin, hayat damarlarından biri kopmuş demektir.”
    Mustafa Kemal Atatürk
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK