İlksan Dava Açtığını Duyurdu

YÖNETİM KURULU BAŞKANI TUNCER YILMAZ’IN BASIN AÇIKLAMASI

BİZ DE TARİHE BİR NOT DÜŞELİM

Kamu görevlilerinin geneline ve hizmet kollarına yönelik mali ve sosyal haklara ilişkin 2016 ve 2017 yıllarını kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşmenin 9 uncu maddesine göre mevcut İLKSAN üyeliklerinin ihtiyari hale getirilmesi ile ilgili alınan karar doğrultusunda, konuyla ilgili siz saygıdeğer üyelerimize ve kamuoyuna bir açıklama yapma ihtiyacı hasıl olmuştur.

İLKSAN, 4688 sayılı Kanunun kapsamına girmemektedir,

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununun "Toplu Sözleşmenin Kapsamı" başlıklı 28. maddesinde "Toplu sözleşme; kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarını düzenleyen mevcut mevzuat hükümleri dikkate alınarak kamu görevlilerine uygulanacak katsayı ve göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, ek ödeme, toplu sözleşme ikramiyesi, fazla çalışma ücreti, harcırah, ikramiye, doğum, ölüm ve aile yardımı ödenekleri, cenaze giderleri, yiyecek ve giyecek yardımları ve diğer mali ve sosyal hakları kapsar." denilmektedir.

Bu bağlamda, alınmış olan karar, kuruluş ve üyelikleri 4357 sayılı Kanunla düzenlenmiş olan İLKSAN'ı statüsü gereği kapsamamaktadır. Kaldı ki, İLKSAN, 4688 sayılı Kanunun genel kapsamı dahilinde de bulunmamaktadır. Hal böyleyken, alınan kararla 4357 sayılı Kanun hükmü uygulanmaz hale getirilmiştir.

Kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak yalnızca yasama organının uhdesindedir. Bu toplu sözleşmeyi imzalayarak kendilerini kanun koyucu yerine koyan ve yetki gaspı yapanlara, kapsam dahilinde dahi olmayan bir kuruluşun Kanununu değiştirme hakkını kim vermiştir? Görülüyor ki her fırsatta millet iradesinden bahsedenler, kendilerini yasama organı yerine koymuş ve Eğitim Bir-Sen'in iradesini hayata geçirmişlerdir.

Biz biliyoruz ki, seçimle İLKSAN yönetimini ele geçiremeyen Eğitim Bir-Sen, "Bizim olmayan yıkılsın" mantığı ile İLKSAN'ı yok etmeye çalışmaktadır. Halbuki, sendikaların amacı, kendi üyelerinin de mevcut olduğu İLKSAN'da üyelerinin haklarını korumak ve kurumun daha güçlü olmasına katkıda bulunmaktır. Dolayısıyla siyaset-yetkili sendika işbirliği ile toplu sözleşmede alınan bu karar, hem kanunlara, hem sendikal anlayışa hem toplu sözleşme mevzuatına hem de İLKSAN üyelerinin menfaatlerine aykırıdır.

Karar, üyelerin lehine değildir.

Üyelerimizin yüksek menfaatlerinin aksine hareket ederek bu gün itibariyle ülkemizin sayılı büyük kuruluşları arasında olan İLKSAN'ı yok etmeyi hedefleyen yetkili sendika Eğitim Bir-Sen, bu amacına ulaşmak için ilk olarak 2012 ve 2013 toplu sözleşme görüşmelerinde yeni atanan öğretmenler için İLKSAN üyeliğini isteğe bağlı hale getirmiş, ancak emekli olan ve üyelikten ayrılanlara rağmen üye sayımızın 260 binden 265 bine ulaşmasına mani olamamıştır. Üyelerimizin desteği sayesinde İLKSAN, daha da güçlenerek bu ilk girişimin başarısızlıkla sonuçlanmasını sağlamıştır.

Hepinizin bildiği gibi İLKSAN, kampanyaları (araç, konut, avm gibi), sosyal tesisleri, tatil ve konaklama imkanları ile ikraz, emekli, evlenme, doğal afet, ölüm, maluliyet ve şehit yardımlarını aksatmadan yerine getirmektedir. 72 nci yılında, benzer kuruluşlar arasında imrenilecek bir yapıya kavuşmuş olan büyük bir kuruluşun zayıflatılmaya çalışılmasını anlamak mümkün değildir. Siyaset ve yetkili sendikanın İLKSAN'ı yıpratma ve zayıflatma yönünde aldığı bu kararı, oluşacak hak kayıplarını göz önünde bulundurarak üyelerimizin sağduyulu bir biçimde sorgulaması ve değerlendirmesi gerekmektedir.

Memurlarla ilgili bir toplu sözleşmede, Sandığımızla ilgili karar alınması, bu kararın üyelerin menfaatleri dışında, farklı amaçlara yönelik olduğunu göstermektedir. Kaldı ki, bu durumu tarihi bir başarı olarak nitelendiren siyaset ve yetkili sendika yöneticileri, birikimleri ile emekli yardımı alabilecek üyelerimizi aidat iadesi almaya mahkum etmiş, diğer sosyal yardımlardan, ikrazdan ve faaliyetlerimizden yararlanma imkan, avantaj ve haklarını kaybetmelerine sebep olarak büyük bir vebal altında kalmışlardır.

Kararın uygulanabilirliği bulunmamaktadır.

1943'den bugüne kadar askeri yönetimlerde dahil olmak üzere, hiçbir yönetici, dönem dönem sıkıntılar yaşamış İLKSAN'ı tasfiye etmek, kapatmak ya da zayıflatmak gibi bir düşünce içinde olmamış böyle bir sorumluluğun altına girmemişlerdir. Bu açıdan değerlendirildiğinde alınan bu kararın hukuki açıdan olduğu gibi mali açıdan da uygulanabilirliği yoktur. Hiçbir sandık, vakıf, banka hatta Sosyal Güvenlik Kurumu bile finansal kaynakları aksatılmışken, üyelerinin haklarını iade edecek güçte değildir.Bu nedenle alınan karar hayatın olağan akışına aykırıdır.

Ülkemizde faaliyet gösteren mevcut kurum ve kuruluşların altından kalkamayacağı siyasi tasarruflara açık olan bu kararın Sandığımızca uygulanabilirliği ancak devletten büyük ölçüde finansal kaynak aktarımının sağlanması ile olabilecektir.Aksi takdirde 1943 den 1996 ya kadar birikimleri yok edilmiş mali yönden zayıflamış Sandığın, 1996 dan bu güne kadarki birikimleri ile bu yükün altından kalkması mümkün değildir.

Herhangi bir kamu imkanı, kaynağı veya yardımı kullanmayan, sadece bizlere emanet edilen üye birikimlerinden sağlanan kaynakları kullanarak ek sosyal yardımlar yapan, farklı ikraz çeşitleri ile üyesine finansal destek sağlayan İLKSAN, siyasetin ve sendikal faaliyetlerin uygulama yeri değildir. Çünkü asıl olan, her sendikadan ve her siyasi düşünceden oluşan bu geniş ailenin mensuplarının haklarını korumak ve geliştirmektir. Bunun aksi yönde hareket eden siyasiler ve yetkili sendika Eğitim Bir-Sen, düşünmeden ve analiz etmeden almış oldukları bu karar ile İLKSAN üyelerinin haklarını göz ardı etmiş ve mağduriyete sürüklemiştir.

2016 ve 2017 yıllarını kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşme mutabakat tutanağının 9 uncu maddesinde 4357 sayılı Kanunu değiştirerek İLKSAN üyelikleri ile ilgili alınan kararın, İLKSAN'ın 4688 sayılı Kanun kapsamında bulunmaması sebebiyle hukuki anlamda bir bağlayıcılığı bulunmamakla birlikte uygulanabilirliğide yoktur. Toplu sözleşmeye bu maddeyi ekleyerek karara bağlayan tarafları, aklıselim olmaya ve her durumda üyelerimizin zarar görmesine sebep olacak bu yanlıştan bir an önce dönmeye davet ediyorum.

İLKSAN Yönetim Kurulu Başkanı olarak belirtmek isterim ki,

Üyelerimizin ve temsilcilerimizin teveccühü ile göreve getirildiğimiz 5 dönem boyunca, İLKSAN ve üyelerimizin menfaatleri doğrultusunda kararlar alarak, atılan her yanlış adımın bu dünyada olmasa bile ahrette hesabının sorulacağının ve 265 bin üyenin hak ve vebalinin üzerimizde olduğu bilinci ile çalışmalarımızı yürüttük.

Bir yöneticinin başında bulunduğu bir kurumu savunması ve korumaya çalışması gibi doğal bir davranış yoktur. Eğer bunun aksi bir durum varsa işte o yönetici sorgulanmalıdır. Demek ki bizi bu yönde eleştirenler kendi kurumlarını düşünmüyorlar ve kurumlarının geleceği için mücadele etmiyorlar.

Üyelerimize şu teminatı veriyorum ki 8 yıldır başında bulunduğum bu kurumun 265 bin üyesinin emanetlerine sahip çıkarak bir kuruşuna zeval getirmedim getirtmem de. Üyelerimizin haklarını korumak adına şer güçlerin ellerini İLKSAN'dan çekmeleri için mücadele ettim ve etmeye de devam edeceğim.

Saygı değer İLKSAN üyeleri,

Bu kararı alarak toplu sözleşmeyle kanun değiştirmeye çalışanların bu haksız girişimlerine karşılık konu mahkemeye taşınıp hukuki süreç başlatılmıştır. Bu süreç üyelerimizin hak kaybına uğramamaları adına titizlikle takip edilecektir.

Bu gün yapmamız gereken kenetlenerek Sandığımıza sahip çıkmak, güçlendirerek geleceğe taşımak ve başarılarımızla tarihe bir not daha düşmektir......

Saygılarımı sunuyorum.

Tuncer YILMAZ

Yönetim Kurulu Başkanı

İLKSAN
  • 6 0
  • 28 Ağustos 2015 17:04 3.289
  • Aktif Haberler
  • ekaynakoglu
    31 Ağustos 2015 18:04
    1 0
    ilksan kapatılmalıdır.
  • ekaynakoglu
    31 Ağustos 2015 17:56
    1 0
    zorla üyelik olur mu?öğretmenin tasarruf etme aklı yok mudur?
  • mahx
    31 Ağustos 2015 01:56
    3 0
    açacakları dava mahkemeden döner.benden her ay 37,5 tl alan bu sendika eğer toplu paramı alırsam evlendiğimde çektiğim 400 tl evlilik yardımınıda toplam vereceği yekünden düşecekmiş.resmen adamlar banka gibi çalışıyor.sosyal yardımlaşma bu ise gerisin siz düşünün.ayrıca 2012 toplu sözleşmesinde 2012 den sonra sınıf öğrt. olanlara ilksan üyeliği isteğe bağlı hale geldi.madem toplu sözleşme ile alınan kararlar geçerli değil o dönemde başlayanlardan neden aidat alamadınız?bu toplu sözleşmede herkese isteğe bağlı üyelik gelince biliyorsunuz ilksan diye bir şey kalmayacak çünkü 270000 civarı sınıf öğretmeninin yarısı 135000 bin öğretmen ayrılmak istese her öğretmene 3000 tl verilse "ki bu rakam daha fazla" ortalama 405 milyon tl ye ihtiyaç var.bakın tamamı değil yarısı için verilmesi gereken paradan bahsediyorum.ilksanda bu kaynak yok ve biliyorlar ki ellerindeki gayrimenkulleride satsalar bankadaki paralarınıda ortaya koysalar bu paraları karşılayamazlar.telaşları bundandır.daha sözleşmenin imzalanmasının 2. günü kendi sitelerinden tehditler savurmaya başladılar mahkemeye vereceğiz diye.
  • sedef65
    30 Ağustos 2015 23:56
    2 0
    Neden duygu sömürüsü yapip aldiklari kararlar bizimmis gibi göstermeye çalisiyorlar anlamiyorum. Bizim lehimize olup olmadigina neden onlar karar veriyorlar. Dava açacaklarmis bende duruma göre ilksan a dava acacagim. Hak hukuk bunun neresinde?
  • altalt42
    30 Ağustos 2015 17:59
    1 0
    Yahu ne kadar komik. Hem zorla ilksana uye yapiyorlar hem cikamazsiniz diyorlar. Cikmak istiyoruz kardesim sanane. Para benim degilmi istedigimi yaparim hayret birsey...
  • allenise
    30 Ağustos 2015 12:14
    1 1
    ilksanda zorla duruyoruz..ihtiyari olacak ve ben cıkacağım
  • seydi46
    30 Ağustos 2015 11:42
    5 0
    Ne üyesi kardeşim ya ,bana mı sordunuz ilksana üye yaparken.13 yıllık öğretmenim ve her maaş bodroma baktığımda İlksan görüp tüylerim tiken tiken olmuştur.Yeter bu kadar keyfiyet.İsteyen kalır isteyen ayrılır...
  • bozkay
    30 Ağustos 2015 11:16
    3 0
    Zorunlu üyelik kaldırılacak , isteyen devam edecek istemeyen ayrılacak. Neden bu kadar cırmalıyorlar ki. Sonuçta kapanmıyor.
  • yigiterc
    30 Ağustos 2015 10:55
    1 1
    Bu ülkede okumaya ,çalışmaya gerek yok. Yeter ki bir dayın olsun.

    Geçersin , ne iş yaptığını kimsenin bilmediği bir arpalı ğa... İlksan olur, Şöförler Derneği olur...Milletten haraç toplarsın.
  • rızarıza
    30 Ağustos 2015 10:00
    1 0
    en son kesilen aidat baz alınarak kesilen paralarımızı geri istiyoruz, 10 yıl önce kesilen 2 tl şu an para değil.
  • abdil7
    30 Ağustos 2015 06:49
    2 0
    üye diye gönül rızasıyla olana denir zorla üyelik olmaz kadrolu sınıf öğretmenimisin her ay ilksana para kesilecek bu ne lahana turşusu ede
  • dülger
    29 Ağustos 2015 23:05
    2 0
    96dan beri görevdeyiz diyor bana 19 yıllık yaptığı yatırımları anlatsın bende gelecek hakkında fikir yürütüp ona göre karar vereyim
  • alican0146
    29 Ağustos 2015 10:57
    2 0
    paranızı veremeyiz diyor sen bu kararı mahkemeye vermesini biliyorsun....sen ayrıldığımda paramı vermede göreyim o zaman o zaman bizde mahkemeye vermesini biliriz...
  • pfatih
    28 Ağustos 2015 22:53
    0 2
    1299 osmanlı

    Sen şakamısın 5 yıldır öğretmenim 80 bin TL birikimim var. Kendi adına konuş parana sahip çıkamıyor isen sen üye kal.
  • mosit
    28 Ağustos 2015 22:31
    2 1
    1299 osmanlı arkadaşım ilksan faizine parayı götürüyor senin paranın.Arsa alıyor ev alıyor bir de öyle götürüyor bize de evlilik ölüm yardımı veriyor azıcık ağzımıza bal çalıyor.Bu uygulama eski Türkiyenin kalıntısıdır kaldırılmalıdır.
  • 1299 osmanlı
    28 Ağustos 2015 22:19
    1 4
    Küçük Tasarruflar Dikkat Edin Emekliliğiniz Yaklaştığında Çok Faydalı Olur.sonuna Kadar İlksan Olsun.dahada Güçlensin.varolan Kurumu Niçin Batırmaya Çalışıyorlar.ayda Kesile 30 -40 Lira Emekli Olunca 22.000tl Olarak Dönmer.bunu Hayatınız Boyunca Biriktiremzsiiz.
  • tarkan61
    28 Ağustos 2015 22:17
    0 0
    En kısa zamanda gerekli işlemleri yapacağım ve ayrılacağım İlksan yönetim kurulu başkanı ağlasa da...
  • tarkan61
    28 Ağustos 2015 21:53
    0 0
    zorla zararına üyelik mi olur.ben türkeğtim-sen üyesiyim ancak başından beri zorunlu üyeliğe karşıyım.burada ilksan başkanının ağlamasına da şaştım doğrusu...
  • fzk64
    28 Ağustos 2015 19:23
    1 0
    Biz Zarar Ediyoruz. İlksan Bizler Sayesinde Dereyi Aştı
  • adanadas
    28 Ağustos 2015 19:04
    1 0
    İstege bagli olsun. O zaman bu kadar guvenmezdiniz kendinize. Umarim basvurudan sonuc cikmaz.

    Irademiz dışında her türlü ilksan uyeligine hayir.
  • alican0146
    28 Ağustos 2015 18:59
    1 0
    senin beni düşündüğün filan yok senin tek derdin denden kestiğin aidat ben o sandıga sahip çıkmayacağım dilekçem hazır....
  • muallim47
    28 Ağustos 2015 18:57
    1 0
    İlksan yine döktürmüş...ben ayrılmak ve paramı almak istiyorum. Bunun neresi zarar...
  • excited
    28 Ağustos 2015 18:51
    1 0
    İlksan kapatilmiyor! Sadece uyelik zorunlulugu kaldiriliyor.Gonullu olan zaten devam eder.Ben devam etmem cunku bana cazip gelmiyor.Neyin davasi bu qnlamis degilim.
  • colkwet
    28 Ağustos 2015 18:48
    2 0
    arkadaşlar ilksanın il yönetiminde olan bir akrabamın vasıtasıylan ikraz kullanmak istedim maaşımda 2 haciz var ve hacizlerden kurtulmak için tek bir yere ilksana başvuruda bulundum adamlar mart ayına kadar kampanya başlattılar sözde maaş haczi olan ve 5 sene sandıkta üyeliği olan artı 2 tane de 5 er yıllık üyeliği olan kefil istiyorlardı.sonuç ne ben 5 senelik üyeyim nede 2 tane efil buldum.ilksandan kredi pardon ikraz kullananlar bilir direk muhasebat sisteminden kesinti yapan ilksan ne diye kefil istiyor olum bile olsa zaten oradan sen kesintiyi direk yapıyorsun.şimdi siz yorumlayın bu ilksanın ne yararı var ve bankadan ne farkı var?sadece verdikleri kredi faizi biraz düşük o kadar.

  • serapstc
    28 Ağustos 2015 18:11
    1 0
    Emekli olurken brans ogretmeni ile sinif ogretmeni ikramiyesindeki en buyuk fark ilksandir. Arkadaslar elimize kalem kagit alip hesap yaparsak evet zaten bu para birikir. Ancak hic birimiz oturupta bu parayi ayirmayiz. Kendi adima soyluyorum ki ilksandan ayrilirsam o para hic bir sekilde birikmez.
  • morduman
    28 Ağustos 2015 18:07
    2 0
    ben devam edeceğim . ikraz kullanıyoum
  • ruzgarneo
    28 Ağustos 2015 17:43
    2 0
    Bir de dava açmışlar. İlk işim ilksandan çıkmak olacak.
  • yenican1789
    28 Ağustos 2015 17:31
    1 0
    madem güveniyorsun ne diye gocunuyorsun.
  • wkaradenizw
    28 Ağustos 2015 17:23
    7 1
    Tuncer bey biz ilksandan cikmak istiyoruz
  • asunar
    28 Ağustos 2015 17:22
    9 2
    Bizim yararımıza veya değil sen beni zorla üye yaptın mı yapmadın mı? onu söyle. Şimdi serbest bırakın biz düşünelim faydamızı zararımızı. Benim adıma karar vermeyiniz.
  • tokadi
    28 Ağustos 2015 17:17
    2 1
    Bugüne kadar ne başardınız acaba diye sorarlar adama, bir not daha düşecekmiş; bugüne kadar düştüğünüz notları niye görmedik acaba.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK