Kaymakam Öğretmenin Görev Yerini Değiştirebilir mi?

Samsun İdari Mahkemesi Kaymakamın soruşturma esnasında ya da sonunda öğretmenin okulunu geçici süre bile değiştirme yetkisinin olmadığına hükmetti.

Lider Eğitimci Yazarlar Derneği Genel Başkanı Sedat DEĞER mahkeme kararını göstererek kaleme aldığı yazısında; mahkemenin kaymakamın soruşturma sırasında öğretmenin görev yerini (okulunu) değiştirme yetkisinin olmadığını, öğretmenlerin okullarını değiştirme yetkisinin kanuna göre sadece valilerde olduğunu söyledi. Ayrıca mahkeme kararında da belirtildiği üzere bu yetkinin devredilemeyecek yetki kapsamında olduğunu belirtti

Değer yazısında şu bilgileri paylaştı;

Samsun 1. İdare Mahkemesi 2017/2089 karar no ve 2017/554 esas no’lu kararında 5442 sayılı İl İdaresi Kanuna göre kaymakamın geçici veya sürekli öğretmenin okulunu değiştirme yetkisinin olmadığını belirterek; soruşturma geçiren öğretmenin kaymakam tarafından bir başka okula 3 aylığına geçici görevlendirme atama işlemini iptal etti. Bu karar soruşturma esnasında veya sonucunda kaymakamlık oluru ile bir başka okula geçici veya sürekli olacak şekilde gönderilen öğretmenler için emsal niteliğinde bir karar olmuş oldu. Bu konuda mağduriyet yaşayan öğretmenler bu kararı emsal göstererek geçici görevlendirmesini veya atama işleminin iptalini isteyerek dava açabilirler.

Soruşturma geçiren öğretmenin kaymakamlık oluru ile 3 aylığına başka bir okula geçici görevlendirilmesinin iptal edilmesi üzere açılan davada mahkeme; 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunun 8. maddesinin “Yetiştirme ve ikmal kaynakları Bakanlıklar veya tüzel kişiliği haiz genel müdürlüklere bağlı olup il genel teşkilatı içinde birden fazla istihdam yerleri bulunan meslek, fen ve uzmanlık kadrolarına dahil görevlerden:

A) İlçe idare şube başkanı sıfatını haiz olanlarla il merkezinde Devlet gelir, giderlerinin ve mallarının tahakkuk, tahsil, ödeme ve idaresiyle ilgili ikinci derecedeki müdürler, şube şefleri ve kontrol memurları, nakit muhasipleriyle, lise, orta ve o derecelerdeki okul müdür ve öğretmenleri, hastaneler mütehassıs hekimleri, Bakanlıklar veya tüzelkişiliği haiz genel müdürlükler tarafından tayin edilirler.

B) Bunun dışında kalan bütün memurlar Bakanlıklar veya tüzelkişiliği haiz genel müdürlükler tarafından valilik emrine tayin edilerek il idare şube başkanının inhası üzerine valiler tarafından istihdam yerleri tespit olunur;

C) Yukarıdaki fıkralarda yazılı bütün memurların lüzumu halinde il içinde nakil ve tahvilleri mensup olduğu il idare şube başkanlarının inhası üzerine valiler tarafından icra edilmekle beraber mensup oldukları Bakanlıklar veya genel müdürlüklere sebepleriyle bildirilir.

Yukarda (A, B) fıkraları dışında kalan il merkez teşkilatına bağlı memurlar ilgili idare şube başkanının inhası ile valiler tarafından tayin, nakil ve tahvil olunurlar.

Tayin, nakil ve tahviller için gereken yolluk ödenekleri bütçe yılı başında ilgili Bakanlık veya genel müdürlüklerce valiler emrine gönderilir “ şeklinde olduğunu ve 9. maddenin ( B ) fıkrasında ise “ (B) Bakanlıklar ve tüzelkişiliği haiz genel müdürlükler, il genel idare teşkilatına ait bütün işleri doğrudan doğruya valiliklere yazarlar. Valilikler de illere ait işler için ilgili Bakanlık veya tüzelkişiliği haiz genel müdürlüklerle doğrudan doğruya muhaberede bulunurlar. Ancak valiler hesabata ve teknik hususlara ait işlerde idare şube başkanlarına vali adına imza yetkisi verebilirler.” hükmüne yer verdikten sonra  “Kaymakamların hukuki durumları, görev ve yetkileri” başlığı altındaki 32. maddenin (D) bendinde bulunan“Kaymakam, valinin tasvibiyle ilçe genel ve özel kolluk kuvvetleri mensuplarının geçici veya sürekli olarak yerlerini değiştirebilir;” hükmünü belirtti.

Mahkeme,5442 Sayılı İl İdaresi Kanunun bu hükümlerine yer verdikten sonra kamu hukukunda bir makama verilen yetkinin,aksine bir hüküm bulunmadıkça o makam tarafından kullanılacağı , bir  makamının yetkisinin başka bir kişiye devredilmesi için mevzuatla yetki kılınması gerekeceği tartışmasız olduğunu ifade etmiştir.Akabinde ise 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunun 8. maddesi ile il memurlarının (11/ç  maddesi ile kolluk kuvvetlerinin) görev yerlerinin değiştirilmesi konusunda Valilere verilen yetkinin devrinin mümkün olmadığı,aynı kanun’un 9/B maddesi ile devredebileceği öngörülen yetkininhesabata ve teknik hususlara ait işlerle ilgili bulunup naklen atama konusundaki yetkiyi kapsamadığı ,Valiye tanınan bu yetkinin Kaymakam tarafından kullanılamayacağının kuşkusuz olduğu şeklinde ifade ederek öğretmenin 3 ay süre ile başka bir okula geçici görevlendirme işleminin vali tarafından yapılması gerekirken bu kurala uyulmaksızın kaymakam tarafından öğretmenin 3 ay süreliğine geçici görevlendirilmesinin yetki bakımından hukuka uygun olmadığını belirterek öğretmenin leyhinde karar vermiştir.

Kısacası 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunun ilgili hükümlerine göre verilen mahkeme kararının anlamı; il’de öğretmenin ( memur) geçici süreliğine dahil görev yerini (okulunu) değiştirme yetkisinin sadece valiye ait olduğu ve bu yetkinin kanuna göre devrinin mümkün olmadığından dolayı kaymakamın bir öğretmenin soruşturma gereği bile görevini değiştirme yetkisinin olmadığı hatırlatılmış ve emsal bir mahkeme kararı ortaya çıkmıştır.

Mahkeme kararından ve kanundan da anlaşılacağı üzere bir ilde öğretmenin okulunu değiştirme yetkisi sadece valilerdedir ve valiler dışında da başka hiçbir amir konumundaki memura devredilemez olduğu için kaymakamlar soruşturma gereği bile olsa öğretmenin görev yerini değiştirmezler. Değiştirdikleri zaman ise dava konusuna sebep olup hem kişi mağduriyetlerine hemde davaların kaybedilerek kamu zararına neden olunmuş olur.

Mahkeme Kararı;

Egitimhane.com

  • 4 0
  • 16 Şubat 2018 21:13 5.907
  • Aktif Haberler
  • hazan_gazel
    19 Şubat 2018 13:46
    1 0
    ilçede öğretmenken çok zorlanırdım kaymakam okula geldiğinde gereksiz ve abartı ilgi ve saygı bekliyor çok yanlış malesef geneli de böyle
  • sevmelek
    19 Şubat 2018 13:29
    1 0
    ilçe başkanları değiştirir...
  • göbekligeneral
    17 Şubat 2018 12:43
    3 0
    Öğretmenler kaymakamların elinde oyuncak değildir,olmamalıdır.Bu ülkede herkes kendi işini yapmalıdır.Yoksa geçen darbedeki gibi olur Allah korusun.
  • Başkan42
    16 Şubat 2018 23:02
    1 0
    Danıştay dairesinin 99 yılında verdiği karar var zaten. Kaç defa burada yazdık. Sakalımız da var ama dinlemiyorlar ki :)
  • Pol_aways
    16 Şubat 2018 22:55
    1 1
    Başka bir okula görevlendirme 3 aylık. Mahkemenin verdiği karar ne zaman çıkmış. Öğretmen mağdur olduktan sonra çıkan mahkeme kararı ogretmenin mağduriyetini geriye dönük giderebilmis mi.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK