Kitap Okuma üzerine
Tüm Yazılar | Yazarlar | Açıklama

Kitap Okuma üzerine


KİTAP OKUMA ÜZERİNE
78 milyonluk Türkiye'de 2016 yılında kişi başına düşen kitap adedi 8.4 oldu. Uluslararası Yayıncılar Birliği verilerine göre, yayın sektörleri arasında Türkiye 11. sırada. Aslında TÜİK verileri basılı kitap sayısının her geçen gün arttığını gösteriyor. Örneğin, elektronik kitap dahil Türkiye'de 2008 yılında 32 bin kitap basılmışken 2014 yılında bu sayı 50 bini aştı. Yani basılı kitap sayısı artıyor ancak kitap okuma oranı yükselmiyor. TÜİK verileri, Türk insanının kitap okumaya sadece 1 dakika ayırdığını gösteriyor. Buna karşılık TV izlemeye ortalama 6 saat, internete bağlanmaya 3 saat ayırıyor. İhtiyaç listesinde kitap okumak 235. Sırada yer alıyor.

En fazla kitap okuyan ülke Fransa ve İngiltere

En fazla kitap okuyan ülkelerin başında, yüzde 21 ile Fransa ve İngiltere var. Ardından, yüzde 14 ile Japonya geliyor. ABD'de bu oran yüzde 12, İspanya'da ise, yüzde 9. Türkiye'de ise, oran binde bir. Okuma alışkanlığında, dünyada 86. Sıradayız. Kitap okuyanların yüzde 65'i aşk, yüzde 24'ü siyasi, yüzde 13'ü düşünce, yüzde 7'si kişisel gelişim kitapları okuyor. YAYFED'in bandrol izleme raporlarına göre, 2014'te 344 milyon, 2015'te 384 milyon bandrollü kitap satıldı.

Dünyada kişi başına kitap harcaması 1.3 dolarken, Türkiye'de ise bu rakam 25 sent... Çocuklara kitap hediye edilmesi sıralamasında Türkiye 180 ülke içerisinde 140. Sırada.

( Alıntı haber )
Şimdi size kitap okumanın faydalarından bahsetmeyeceğim..
Bununla alakalı benden daha çok şey biliyorsunuz. Her bir Türk vatandaşı bir öğretmen kadar bir öğretmen , avukat kadar bir hukuk bilgisi, inşaat mühendisi kadar bir mühendis , doktor kadar bir doktordur.. 40 veya 50 lik yaşlarda amcalara ya da teyzelere sorun öğretmen, avukat, doktor vs.. hepsini onlardan öğrenebilirsiniz :) Veya 20 ve 30 lu yaşlarda Google amcaya sorarak herşeyi biliyoruz.. Bir bilene danışmak bize zor geliyor..
Biz millet olarak hep iyi olmak için çabalarken , bazı şeyler sadece sözde kalıyor. Türkiye'de 100 kişiyle röportaj yapsanız 100 ü de kitap okumak çok faydalı diyecektir. Hatta kitap okuma ile alakalı özlü sözler döktürecekler..
' vayy be gavur ne markalar üretiyor '
' Millet uzaya çıkacak . Biz burada nelerle uğraşıyoruz '
' Eğitim sistemimiz değişiyor. Biz böyle sistemle mi eğitimde üst sıralara gideceğiz ' vs vs
Bu tür cümleleri çoğaltabiliriz. Aslında sorun sisteme göre çocuklarımızı at yarışı gibi koşturmaya çalışmamız değil mi ?
Teog gider , başka sistemler gelir.. O gider başka sistemler.. Konumuz sistem değil.. Konumuz kitap okuma..
Hangi sistem giderse ya da gelirse gelsin en önemli konu KİTAP OKUMADIR.
Kitap okumayı seven çocuklar , mutlu olan , araştıran , soran , çözen çocuklardır. Bununla alakalı sayfalarca bilimsel bilgi bulunabilir.
Benim irdelemek istediğim konu AİLECEK KİTAP OKUMA SAATİ.
Baba işten gelir , geçer televizyonun karşısına.. Anne çalışıyorsa işten gelir, zaten yorulmuştur.. Anne çalışmıyorsa, o gün evde çok yorulmuştur.. Çamaşır, bulaşık vs... Ne annenin ne de babanın okumaya mecali yoktur..
Fakat çocuk öyle mi ? Çocuk kitap okumalı ve okumazsa başarılı olamaz.. Bundan dolayı çocuğa baskı kurarız ' kitap okumalısın , kitap oku.. kitap okumak çok faydalı ' diye.. Şunu unutuyoruz aslında , çocuklar da okula gidiyor ve vakitlerini ders dinleyerek harcıyorlar.. Biz onların yaşadıklarını 1 gün geçirsek sıkıntıdan patlarız sanırım.
Çocuk; ilkokul çocuğu ise oyun çocuğu olduğunu unutuyoruz.. Oyun çocuğu olan çocuğumuz; oyunu her zaman düşünecek ve hayatın parçası haline getirecektir.. Düşünmüyorsa zaten çocukta sorun vardır. Teknoloji çağında , televizyonlarda , internette olabildiğince çocukları kitap okumaktan ne kadar soğuk tutacak şeyler varsa , bizler de onlara kötü örnek olarak aslında yardım ediyoruz..
Nasıl mı ? Elinde cep telefonları ya da bilgisayarla ' çocuğum kitap oku , okumazsan ileride başarısız olursun ' diyerek.. Biz elimize kitap alıp oğlum / kızım hadi kitap okuyoruz desek inanın %80 çocuklarımızda kitap okuma sevgisi artar..
Bırakın kitap okuma ile alakalı özlü sözleri vs.. Siz örnek olun çocuklarınıza.. Örnek olun ve alın elinize kitabı.. Bu yaşta mı örnek olayım demeyin sakın? Evet bu yaşta olmazsanız ne zaman olacaksınız ... Çocuklarınız başka şeyleri örnek alacak.. Bilgisayarda kötü bir karakter kurbanı olur.. Dışarıda bir arkadaş kurbanı olur.. Olur da olur..
Kitap okuma ile alakalı evde ailecek kitap okuma saatini 40 gün boyunca yapın .. Ne olursa olsun o saatte kendinizi zorlayın.. İlk önce 15 dakikadan başlayın.. Herkes o saatte eline kitap alsın , kitap okusun.. 40 gün ısrarla yapın o zaman evdeki hava bile değişecek.. Siz inanın.. İnanırsanız çocuklarınız da size inanacaktır.
Okullar başladı.. Nesillerimizi gelecekte güzel görmek istiyorsak , çocukların elinden tutmalıyız.. O da kitap okumayla örnek olarak..
Yoksa biz ne büyük devlet olabiliriz , ne büyük markalar oluşturabiliriz.. Ne de başka şeyler üretebiliriz... Özlü sözlerin özü : okumadan bir yere varamayacağımızdır.
Gelin bir yerden başlayalım.. Bütün mazeretlere elimizin tersiyle bir dur diyelim. Herkes kapısının önünü temizlese , bütün her yer temiz olur. Biz başkasıyla uğraşacağımıza gelin ilk önce kendimize bakalım ve kitap okuma olarak elimizden geleni yapalım.. Çocuklarımıza örnek olalım ve birlikte ailecek kitap okuyalım.. Var mısınız ailecek kitap okumaya ;)

Yazıyı değerlendir: 21 2

Özbak
ozbak

08 Ekim 2017

Beğenilen Son Yazılar
Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK