Kaynaştırma Öğrencilerinin ‘Okul Bulma’ Sorunu

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) verilerine göre, 2017-2018 öğretim yılında 257 bin 819 öğrenci tam zamanlı kaynaştırma eğitimi aldı.

Bu öğrencilerin hakları kanunlarla korunuyor. Ancak bazıları için buna ulaşmak kolay olmuyor, aileler uygulama kısmında birçok sorunla karşılaşabiliyor. İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği, otizmli çocukların okullara alınmamasına dikkat çekmek için Türkiye Özel Okullar Derneği’ne bir ihtarname gönderdi. İhtarnamede özel okullarda otizmli öğrencilerin eğitimlerini sürdürebilmesi, çalışmaların yapılması için işbirliği çağrısında bulunuldu. Otizmli çocukların özel okullara kabulleri konusunda yaşanan ayrımcalıklara dikkat çekilerek, önlemlerin alınması istendi. Aynı ihtarname MEB’e de iletildi. MEB yetkilileri, gerekli hassasiyetin gösterilmesi için özel okullara ve 81 il valiliğine bir yazı gönderdi. Geçtiğimiz günlerde down sendromlu, otistik ve diğer gelişim bozukluklarına sahip bireylerin durumlarına çözüm için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması olumlu karşılansa da hâlâ atılması gereken çok adım bulunuyor.

‘SORUNLARI HEP BİRLİKTE AŞACAĞIZ’

Hürriyet'ten Esra Ülkar'ın haberine göre; İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği Başkanı, otizmli olduğu gerekçesiyle okullara kabul edilmeyen oğlu Ozan için yıllardır mücadele veren, AİHM’e kadar giden avukat Sedef Erken, bu sürecin aileleri çok yorduğunu belirtiyor. Erken, birkaç gün önce oğlunun zorunlu eğitim sisteminden çıkarılmasını talep etti. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ise sosyal medyada “Sevgili Ozan Barış’ın, özel evlatlarımızın okul ve eğitim hayatı bizler için çok değerli. Bahsettiğiniz sorunları hep birlikte aşacağız. En yakın zamanda bir araya gelelim, konuşalım. Ozan’a selamlar” diyerek Erken’e yanıt verdi.

 HER ŞEY ‘VARMIŞ GİBİ’

“Sistemin bizim çocuklarımızın eğitim almasını desteklemediği çok açık” diyen Erken, birçok ailenin zorluklar yaşadığını belirterek, şunları söylüyor: “Aynı şeyleri söylemekten yorulduk. Sistemin bizim çocuklarımızın eğitim almasını desteklemediği çok açık. Kâğıt üzerinde her şey ‘varmış gibi’ ancak uygulamada hiçbiri yok, olanlar da eğitim kalitesi olarak son derece düşük maalesef. Üstelik bunu aileler dışında pek umursayan yok. Çoğu eğitimci dahi bu çocukları bizim okullara getirmeyin, onların yeri engelli okulu deyip işin içinden çıkıyor. Ailelerin talepleri açık; çocuklarımızın Anayasa ile yasal teminat altına alınan eğitim haklarının her yaşta, her aşamada istisnasız tüm çocuklar için temin edilmesi. Ancak eğitim sistemine ve sorunlara bakınca, buna bir talep değil ütopya demek yanlış olmayacak. Daha okulun kapısından bile girmeden başlıyor kâbuslarımız. Birkaç iyi niyetli öğretmenin çabası bile aileler için büyük bir nimete dönüşüyor.” 

ŞİKÂYETLERİN TAKİBİ İÇİN NELER YAPILIYOR?

Bakanlık yetkilileri, şikâyetlerle ilgili valiliklere talimat verdiklerini belirterek, şunları söylüyor: “Talep ve şikâyetleri değerlendirilerek, eğitime erişimin sağlanması için gerekli tedbirlerin alınması, sonucunda bakanlığımıza ve veliye bilgi verilmesi için valiliklere talimat veriliyor. Bunlar milli eğitim müdürlüklerindeki Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Şube Müdürleri tarafından takip ediliyor. Yöneticiler ve öğretmenler konu hakkında bilgilendirilerek farkındalıkları artırılıyor.”

377 BİNİ ÖZEL EĞİTİMDE 

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde eğitim alan öğrenci sayısı ise ağustos itibariyle 377 bin 112.

 

  • 4 0
  • 21 Kasım 2018 10:06 6.768
  • Aktif Haberler
  • taylantaylan
    23 Kasım 2018 16:52
    0 0
    sınıfımda 3 ü kaynaştırma raporlu biri doktor raporlu disleksi olan ama RAM raporu olmayan 4 özel ilgiye ihtiyacı olan öğrencim var bu kadarı gerçekten çok fazla oluyor. çünkü ben bir insanım ve bu öğrencilerin yanında normal olan 23 öğrencim daha var. kaynaştırmak için verdiğim mücadeleyi bir ben bilirim bir Allah. sabrımın tükenmemesi için çok çaba harcıyorum. meb bu kaynaştırma işine yaklaşımı şu kapıyı aç sınıfa öğrenciyi bırak ve kapıyı kapat içeridekiler ne yaparsa yapsın
  • esmercan
    22 Kasım 2018 18:51
    3 0
    İcimizden kim "5 dakika sonrası için garantim var" diyebilir sorusunu her insan oğlunun düşünmesini umut ederim.

    Istenilse de istenilmese de kacinilmaz bir gercek var ki hayat sizi de, sizin sevdiklerinizi, çocuklarınızı yada ana-babanızı da de risk altında tutmayı seviyor.

    Yada aynı hayat bir başkasına bir dert verip derman aratmak için çevirip duruyor.
  • denmel
    22 Kasım 2018 14:26
    4 0
    Kizim disleksi ram ve hastane testinde üstün zekalı olmasina ragmen özel ogrenme guclugu var.Ilkokul 4 de 4 yildir neler yasadik bir ben bir Allah bilir.Yuzde 20 engelli raporuyla kaynastirma ogrencisiyiz.Boyle olmayi ne ben nede kizim isterdi.Bu sistemde o kalabalik siniflarda sistemin icinde kaybolup gitmemek icin mucadele veriyoruz.Disaridan konusmasi kolay geliyor insanlara yasamadiklari icin.Ama hayatta hic bir seyin gsrantisi yok.Allah insani empati yoksunu kisilerle karsilastirmasin.
  • Burhan5
    21 Kasım 2018 23:23
    2 0
    Yerinde oturamayan /84 bedenen engeli bulunan. Bir öğrenciye tam zamanlı kaynaştırma raporu veren hatta bunu sadece aile istedi diye veren bir sisteme dahikiz.peki bu öğrencim sınıfta duusup kafasını vurursa ki beyninden altı kez ameliyat olmuş ya da bir arkadaşı çarptı ne kadar dikkat edebilecek çocuklar bu öğrenciye sonra bu zararın hesabı biz öğretmenden sorulacak ya çocuğun o an alacağı darbeden doğan problemler yapmayın Allah aşkına hiçbir şey cozumlenmeden şimdiki koşullarda sınıflara böyle çocukları almak bu çocuklar için sakıncalıdır
  • daywalker_01
    21 Kasım 2018 22:42
    2 0
    Oglum otiximli.bir ogretmen olarak ona en iyisini yaomaya calisiyorum ancak hala 1.sinifa baslayamadik.sinif yok cunku....
  • livaa
    21 Kasım 2018 21:35
    1 0
    En az sınırlandırılmış ortama yönlendiriliyor öğrenciler. Öğretmene işkence gözüyle bakınca öğrwnciye de ne yazık ki bir faydası olmuyo kaynaştırma eğitiminin. Azıcık onların gözünden bakın dünyaya. Cok sorun yaşayan öğrenci zaten özel eğitim sınıfına yönlendşriliyor. Öğretmene işkence diyen öğretmen gerektiğinde verilen karar itiraz etme hakkının oldugunu bile bilmiyordur belki. Amaç kaynaştırma eğitimi alan öğrenciye illaki okuma yazma çarpma bölme öğretmek değil. O arkadaşlarıyla sosyal acıdan olumlu gelişiyosa bu bile büyük bi kazanım.
  • fatoş80
    21 Kasım 2018 19:25
    1 0
    @hazer öğretmenim çok haklısınız çok zor bir durum yaşayan bilir
  • geniş_vizyon
    21 Kasım 2018 19:16
    4 0
    Otizm , zihinsel yetersizlikten çok daha farklı bir durum.Beyin yapısı çok farklı işliyor.Özel eğitimin de ötesinde bir uzmanlık alanı gerektiriyor.Bence üniversitelerde Otizm Öğretmenliği diye ayrı bölüm açılmalı.Ve otistik çocukların eğitimine çok erken yaşlarda yoğun olarak başlanmalı.Yani evde
  • canyucellive
    21 Kasım 2018 12:08
    8 0
    veli isteğine bağlı kaynaştırma raporu vermekten vazgeçmeden, sınıfta düzeni oluşturmak yeteri kadar zorken düzen bozan öğrenciyi öğretmen istemezken, kalabalık sınıflarda kaynaştırma öğrencileri kaynaşmak yerine göz ardı edilirken, öğrenciler arasında kaynaştırma öğrencisi raporu almayan alanlardan fazla iken, yapılacak olan herhangi bir davranışta öğretmen ve idarenin eli ayağı bağlı iken, bu çocuklara daha düşük mevcutlu sınıflarda eğitim öğretim vermek için kimse çaba harcamaz iken çözümü nerede bulacağız.
  • seyfi ünaldı
    21 Kasım 2018 12:08
    5 0
    Hazer hocam hassasiyetinize ve yazdıklarınıza kimse karşı çıkmaz. Mesele "kaynaştırma" adı altında sınıflara verilen bu çocuklar için bizlerin ne kadar faydalı olabildiği. Sınıfın bundan ne kadar etkilendiği.
    Burada yelpaze geniş. Çocuğun durumu çok belirleyici. Geçen yıl benim sınıfıma da üstelik sınıf tekrarıyla bir kaynaştırma öğrencisi geldi. Çocuğu bütün okul henüz 1.sınıftayken tanıyordu. Her şeyiyle problem bir çocuktu. Velilerim "Hocam bu çocuğu göndermek için ne yapabiliriz?" sorusuyla başımı ağrıttılar.
    Rabbim yardım etti, şimdi öğrencim heceleyerek okuyor, toplama ve çıkarma işlemi yapıyor. Buna rağmen ben yine de her öğrencinin kaynaştırma yoluyla sınıfa dahil edilmesini doğru bulmuyorum. Ben bu çocukla başardıklarımı "ÇOCUK YAPABİLDİĞİ" için başardım.
    Sözün özü; bu konu bu kadar önemseniyorsa "-mış gibi yapmak" yerine gerçek çözüm yolları üretmek. Milli Eğitime ayrılan ve anlata anlata bitirelemeyen payı daha akılcı kullanmak sanırım. Bunun çözümünü de herkes biliyor aslında.
  • takirasa
    21 Kasım 2018 11:53
    7 2
    Otistik olsun hafif düzeyde zihinsel olsun kalabalık sınıflarda tam zamanlı kaynaştırma olması engelli öğrenci adına sınıf öğretmeni adına sıkıntılı bir durum. Bu tür çocukların özel alt sınıflarda gerekli formasyonu almış eğitimcilerle eğitim alması gerekir.
  • hazer
    21 Kasım 2018 11:27
    9 1
    Herkesin oğlu kızı hatta kendisi engelli adayı
    Evde annesi babası neler yaşıyor kimse bilmiyor ...geceler nasıl ...gündüzler nasıl kimse bilmiyor..normal bir çocuğun gün içinde yaptığı davranış için yıllarını ve yüz binlerce para harcayan aileler var ...sadece anne baba desin yeter diye bekleyenler var..ben ölünce kim bakacak gibi içini kemiren deva bir sorun var ki insan kafayı yer ….bir de herkes çocuğu ile mutlu okul yolunda sen gözünde yaş elindeki çocuğuna kala kalıyorsun...
    Herkes benim keyfim kaçmasın modunda ...size tavsiyem bir engelli aileyi ziyaret etmeniz...size 2-3 saat nasıl zor geçer...onlar bir ömür yanlarında...dışarıda garip garip bakışlar üzerinde...bir dışlanırsalar nasıl olacak...empati sadece lafta...
    Araştırmalara göre 2025 yılında her doğan bebeğin yüzde ellisi otizmli olacak...yani ya çocuğumuz ya yakınımız ya komşumuzun çocuğu otizmli olacak...herkes düşünmeli
  • mehmetalibozlu
    21 Kasım 2018 10:36
    12 6
    Hafif düzey zihinsel yetersiz çocuğu kaynaştırma diye normal öğrencilerin olduğu sınıfa inatla veren yetkililier hangi akla hizmet ediyor bilmiyorum çocuğa işkence öğretmene işkence
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK