Kanser Hastaları İçin Emsal Karar

Eğitim Sen, kanser hastası olan üyesi açtığı davayı kazandı. Karar, benzer durumdaki kanser hastaları için emsal teşkil ediyor.

Eğitim Sen, kanser hastası olan üyesi Ayşe Tuna adına Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na açtığı davayı kazandı. Karar benzer durumdaki kanser hastaları için emsal niteliğinde.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) üyesi Ayşe Tuna, Çanakkale Hasan Ali Yücel Anadolu Lisesi’nde öğretmen olarak görev yapıyor. Tuna, meme kanseri teşhisinin konulmasının ardından kemoterapi tedavisi görmeye başladı. 2017’de geçirdiği ameliyat sonrası üç haftada bir “Pertuzumab” etkin maddeli “Perjeta” isimli ilaç kullanması gerekti. Ancak Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, tek doz fiyatı 6 bin 655 TL olan ilacı karşılamadı. Tuna gibi birçok kanser hastası kullanmak zorunda oldukları bu ilacı kendi olanakları ile almak zorunda bırakıldı.

EĞİTİM SEN PEŞİNİ BIRAKMADI, KAZANDI

Eğitim Sen, üyesi Tuna adına 15 Ocak 2018 tarihinde Ankara 17. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. İdare Mahkemesi, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurum savunmasını almadan yürütmeyi durdurma kararı verdi. Eğitim Sen'in açtığı davanın kararı, benzer durumdaki hastalar için emsal olma özelliği taşıyor.

 

İleri Haber

  • 14 0
  • 19 Mayıs 2018 04:29 4.357
  • Aktif Haberler
  • yildirayg
    19 Mayıs 2018 22:55
    7 0
    Sayın @tarkan555 @göbekligeneral
    Bu iş sandığınız gibi değil. Büyük ilaç şirketleri araştırmalara çok para yatırıyorlar. Bunun karşılığında deli gibi para kazanmak istiyorlar. Hatta kazanıyorlar. O para o kadar çok ki ülkelere bile hükmedecek düzeyde.
    Hatta bir ara Kanser ilaçlarını Çin'e vermek istemediler. Bununla ilgili ciddi tartışmalar olmuştu. Çünkü Çinlilerin bu işten yani ilaç işinden zahmetsizce (araştırmalara para harcamadan) çok para kazanacağını öne sürdüler.
    Adamlar çalışıp buluyorlar. Ne kadar fiyata satacaklarına kendileri karar veriyor. Sen burada ölüyor musun? Çocuğunuz mu hasta? Sgk ilaç parasını ödüyor mu ödemiyor mi? Onları zerre kadar etkilemediği gibi sizin durumunuz onları hiç ilgilendirmiyor.
    Adamlar araştırma sonucunda belki her yerde bulunan bir etken madde kullanarak sana kanser ilacı diye satacak. Belki tedarik maliyeti 1 TL'dir ama kendi yatırımını düşünerek sana 6500 TL'ye satacaktır. Belkide etken madde daha pahalı da olabilir bunlar hepsi ihtimal ama insafta merhamet de onların elinde. Bize merhamet edecekler mi?
    Cevabı zaten biliyoruz. Bu da acı gerçektir.
  • meto44
    19 Mayıs 2018 20:04
    2 0
    Hasta insanı ölüme mi terkedeceğiz ilaç pahalı diye, o zaman insanlığımızın da hayatın da anlamı yok.
  • göbekligeneral
    19 Mayıs 2018 16:39
    1 4
    şifa doğada. bırakın bunları.hepsi para tuzağı.
  • rzgsnl
    19 Mayıs 2018 14:56
    2 0
    Vergi. Vergi. Vergi.
  • tarkan555
    19 Mayıs 2018 09:09
    16 1
    1. tek doz fiyatı 6 bin 655 TL...Bileşiminde ne varda diğer ilaçlara göre astronomik fiyata satılıyor o da tek dozu !
    2. kanserin çözümünün nedense bulunamaması ve tek dozun bile 6000 bin TL gibi gelir getirmesi kimin işine yarar acaba ... ? BU İŞİ AKLIM ALMIYOR
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK