Korkutan Açıklama: Okulda Şiddet Artabilir

Hacettepe Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ferhunde Öktem, “Okullardaki şiddet önümüzdeki günlerde daha yürek yakıcı boyutlara ulaşacaktır. Yaşanan şiddet medyaya yansıyandan çok daha fazla” dedi

Ankara ve İstanbul başta olmak üzere okullarda son dönemde peş peşe şiddet olayları yaşandı. Sadece nisan ayında Ankara ve İstanbul’da 3 olayda 6 öğrenci, sınıf arkadaşları tarafından okulda bıçakla yaralandı.

Gazete Habertürk'ten Fırat Tur'un haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Okullarda Şiddeti Önleme Projesi Kurulu üyeliği de yapan Hacettepe Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ferhunde Öktem, “Okullardaki şiddet olaylarındaki büyük artış önümüzdeki günlerde çok daha yürek yakıcı boyutlara ulaşacaktır. Okullarda yaşananlar medyaya yansıyandan çok daha fazladır” dedi. Öktem, öğretmen, veli ve idarecileri şöyle uyardı:

‘DAĞ YASASI’ İŞLER: Öğretmenler, “Bana sorun getirmeyin” söylemini ivedilikle bırakmalı. Sorun öğretmene gitmeyince, ‘dağ yasası’ başat oluyor. Güçlü olan çocuk diğerine şiddet uygulayıp sorunu çözdüğünü sanıyor. Sorunlar öğretmene götürülmeli. Öğretmenlerimiz, çocukları da işe katarak, sorunun nasıl çözüleceği yolunda, hakça, adaletli kararların nasıl alınacağı konusunda örnek uygulamalar sergilemeli.

TESTLE EĞİTİYORUZ: Ders programlarının içerik ve işleniş biçimleri çocuk ve gençlerin bedensel, ruhsal, bilişsel ve toplumsal yapılarına uygun değil. Emin Özdemir’in sözleriyle, çocuklarımızı “tostla besler, testle eğitir” olduk. Çocuklarımız anlamayı ve sorgulamayı bir yana bıraktı. Bu da kısır bir bakış açısı getiriyor. Çocuklarımız okuduğunu anlamıyor, kendini de anlatamıyor. Sağlıklı iletişim kuramayan kişilerin kullanacakları en önemli araç ‘güç’tür. İster bedensel ister konum açısından güçlü olanın ezmesi sıradanlaşır ve yaşam biçimine dönüşür.

TARTIŞMA KÜLTÜRÜ OLUŞMALI: Tartışma kültürünün oluşturulması şart. Yıllar önce okullarda münazara uygulaması kaldırıldı. Sağlıklı tartışma ortamı kaldırıldı, şimdi çocuklar vuruşuyor. Bu tür uygulamalar, çok yönlü düşünmeye, farkındalığın artmasına ve ötekileştirmenin azalmasına yol açar.

VELİLER VAKİT AYIRMALI: Evde anne-babaların çocuklarıyla gün boyu geçirdiği zaman 1 saati bulmamaktadır. Bu durum çocukların her türlü kötüye yönlendirilmelerini kolaylaştırmakta, onları şiddetin, madde bağımlılığının öznesi durumuna getirmektedir.

SANAT VE SPORLA ÖFKE YENİLİR: Öfke doğal bir duygudur. Öfkeyle baş etmenin en bilinen yollarından biri sanattır. İçimizdeki kırgınlıkları, kızgınlıkları sanat yoluyla hem güzelleştirir hem de açıklamış oluruz. Spor kendini ve sınırlarını tanımak, var olduğunu gösterebilmek, özdenetimini kazanabilmek ve yarışı istendik biçimde yapabilmek için çok önemli olanaklar sunar.

 

  • 4 4
  • 16 Nisan 2018 11:54 7.903
  • Aktif Haberler
  • hacile
    18 Nisan 2018 20:40
    3 0
    Veliler eğitilmeden öğrencileri eğitmek çok zor.Keşke bir ay önceden eğitilmeye başlansa ve ara ara değerlendirmeleri yapılsa.
    Bilinçsiz velilerden yorulduk-mesleğimizden soğur olduk.
    Bu kadar ukalalık yeter...
  • özcan67
    18 Nisan 2018 12:32
    4 0
    Eğitim eğitim eğitim... öğrenciler okula başlamadan Önce aile eğitimi yapılmalı en az 1 ay hatta evlenmeden önce evleneceklere (vatandaşlık evlilik ve çocuk eğitimi zorunlu olmalı) Ardından okullardaki ve milli eğitimdeki ödül disiplin yönetmelikleri işlevsel ve kullanışlı olmalı yaptırımlı olmalı herkes için ..veliler için bile ödül ceza yaptırımları konmalı . Bazı etik kurallar da yazılı yasaya girmeli uygulanmalı..Uzun oldu daha da yazardım ama insanları sıkmak istemem..
  • tsey
    18 Nisan 2018 11:22
    0 0
    sonunda biri açık açık herşeyi yazmış. dikkate alınmadıktan sonra bunun da bir kıymeti olmayacak malesef....
  • hazan_gazel
    18 Nisan 2018 08:50
    2 1
    " Öğretmenler, “Bana sorun getirmeyin” söylemini ivedilikle bırakmalı. " denmiş sanki öğretmenin elinde yaptırım gücü varmış gibi ...
  • smyi
    17 Nisan 2018 21:46
    7 0
    korkulan derken öğrencilerin birbirine zarar verme ihtimalinden bahsediyor.
    merak etmeyin öğrenciler birbirine zarar vermez. çünkü bilir ki zarar vereceği kişinin yedi bir sülalesi o çocuğa sahip çıkar.
    okulda tek sahipsiz ve arkası olmayan öğretmenlerdir. öğretmen şiddete uğradığında sahip çıkanı olmaz.
    kısaca korkulacak bir şey yok.
  • hazer
    17 Nisan 2018 12:30
    4 1
    sorunun temelden başlamalı
    öğretmen yetiştirmede üniversite eğitiminde başlamalı
    Üniversitenin her döneminde uygulama için okula gitme olmalı
    öğretmenlik üniversite öğrenilmiyor okulda öğreniliyor
    kitabi bilgi kimseyi kurtarmıyor
    İyi eğitim almalı iyi yetiştirilmeli eğitim fakülteleri kaliteli olmalı
    öğretmen mülakatları ........
    okullara yöneticiler hakkıyla seçilmeli sendika kütüğüne bakılmamalı
    öğrenciler hatta veliler için ayrı disiplin yönetmeliği çıkarılmalı etkin uygulanmalı
    Sorun olduğunda ilk sorumlu öğretmen görmek gibi kolaycı , idarenin kendini kurtarması yolu tutulmaması
    Veli eğitimleri yapılması okul kültürüne ilk önce veliler uyum sağlamalı
    Çocuğunu yetiştirirken eğitirken sorumluluğun bilincine varılmalı
    Olay olduğunda benim çocuğum yapmaz gibi sihirli cümleler kurunca sorunların bitmediğinin farkına varılmalı
    Eğitim ciddi iş öğrenci öğretmen idareci en önemlisi veli iyi kavramalı
  • sehery
    17 Nisan 2018 09:44
    7 1
    öğretmen tek başına sorun çözme merkezi değil öğretmene yüklenmekten vazgeçsinler.. sistemde baştan sona herşey yanlış yurtdışından alıntı tezlerle copy paste sistem bu kadar olur...
  • airtor
    17 Nisan 2018 09:35
    3 0
    günaydın ....
  • yar
    17 Nisan 2018 08:55
    5 1
    valla çocuğun çocuğa yaptığını okullarda kimse yapmıyor.ben bu yıl 1.sınıf aldım.yaşanan sorunları çözeyim derken bi de baktım ki çocukların ana babası ben olmuşum...evde sürekli aramalar,başka çocukları şikayet etmeler,çıkışlarda keza öyle.kendimi bakıcı gibi hissettim.nbir velimin artık elin derdi bitmez,taşın altına en çok biz ana babaların el atması demesi ile ışıklar yandı başımda..çok yıprandım ve farkettim ki eğitimin temeli aileden geliyor ve bu zamanda ağacın eğilmesi ta evde başlıyor.....evde çocukla konuşmayıp,günler sonra ödevini kontrol edip bana dönen velileri gördükçe yüreğim sızlıyor.....
  • yafsar
    16 Nisan 2018 23:46
    6 2
    Daha bunlar iyi günlerimiz. Bu disiplin anlayışıyla; yakında öğretmenler çelik yelek giyip okula gidecekler, durumu olanlar koruma ile. sıralardan barikat yapılıp sınıflara parolayı bilen alınır, her hafta okulu sırası gelen bir veli yönetir, eğitim çalışanlarının tamamına o performans notu verir, öğretmenler veliyi görünce esas duruşa geçip tekmil verir, dolayışıyla bütün notlar 100 olacağı için eğitimde dünyanın ilk sırasına yerleşilir. Öğrencilerimizin hepsi beyin göçü ile dünya ya dağılır ve müthiş buluşlarıyla insanlığa hizmet ederler, gururlanılır. Her şey sütliman olur! Kara mizah bu ya. Veli ve öğrenci bu kadar şımartılırsa eğitimde başarıyı, yetişmiş nitelikli bireyleri rüyanda görürsün. Ama bunu anlayan Büyük, maalesef yokk. Durumun faturasını kes öğretmene. Dövsünler, sövsünler , bıçaklasınlar, öldürsünler. sesini çıkarma. Yola devam. Millet uzaya biz yaya. Allah sonumuzu Hayırlı Kılsın.
  • mefa
    16 Nisan 2018 22:54
    8 0
    Bir öğrenci ilkokula başlarken %70 aile eğitimi ile geliyor. Aileden nasıl eğitim aldıysa öyle gidiyor. Öğretmen çok fazla bir şey katamıyor. Aileden destek yok. Aşırı korumacılık var. Bir de öğrencilerimizin çoğu tablet telefon oyunları hakkında çok bilgisi var. Günlerini o şiddet içerikli oyunlarla geçiriyorlar. Bilinç altı oyunların verdiği mesajlar hep olumsuz. Vurmalı, kırmalı, silahlı, döğüşlü, şiddet içerikli. Çocuklar böyle yetişiyor. Birbirlerine şiddeti normal görüyorlar ya da yaptıklarının şiddet içerdiğini bilemiyorlar. Yanlış davranışlar normal kabul edilmiş. Öğretmenin elinde sihirli bir değnek varmış gibi hep çözüm öğretmene yıkılıyor.
  • hayber_38
    16 Nisan 2018 22:28
    3 0
    Bugün bir veli geldi. Hiddetle " siz burda ne iş görüyonuz, nöbetçi ogretmenin işi ne, abdülbaki kızımı niye cinletiyo, niye bakmıyonuz vs vs" yumuşatmaya çalisıyorum . olmuyor. En son 7 . sinifa giden ögrencimize sordum " kizim ne diyor bu abdülbaki? " gercekten cok kötü , 14 yaşındaki kız ,velisi de gelmiş okula, büyük cingar var. "" hocam o bana hep cehenmem savaşçısı diyor." :( :(
  • mehmetalibozlu
    16 Nisan 2018 22:04
    0 2
    Günaydın hepinize acele etmeyin ne gerek var ki
  • aretias28
    16 Nisan 2018 21:11
    1 1
    İrish hocamın yazdiklarini ayrica Sayın Profesör dikkatlice okumali ve cözümlemeli.Sorun nasil çözülür,siddet nasıl önlenir arkasına yaslanıp beklemeli
  • İMPARATOR1
    16 Nisan 2018 20:16
    7 1
    Burada işi öğretmene yıkarak olayı çözdüğünü sanmış Sayın Akademisyen...Öğretmen sorunları dinledikçe derse geçemiyor bir türlü. Bunu biliyor mu Akademisyen...? Bu madde olmamış...
    ‘DAĞ YASASI’ İŞLER: Öğretmenler, “Bana sorun getirmeyin” söylemini ivedilikle bırakmalı. Sorun öğretmene gitmeyince, ‘dağ yasası’ başat oluyor. Güçlü olan çocuk diğerine şiddet uygulayıp sorunu çözdüğünü sanıyor. Sorunlar öğretmene götürülmeli. Öğretmenlerimiz, çocukları da işe katarak, sorunun nasıl çözüleceği yolunda, hakça, adaletli kararların nasıl alınacağı konusunda örnek uygulamalar sergilemeli.
  • Oğuz_İNAN
    16 Nisan 2018 20:11
    19 2
    - Eğitimde çağ atladık.
    - Ama okullarda YouTube’a girilemiyor?
    - Eğitimde çağ atladık.
    - Ama ülke genelinde WikiPedia engelli?
    - Eğitimde çağ atladık.
    - Ama öğretmenlerin ve idarecilerin çoğunluğu yaptığı işten tatmin olmuyor?
    - Eğitimde çağ atladık.
    - Ama çocuklar okula gelirken değil okuldan ayrılırken daha mutlu?
    - Eğitimde çağ atladık.
    - Ama uluslararası değerlendirme ölçeklerinin sonucu aynı şeyi göstermiyor?
    - Eğitimde çağ atladık.
    - Ama öğrenciler hâlâ merdivenleri ve koridorları nasıl kullanmaları gerektiğini dahi bilmiyor?
    - Eğitimde çağ atladık.
    - Ama üniversitelerin akademik personellerinin yazdığı tezlerin pek çoğu alıntı?
    - Eğitimde çağ atladık.
    - Çok atlamış olabilir misiniz acaba? Biz görmeden, hissedemeden yani?
    - Eğitimde çağ atladık.
    - ...
  • Mehmet Tur
    16 Nisan 2018 19:34
    3 7
    Kahvaltı ve öğlen yemekleri kantinde ogretmenlere %5 indirimli olmalı
  • nthen
    16 Nisan 2018 19:32
    9 0
    yine bu konuda suçlu bulunmuş öğretmen. çocuğa kızınca bile veli okula geliyor şikayete
  • tarkan555
    16 Nisan 2018 19:11
    6 0
    ''Korkutan Açıklama: Okulda Şiddet Artabilir '' demedi demeyin bak biz uyarıyoruz diyor ... Hani çözüm :Çözüm yok ! Öğretmen her yere koşuyor zaten buna da koşsun mu deniyor !!!
  • birsev5
    16 Nisan 2018 18:07
    10 0
    Veli gelir hocam benim çocuğa kızmışsın sadece benimki mi şuçlu her şeye fazla müdahil olan veliler ,sınıfta olan her şeyi evdekilere kendine göre yorumlayıp anlatan öğrenciler,aman bulaşmayın diyen idareciler olduğu sürece bu sorun azalmaz aksine artar
  • irish
    16 Nisan 2018 16:58
    23 0
    Yaptırım olmazsa öğretmen tabi ki de bana sorun getirmeyin diyecek.
    İlkokullar için:

    - Sınıfta tekrarı tamamen öğretmene bırakılmalı.
    - Davranış değerlendirme kurulu (disiplin) oluşturulmalı. Okuldan kısa ve uzun süreli uzaklaştırma, Okul değişimi cezalar olmalı. Tam tersi olarak davranışı iyi çocuklar ödüllendirilmeli.

    Bu tarz durumlarda veli ister istemez ilgilenmek zorunda kalacak. Hangi veli çocuğunun evde durmasını veya sınıf tekrarı yapmasını ister ki?

    Bunlar olmadıktan sonra öğretmenlerin ve idarenin yapacağı bir şey yok.
  • eraegtm
    16 Nisan 2018 16:15
    20 0
    Yeniden icat çıkarmaya,atomu parçalamaya gerek yok.
    Bundan on-onbeş yıl önce ne güvenlik , ne sosyal hizmetler uzmanı ne de çoğu okulda rehber öğretmen vardı.

    Buna rağmen okullarda bu kadar problem yoktu.

  • aspercasper
    16 Nisan 2018 15:24
    12 0
    Akademisyenlerin bir çoğunun konuya hakim olmadıkları nasıl da belli oluyor değil mi?
  • alper bocut
    16 Nisan 2018 14:59
    10 0
    Anne babalar adam gibi çocuklarıyla ilgilenecekler.Başka yolu yok.
  • carpediem03
    16 Nisan 2018 14:53
    13 0
    Yine suçlu bulunmuş. Öğretmen :) :)
    Şu öğretmenler olmasa okullarımız ne de disiplinli olur oysa ki :) :)

  • melekogretmen21
    16 Nisan 2018 14:52
    12 0
    Öğretmen çocuğa en ufak şekilde dokunsa bile şiddet uygulamış oluyor.Veli hemen okulda bitiyor.Öğretmene ağır cezalar veriliyor.Ama iş akran zorbalığına gelince kimse sesini çıkarmıyor.Aileler bile...Okulun her kademesinde akran zorbalığı ve şiddeti var.Buna karşı yaptırımlar getirilmeli...
  • cbci
    16 Nisan 2018 14:06
    11 0
    bir yerde düzen sağlamanın en önemli yolu ödüllendirme ve cezalandırmayı etkin bir şekilde kullanmaktır. bizim eğitim sistemimizde ikisi de düzgün şekilde uygulanmıyor. hatta cezalandırma hiç uygulanmıyor desek doğrudur. öğretmenler küstürülmüş o yüzden benim başım ağrımasın diyor, idareler bambaşka bir dünya, veliler çocuklarına toz kondurmuyor. hal böyle olunca bu durum da kaçınılmaz oluyor.
  • emrah6840
    16 Nisan 2018 13:22
    6 0
    okulda şiddet ne zaman azaldı yada azdı ki ?
  • pofpor
    16 Nisan 2018 12:39
    11 4
    "Öğretmenler, “Bana sorun getirmeyin” söylemini ivedilikle bırakmalı. Sorun öğretmene gitmeyince, ‘dağ yasası’ başat oluyor. "

    Bence bu açıklama öğretmenler için değil de idareciler ve milli eğitim müdürlükleri için söylenmiş olmalı.
  • php_korsan
    16 Nisan 2018 12:19
    25 4
    Sorun basit:Her okula bir psikolog ve de kapıya güvenlik görevlisi.Bu yazıda da top öğretmene atılmış.Onca rehber öğretmen,sosyal hizmet uzmanı,psikologları çekin okullara olsun bitsin.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK