Küçük Düzenlemelerle Memurların Birçok Sorunu Çözülebilir

Daha önce bu köşeden 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun birçok maddesinin mülga olmasına rağmen hala varlığını sürdürdüğünü ifade etmiş, birçok maddesinin de geçerli olmakla birlikte işlevini yerine getiremediğini ifade etmiştik. Maalesef yazılan çizilen eleştiriler hiçbir işe yaramadı ve mülga maddeler ile işlevsiz maddeler varlığını hala sürdürüyor. Bunlardan bir tanesi de sadece kurum içi becayişi düzenleyen maddedir. Bu maddenin yeniden düzenlenmesi halinde birçok personelin müzmin sorunu kendiliğinden çözülecektir. Bu yazımızda konuyu örneklerle izah etmeye çalışarak çözüm önerimizi sunmaya çalışacağız.

657 sayılı Kanun'da becayiş kavramı var mıdır?

Devlet memurları arasında çok sık kullanılan becayiş kavramını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nu incelediğimizde göremeyiz. Becayiş kavramının 657 sayılı Kanun'daki karşılığı karşılıklı yer değiştirme kavramıdır. Bu kavram kaynağını 6245 sayılı Harcırah Kanunu'nun mülga 4’üncü maddesinden almaktadır. Ancak, şu anda bu kanunda da becayiş kavramı bulunmamaktadır.

Kamu Personeli Kanun Tasarısı Taslağı'nda becayişle ilgili neler yer alıyordu?

Kamuoyuna yansıtılan “Kamu Personeli Kanun Tasarısı Taslağı'nın” Karşılıklı Olarak Yer Değiştirme başlıklı 49'uncu maddesinde; “Aynı kurumun farklı birimlerinde bulunan aynı unvanlı memurları, karşılıklı olarak yer değiştirme suretiyle atanmalarını isteyebilir. Bu isteğin yerine getirilmesi, atamaya yetkili amirlerince uygun bulunmasına bağlıdır” ifadesine yer verilmiştir.

Görüleceği üzere, taslakta becayişte ciddi bir daraltmaya gidilmiştir. Mevcut metinde aynı sınıftaki memurlar becayiş yapabilirken hazırlanan taslakta sadece aynı unvandakiler becayiş yapabilmektedirler. Halbuki aşağıda da izah edeceğimiz üzere becayişe çok boyutlu bir işlev kazandırılarak uygulamadaki birçok sorun kendiliğinden çözülebilir.

Farklı kurumlarda çalışan personel arasında becayiş yapılabilir mi?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun karşılıklı olarak yer değiştirmeyi düzenleyen 73’üncü maddesinde; “Aynı kurumun başka başka yerlerde bulunan aynı sınıftaki memurları, karşılıklı olarak yer değiştirme suretiyle atanmalarını isteyebilirler. Bu isteğin yerine getirilmesi atamaya yetkili amirlerince uygun bulunmasına bağlıdır” hükmüne yer verilmiştir.

Bu hükümden de anlaşılacağı üzere, becayiş aynı kurumdaki aynı sınıfta çalışan personel arasında yapılabilmektedir. Dolayısıyla üniversiteler, belediyeler veya başka kurumlar arasında becayiş mümkün değildir.

Ahmet Ünlü'nün yazısının devamı için tıklayınız...

 

  • 1 0
  • 19 Kasım 2017 21:38 1.486
  • Aktif Haberler
  • mathi
    20 Kasım 2017 14:59
    1 0
    becayiş gerçekleşmiş olsa yollarda geçen süremizi ders için daha verimli hale getirebileceğiz aslında.
  • müdürümsü
    20 Kasım 2017 14:02
    2 0
    İyi de şu an becayiş hakkımızı hiçbir şekilde kullandırmıyorlar. Bimere bile yazdım alakasız bir cevap geldi. Ailemizin rızkını benzinciye veriyoruz.
  • göbekligeneral
    19 Kasım 2017 22:34
    4 0
    aslında becayişle öğretmenlerin tayin sorunu bir miktar çözülebilir.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK