İl İçi Özrü Olanlar Üvey Evlat Mı?

Özür grubu tayinlerinde Milli eğitim bakanlığı bu yıl da geçen yıllarda olduğu gibi il dışı özrü olanları il/ilçe emri vererek hatta bu yıla özel 41. tercihi işaretlemeyen ya da istemiyorum diye işaretleyenlere bir hak daha vererek ziyadesiyle memnun etti.Öncelikle şunu belirtelim hiçbir öğretmenimizin tayininin çıkmasından rahatsızlık duymuyoruz.Bizlerin rahatsızlığı il dışı özür grubuna verilen hakkın il içi özür grubundan esirgenmesidir.

Özür grubu sadece il dışından ibaret değildir.

Aynı ilin içinde ya eşler birbirinden ayrı yaşamakta ya da eşlerden birisi her gün yüzlerce km yol gitmektedir.

Öğretmenim var bulunduğu ilin 115 km ötesinde komşu ile en yakın bir ilçede.Gitse gelemez gelse gidemez ve eşi il merkez köyünde,evi il merkezinde kredi çekmiş borcunu ödüyor.Bebeği var annesine, anneannesine,babaannesine emanet 3-5 aylık bebeğini daha kucağına alıp doyasıya öpüp koklayamıyor bile.Hafta içi ilçede hafta sonu evinde.

Öğretmenim var eşiyle aynı ilde ama her gün 70-80 km gidiş 70-80 km geliş toplamda 140 km yol yapıyor.

Yapmasın gitmesin demek en kestirme ve en ucuz çözüm önerisidir.

Bu öğretmenlerin çocuğunun eğitimi var,bebeklerinin bakımı var( çocuğunu anneannesine,babaannesine kendi canından,kanından birisine emanet etmek varken tanımadığı bir bakıcıya kim teslim etmek ister ? ) bin bir zorlukla ödediği ev kredisi var.Öyle sen gitme eşin yanına gelsin gibi bir söz hayatın gerçekliğinden uzak bir anlayıştır.

Milli eğitim bakanlığı il dışı özür grubunun sorununu çözerken il içi özrünü daha da zor hale getirmektedir.İl içinde örneğin 40 öğretmen özür tayini isterken bütün il dışındaki öğretmenleri bir şekilde il içine alarak bu sayıyı 80-100 seviyesine çıkarmakta ve il içi özür tayinini bir dahaki dönemde daha da zora sokmaktadır.

Bazı iller özellikle 4+4+4’ün getirisi sınıf öğretmeni norm fazlası öğretmenlerle dolu iken il dışından il/ilçe emri ile gelen öğretmenlerle norm fazlası öğretmen sayısı tavan yapmaktadır.

Yıllardır il içi özrü olan öğretmenlere ilçe emri verilmesinin gerekliliği bu sıkıntıyı yaşayan öğretmenlerimiz tarafından dile getirildi ancak bakanlık bu isteğe ısrarla kulak tıkadı ve hala tıkıyor.

Örneğin evinden 80 km uzakta bir ilçeye giden öğretmene özür tayini döneminde evine daha yakın ( örneğin 40-50 km ) bir ilçeyi tercih etme hakkı verilse en azından evine bir adım daha yaklaşmış olacaktır. Bu uygulama il içi özür sorununu tam anlamıyla çözmese bile bir nebze de olsa rahatlama sağlayacaktır.

Diğer bir öneri ise il içinde sadece özür grubu dahilindeki öğretmenleri kapsayacak şekilde alan değişikliği yapılmasıdır.

Bu, yan alan mı olur sertifikalı mı kapsamlı mı kapsamsız mı ? Bir orta yol bulunabilir.

Bu günün il dışı özür mağdurlarının yarının il içi özür mağdurları olacağı da unutulmamalıdır.

İl içi özrü olan öğretmenler dertli,mutsuz ve üzgün.

Aşağıdaki mesajlar öğretmenlerimizin 2012 yılında açılan İl İçi Eş Özrü Mağdurları Çözüm Bekliyor başlıklı konuya yazdıkları mesajlardan çok çok az bir kısmıdır.Yıl 2015 olmasına rağmen hala bir çözüm üretilememiştir.

Yukarıda yazdıklarımızın hepsini bir kenara bırakın sadece şu mesajlar bile bu öğretmenlerimizin çektiği sıkıntıları görmek için yetiyor da artıyor bile.

Sayın bakanımız
Lütfen il içi özür mağdurlarının sesini duyunuz.


Öğretmen mesajları

3 yıldır 60 km gidiyordum. şimdi görevlendirme ile 80 km gidiyorum.

………………………………………………………

Tercihlerini yapıp onaylatanları okuyorum da gözlerim doldu.

Ben şimdi eşimi 140 km uzağa başka bir ilçeye bıraktım geldim.

Dönüşte de kaza geçirdim 2 lastiğim birden patladı jantları yamuldu ve ben bunu her hafta Cuma ve Pazar günleri yapmak zorundayım eşimi bırakıp gelmem lazım. Otobüs falan bulamıyoruz 2-3 araç değiştirmesi gerekiyor.

Bizim istediğimiz akşam eşimizin yanında olabilmekti.

İl dışına açıp da il içine açılmaması kadar adaletsizlik olamaz.

……………………………………………………………

eşimle aramda 150 km var.. görev yaptıgım köy resmen dağ başı.. ne bir sağlık ocağı nede herhangi bir imkan var.. bırakın ilçeye gitmeyi, ilçeye giden asfalta inmek için bile en az 100 lira verip araba tutuyorum.. bakkal denilen yerde ekmek bile satılmıyor.. 15-20 günlük ekmeği alıp buzluga atıyorum ve ısıtıp ısıtıp yemeye çalışıyorum.. hele birde kar yağdımı vay halime..

……………………………………………………

Ben 10 yıldır köylerden kurtulamadım. Koyum 140km eşim de ile55km olan başka bir ilçede.
Işte böyle basit bir sorunumuz var.Ayrıca 3,5yaşında bir oğlum var ve hamileyim.Gorevlendirme de yapmiyorlarMİS?!...
E mecburen rapora itiyorlar bizi.
Allah hepimizin yardımcısı olsun.Sabaha erismeyen gece yoktur.

……………………………………………………

bizim çocuğumuza,eşimize kavuşma hakkımız yok mu?oynatmaya az kaldı.öğrencilere fayda sağlıyamıyorum çünkü aklım kendi çocuğumda kalıyor.lütfen bizi de görün.

……………………………………………………

sabahın altısında kalkıyorum artık.. kalkar kalkmaz aklımda bir soru "acaba bizim bu halimizi bugün biri görür mü?" saat sekiz yirmiye kadar nette umutlu bir haber ara ama yok.. sonra aklımda ailem olduğu halde sınıfa gir, ne derse konsantrasyon var nede başka bişeye.. kırk dakika kırk yıl gibi geçiyor.. tenefüste, dört tarafı dağla çevrili köy okulumun bahçesinde ruh gibi dolaşıyorum.. sonra birileri çıkıp diyor ki "eğitimin kalitesi düşüyor" senin öğretmenin hergün yaşarken ölüyor haberin yok..

………………………………………………………

ben günde toplam 600 km yol gidip geliyorum.6 saat yol:(

………………………………………………

eş bizimki de eş durumu. günde 160 km yol gidiyorum,4 saat yolda geçiyor bize de yazık lütfen duyun sesimizi.

…………………………………………………

bugün eşimle ayrı kalmayı öğrendim.. meb'in il içi özür ataması yapmadığı için her gün bunu tekrar öğreniyorum.. sabah yavaşça öğreniyorum, akşama kadar gücüm tükeniyor ve yıkılmış bir halde yatağa giriyorum.. bu kısır döngü her sabah ve akşam devam ediyor.. daha ne kadar gücüm(üz) kaldı acaba..??

…………………………………………………

Her atama dönemi aynı yalanlar aynı sonuçlar il dışı özürdekiler aile biz il içinde aile değiliz.

Aynı ilde eşinden 148 km uzakta olan 2 öğretmen nasıl verimli olabilir?

eşimin çalıştığı ilçe ile aram 148 km
eşimin çalıştığıı ilçeye kırıkkale 90 falan çankırı 80 civarı öyle bir şey yok ya

……………………………………………………

yeni evliyim eşimi haftada sadece 2 gun gorebileceğim adaletmı bu

……………………………………………………………

Bakanlık bize ayni il icinde ayni havayi teneffus ediyosunuz bu size yeter diye dusunuyor sanirim her atama donemi il disindan gelenler doldursun okullari biz il icinde 2 ya da 3 arac degistire degistire yollarda omrumuz curusun sonra bu il disindan gelenler depoda bekleyenler norm fazlasi atamasinda il ici yer degistirmede yine tercihte bulunup okullara yerlessin ne kadar guzel 3 yildir norm fazlasiyim 3 yildir ne il ici tayinde ne norm fazlasi atamalarinda ne es durumunda hic birinde tayinim cikmiyor cunku il de depodaki ogretmenler eritilmeden yenileri ekleniyor bizim sanssimiz azaliyor bakanlik da bu soruna hic bi cozum bulmuyor yeter artik biktim.

…………………………………………………………

Bu il dışı il emri 1sene sonra büyük bir kaosa yol açacak anlık çözümlerle eğitimi mahvettiler. Şu anda bile birçok norm fazlası var buna yenileri ekleniyor 4+4 ile 1.sınıfa başlayanlar şu an 3.sınıf ilk etapta 60aylık olanların hepsi kayıt olduğu için ve sonra 66aya çekildiği için şu an daha az 1.sınıf açılıyor ve bunlar 1 sene sonra 5.sınıf olunca yine bir sürü sınıf öğretmeni norm fazlası olacak. Sistemsiz ve anlık alınan kararlar öğretmenleri mağdur ediyor. Sendikalar buna sessiz kalmamalı artık. İliçi özür grubundan atanamayanlar da haklarını arasın örneğin bir okulda ildışına başvuran biri var ben o okulu yazmışım ve o ilk etapta atanamayınca ben de atanamıyorum ama o şu anda il emriyle atanıyor benim hakkım olan okul açılıyor ama bu sefer de il emriyle başka biri gelecek o okula. Büyük bir hak gasbı var bu işte.

…………………………………………………………

Bana kaderimin bir oyunu mu bu aldı sevdiğimi verdi zulmü
il içi mağdurlarına gelsin.
  • 24 0
  • 01 Eylül 2015 23:01 4.412
  • Aktif Haberler
  • ertyu
    03 Eylül 2015 01:16
    2 0
    Çifte standarta sonnnn.
  • kutitos
    03 Eylül 2015 00:28
    4 0
    Hergün 90+ 90 km yapıyorum 3 yıldır artık tükendik 200 punla atama bekliyoruz şaka gibi ama gerçek sonra bizim gelemediğimiz yerlere il dışından 20 puanlık arkadaşlar gelebiliyor hakkımızı yiyenleri Allaha havale ediyorum
  • ajan712
    02 Eylül 2015 22:55
    2 0
    Bu kadar insanın mağduriyetini nasıl görmezden gelebiliyorlar acaba bari biri bi açıklama yapsaydı da bizi duyduklarını anlasaydık bıktık,yorulduk,tükendik...
  • öğretmen0366
    02 Eylül 2015 22:44
    2 0
    3 yıl önce de yazıyodum yine mağdurum ve yine yazıyorum

    1 yıl yozgatta 2 yıldır ankarada sıkıntı yaşıyorum

    Aramız 148 km Haymana Akyurt arasi ama bakanlık bizi gormutor.duymuyor çözmuyor
  • ysmnglr
    02 Eylül 2015 22:32
    3 0
    41 ile boşalan yerleri 2. aşamada tercih eden öğretmenler için yeniden değerlendirme yapmaları gerekmez mi? belki benim tercih ettiğim muhtemel yerler arasından da giden olacak ve ben tercihime boşaldığı halde yerleşememiş olacağım :( bana atanamama sebebi olarak "tercih ettiğiniz okulda muhtemel kadro boşalmadı" bahanesini sundular neticede.. ama şimdi ek atamayla belki de o kadro boşaldı! ve ben tercih ettiğim halde yer değiştiremiyorum.. en azından 2. başvurudaki tercihlerimizi sistemden yeniden taratarak daha pek çok kişinin yer değiştirmesi sağlanabilir! yeni başvuru oluşturmaya bile gerek yok.. sadece sıralama çalışacak o kadar! o bile yeter :(
  • bergama
    02 Eylül 2015 21:46
    1 0
    Sesimizi duyun artık daha ne kadar yol yapacağız....!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • masalcam
    02 Eylül 2015 19:48
    2 0
    Ne yazık ki sesimizi dumak istemiyorlar.
  • altardeniz
    02 Eylül 2015 18:47
    4 0
    Yapilan her işleri hatalı.. zaten il dışından bir yıl ayrı bıraktılar simdi de ayni ilde ayrı... bu yıl il dışı isteyen birinin yerine ben gelecektim.. o 41 i işaretlememiş.. ben gelemedim.. bugün görüştüm işaretledi ve gidiyor... simdi bir hafta önce gitseydi ben gelecektim... boşalan yere tekrar degerlendirme yapmaları lazim. Ama anlayacak zeka, is yapacak adam lazım...
  • dafkanat
    02 Eylül 2015 18:03
    3 0
    #iliciozurgrubuilceemriistiyor @Yusuf__Tekin @hmzaydg @_aliyalcin_

    Twitterdan destek olursaniz seviniriZ.
  • göbekligeneral
    02 Eylül 2015 17:49
    4 0
    yıllardır bu adaletsiz var arkadaşlar bakanlığa göre aynı il sınırları içinde olmak eş durumunu çözüyor halbuki eşler arasında yüzlerce km var yine sabah erkenden yola çık gece karanlıkta eve gel bu kadar yol gidip gelen öğretmenden verim alınamaz olan yine öğrenciye olur.ömür yolculukla geçiyor toprak yollarda okula
    yorgun argın eve yorgun argın geliyorsun.
  • temel_61
    02 Eylül 2015 17:39
    4 0
    İl İçi Özrü Olanlar Üvey Evlat Mı? bu soruyu öncelikle yetkili sendikanın cevaplaması gerekiyor.
  • yasin_şimşek
    02 Eylül 2015 16:48
    0 0
    benimle esim arasında 80 km var bekliyoruz bakalım ne olacak....
  • Deniz3301
    02 Eylül 2015 16:31
    4 0
    Eşimle aynı ildeyiz ama ilçelerimiz arasında 180-190 km mesafe var. Sadece haftasonları evime gidebiliyorum. Hiçbirşey için umudumun kalmadığını hissediyorum. İstifa edebilirim. Psikolojim alt üst olmuş durumda.
  • akdeniz
    02 Eylül 2015 16:31
    1 0
    Arkadaşlar dava açılacak başka çaremiz yok... herkes için bir an öncee sorunların çözülmesini dilerim...

  • Sarıca1979
    02 Eylül 2015 16:21
    3 0
    Ocakta özür grubundan kesinlikle eş tayini istiyoruz duyun sesimizi
  • volkankaz
    02 Eylül 2015 16:19
    1 0
    eşin asker ve polis ise tayin var öğretmen ise yok
  • aykadi
    02 Eylül 2015 14:58
    5 0
    esimle aramizda tam 130 km var.hayirlisi olsun.5.siniflar ilkokula verilse hem norm fazlalari erir hem merkez okullarda bosluk olusur.il ici ve il disi ozur ayri yapilmalidir.emekliligi tesvik edici iyilestirmeler de normlarin acilmasina yardimci olur.
  • snglmetehan
    02 Eylül 2015 10:07
    4 0
    Arkadaşlar ilçe emri bizim sorunumuzu çözmez.il içi il dışı ayrı ayrı yapılırsa sorunumuz çözülür
  • ruzgarneo
    02 Eylül 2015 09:21
    3 0
    Esimle aramda 180 km var. Bu senede ucretsiz izinle gececek. Yapacak baska birsey yok malasef.
  • suphi55
    02 Eylül 2015 01:24
    2 26
    Sen ağa, ben ağa ineği kim sağa...Sen zot ,ben zot ata kim atacak ot.Sen gitmezsen, ben gitmezsem kim gidecek köydeki okula öğretmen olmaya...
  • acorpin
    02 Eylül 2015 00:14
    8 0
    Tek çözüm !!!!! il dışı ve il içi özür atamaları eskisi gibi ayrı ayrı yapılmalıdır.
  • mbudak44
    02 Eylül 2015 00:00
    10 0
    Bulunduğum il için konuşursam eğer bundan çok değil 5-6 sene önce köylerde ve ya uzak ilçelerde 6-7 yıl çalıştığın zaman merkeze yakın ilçelere tayinle gelinebiliyordu ama meb il dışındaki eş durumundan dolayı sıkıntı yaşayanlara il ve ilçe emri verdi bizim tayin durumumuz 10-12 seneye çıktı bunun üstüne bir de 4+4+4 geldi şimdi bulunduğumuz okulda emekli oluruz herhalde çünkü il içi puanlar bile geçin merkezi, merkeze yakın köyler ve ilçelerde bile 400-500 olmuş. şimdi bir il-ilçe emri daha yapılıyor herhalde emekli olsakta merkeze gelemeyeceğiz. Yapılacak bir seçim için birilerinin gönlü olsun diye diğerlerine bu kadar eziyet yapılmaz. Kimsenin ahı kimsede kalmaz.
  • serkan0180
    01 Eylül 2015 23:45
    14 0
    Aynı ilde esimle aramda 140 km ve 1400m rakım var. Bu nasıl adalet !!! Il içindekiler üvey evlat mı ?
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK