Liselere Yerleştirme ''3 Çemberli Sistem'' İle Yapılacak

Liseye geçiş sistemi ile ilgili konuşan MEB Müsteşarı Yusuf Tekin"Her öğrenci için 3 çember oluşturuyoruz. 3 okul türümüz var. Meslek, imam hatip ve Anadolu lisesi. Her bir çember bu üç okulun bulunduğu bir daireyi kapsıyor. Öğrencinin karşısına bu tercih çıktı. 5 tercih yapacak" dedi.Tekin, sınav sisteminin gelecek yılda değişmeyeceğini söyledi.

Liseye geçişte TEOG'un kaldırılmasının ardından, yeni liseye geçiş sistemi açıklanmıştı. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin liseye geçiş sistemi ile ilgili konuştu. Tekin, "Tüm çocuklarımızı istedikleri okula göndereceğimizi taahhüt ediyoruz. Bunun için üç çemberli bir sistem oluşturduk" dedi.

Akşam gazetesinden Pınar Işık Ardor'a konuşan Yusuf Tekin şunları anlattı:

“TEOG KALKTI HİÇ BİR ŞEY DEĞİŞMEDİ”

TEOG denen süreç şimdi kaldırıldı. Hiçbir şey değişmedi çocukların hayatında. Yine o dersin ikinci yazılısına giriliyor yine ikinci dönem tekrar yazılılarına giriyor bir şey değişmedi aslında ama kamuoyu enteresan bir biçimde bizim bu uygulamaya çalıştığımız modeli sanki liseye geçişte TEOG adıyla bir sınav yapılıyormuş gibi

“ YÜZ BİN KİŞİLİK KONTENJAN SINAVLA ÖĞRENCİ ALACAK”

Yeni sistem tabi. Şimdi biz diyoruz ki; her bir sınıftaki öğrenci sayısı 1 milyon 200 bin civarında. Bunun bir milyon 100 bin tanesi herhangi bir sınava ihtiyaç duymaksızın bir liseye yerleşecek. Sadece yüz bin kişilik kontenjan sınavla öğrenci alacak. Tablo böyleyken liselere geçişte sınav var demek doğru değil. Büyük pasta sınavsız.

"OKULLLARLA EŞLEŞTİRDİK"

O zaman size ikinci bir çember sunuyoruz. Yarıçapı büyüyor ama adresine ikinci derecede yakın üç tane okul sundum size. Sonra bir çember daha çiziyorum. Çemberin çapı biraz daha büyüdü orada da üç tane okul var. Sizin çocuğunuz herhangi bir Anadolu lisesine gitmek istiyor. Birincisi X, ikinci çemberdeki Y , üçüncü çemberdeki Y Anadolu Lisesi. Çocuk mutlaka bu okullardan birine yerleşecek çünkü biz adresleri, liselerin kayıt bölgelerini oluştururken o bölgedeki yaşayan vatandaş sayısı o bölgedeki ortaokullar 8. sınıftaki öğrenci sayısını hep bu okullarla eşleştirdik.

“SENEYE MÜFREDAT SIKINTI VARSA DEĞİŞEBİLİR”

Çok büyük sıkıntı varsa incelemeler sonucunda değiştirilebilir. Ama onun içinde bu günlerde TTK incelemeleri bitirmek üzere. Şunun altını çizmek lazım. Bunun dinamik bir süreç olduğunu kabul etmek gerekir.

"YENİ SİSTEM ARTIK DEĞİŞMEYECEK"

Seneye de ondan sonraki seneye de sistem değişmeyecek. Önümüzdeki yıl da 8. sınıf öğrencileri 8. sınıf konularından aynı sınava girecekler ve sınavla alan liselerde bu soruları kullanacağız.

“ÖĞRETMEN ARKADAŞLARIMIZIN MAAŞLARI OLDUKÇA İYİ DÜZEYDEDİR”

Aslında öğretmen maaşlarıyla ilgili kıstası da herkes aynı şekilde yapıyor. Finlandiya’daki Almanya’daki öğretmen maaşıyla kıyaslıyor ama bunu yaparken Finlandiya’daki bir başka düzeydeki memurun maaşını ortaya koymadan karşılaştırıyorsunuz. Diyorsunuz ki Türkiye’de 3600 TL alıyor Finlandiya’da 7 bin lira alıyor. Bu da doğru değil. Biz burada maaşımızı hâkim ve savcılarla kıyaslayacaksak o zaman oradaki maaşı da onlarla kıyaslayalım. Şu anda geldiği nokta itibariyle kuşkusuz daha yüksek maaş almasını arzu ederiz. Millî gelir arttıkça öğretmenlerimizin de maaşı artacak. Ülkenin geliriyle orantıladığınız zaman öğretmen arkadaşlarımızın maaşları oldukça iyi bir düzeydedir ki şu anda 15 yaş grubunda yapılan araştırmalarda en çok arzu edilen meslek öğretmenlik.

Röportajın tamamı için tıklayınız...

  • 1 19
  • 08 Ocak 2018 13:13 3.370
  • Aktif Haberler
  • birsev5
    10 Ocak 2018 17:52
    3 0
    Kendi mi tutamadan yazıyorum"Çemberimde gül oya" şarkısı aklıma geliyor her bu başlığı gördüğümde....
  • ademistek61
    10 Ocak 2018 01:36
    3 0
    3600 tl alan kim ya
  • hatip42
    09 Ocak 2018 22:25
    2 0
    maaş konusuna takıldım. bende mi sorun var acaba???!!!
  • neo24
    09 Ocak 2018 21:06
    6 0
    Seneye de değişmeyecekmiş...
    Kim inanır...
    Kadir inanır...
    ###
    Bazen başarı basit olanı yapmaktır.
    Üç çember mi???
  • memoli095
    09 Ocak 2018 09:51
    4 3
    kılık kıyafet yönetmeliği kimler için geçerli acaba . Müsteşarın bile uymadığı bir yönetmelik. Maaşlara gelince onu da millet vekili maaş zamlarına endekslensin bence.
  • victory90
    09 Ocak 2018 03:52
    10 1
    Demedi demeyin bu işin sonu survivor a doğru gidiyor seneye artık öğrenciler sms e çıkar
  • serkanbulut
    08 Ocak 2018 19:27
    10 2
    ocak 2017 maaşım 3175 ve aralık 2017 maaşım 3164 maaşın ne kadar olduğunun öneminden ziyade alım gücü önemli bence sayın müsteşarım ocak dolar fiyatı neydi şimdi ne kadar ya da vergiler neydi ne oldu benzin neydi ne oldu ve maaş neydi ne oldu benim maaşın ocak ayının gerisinde bir tane söyleyin ocak fiyatının gerisinde olan
  • masalcam
    08 Ocak 2018 18:04
    3 0
    Diğer şehirleri bilmem ama Büyükşehirlerde görev yapan öğretmenlerin maaşları yeterlidir demek
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK