Lise Sorununa Nakilli Çözüm

Lise yerleştirmelerinde nakil dönemi başladı. ‘Yerleştirmeye Esas Nakil Kılavuzu’nda öğrencilerin istemedikleri okullara yerleşmelerine neden olan, farklı okul türü seçme gibi bazı kriterler kaldırıldı. Nakillerde en fazla 3 okul olan tercih sayısı 5’e çıkarıldı.

MİLLİ Eğitim Bakanlığı’nda (MEB) görevden almalar sürerken, nakil dönemi bugün başlıyor. Lise yerleştirmelerinde 91 bin 687 öğrenci tercih yaptığı halde açıkta kaldı, birçok öğrenci de istediği okula yerleşememekten şikâyet etti. Ardından yeni liseye giriş sisteminin mimarı, MEB Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt görevden alındı ve hakkında soruşturma başlatıldı. İki genel müdür de görevden alındı. Bakanlık dün yayımladığı ‘Yerleştirmeye Esas Nakil Kılavuzu’yla sorunlara çözüm bulmaya çalıştı. Hürriyet'ten Esra ÜLKAR'ın haberine göre; işte en çok tartışılan konular ve Bakanlığın dün yayınladığı kılavuzla getirmeye çalıştığı çözümler:

TERCİH SAYISI ARTTIRILDI

Nakil tercihlerinde öğrencilere, yerel yerleştirme ve merkezi sınavla alan okullar olmak üzere 3’er okul tercih hakkı verilmişti. Ancak bazı eğitimciler ve veliler bu sayıyı yetersiz bulmuştu. Yapılan düzenlenmeyle tercih sayısı 3’ten 5’e çıkarıldı.

Yeni sistemde en çok tartışılan konulardan biri de ‘kayıt alanı’nda istediği okul türü az olan öğrencilerin komşu bölgeden okul seçebilmek için istemediği okul türünü de tercih listelerine yazmak zorunda kalmasıydı. Çünkü öğrencinin, ‘kayıt alanı’ndan en az 3 okul yazma zorunluluğu vardı. Kayıt alanında bir Anadolu lisesi bulunan öğrenci, komşu kayıt alanından tercih yapabilmek için meslek ya da imam hatip lisesi yazmak zorunda kalıyordu. Yerleştirme kılavuzunda açıklanan nakil sürecinde adrese dayalı okullara tercihte bulunan ve ilk yerleştirmede girenlerin, kayıt alanından okul ve farklı lise türü yazma zorunluluğu bulunmuyordu. Yeni kılavuzda da bu değişmedi. Ancak tercihlerine yerleşemeyenler, nakillerde ilk ikisini ‘kayıt alanı’ndan seçmek koşuluyla en fazla üç okul tercihinde bulunabilecekti. Aynı okul türünden ise (Anadolu, mesleki ve teknik Anadolu, Anadolu imam hatip) en fazla iki lise yazabilecekti. Yapılan değişiklikle bir kolaylık getirildi. Yerleşemeyenler, ilki kayıt alanından olmak kaydıyla en fazla 5 okul tercih edebilecek. Tercih yapan öğrencilerin farklı okul türü seçme zorunluluğu olmayacak.

Bir başka önemli değişiklik ise yerel yerleştirmede eşitlik durumunda bakılan kriterlerde oldu. Yerel yerleştirmede eşitlik halinde sırasıyla adres, ortaokullarda bulunuşluk, tercih önceliği, Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP), devam-devamsızlık gibi kriterlere bakılıyordu. Yeni kılavuzda, ‘ortaokullarda bulunuşluk’ ve ‘tercih önceliği’ kriterine yer verilmedi. 30 Temmuz’da yerleştirme sonuçları açıklandığında bazı öğrencilerin, okullarının ismi değiştiği ya da birleştiği için yeni öğrenci gibi sayıldığı, ‘ortaokullarda bulunuşluk’ kriteri nedeniyle mağdur olduğu ortaya çıkmıştı.

Yerel yerleştirmede okul başarısının (OBP) dördüncü kriter olması çok eleştirilmişti. Okul puanı yüksek öğrenciler açıkta kalarak, daha düşük puanlı öğrenciler yerleşmişti. 90’ların üzerinde okul puanı olanların hatta okul birincilerinin açıkta kalması üzerine aileler tepki göstermişti. Nakil kılavuzunda ‘ortaokullarda bulunuşluk’ ve ‘tercih önceliği’ kriterinin çıkarılmasıyla OBP ikinci kriter oldu. Yerleştirmelerde adresin ardından okul puanına bakılacak.

 

Haberin devamı için tıklayınız...

 

  • 0 0
  • 06 Ağustos 2018 14:27 3.515
  • Aktif Haberler
  • turko_
    08 Ağustos 2018 10:05
    2 0
    Okulumda sınavdan 314 alan öğrenci tercihlerine yerleşemedi, olabilir dedim. Okulu 2. bitirmesine rağmen Anadolu Lisesine de yerleşemeyince şok oldum. Meğerse bir yıl başka bir ortaokuluna gidip gelmiş. En kötü öğrenciler bile adres bölgesindeki Anadolu Lisesine yerleşirken bu çocuk Kız Meslek Lisesinde ne yapar?
  • koyay
    07 Ağustos 2018 23:14
    2 0
    Bildiğim bir anad. lisesine 43 dip. puaniyla ogrenci yerlesti. Ek kontenjanla sınıflar 40 kişi. Sabah 7, gece 7 ikili öğretim. Vermeyin kardeşim vaz geçın. Sadece tabelası kaldı. Son kuşak biziz, ilk yıl 24 saat ing. görüp öğrenen. Doğum yılım 79.
  • daywalker_01
    07 Ağustos 2018 11:21
    0 2
    bunu bu hale getirenlerin zaten eğitimle alakası yoktu.tasarlamadan bir iş yaptışar geriyede doenemediler.sıkıntıyı halk cekiyor.hakkımı sonuna kadar helal etmiyorum.kimin sucu varsa bunda.
  • sekerci11
    06 Ağustos 2018 19:27
    4 2
    Kontenjanlar arttırılmamış kızım 96 puanla açıkta kaldı ek yerleştirmelerdr bir sonuç çıkmaz(TEOG ANNELERİNE NE OLDU BURNUNUZU HER İŞE SOKUYORDUNUZ GELEN YENİ SİSTEMDEN MEMNUNMUSUNUZ.)veli istiyor veya istemiyor diyerek te MEB sürekli sınav sistemi değiştirdi sonuç ortada
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK