Mahkemeden Müdürlük Mülakatı Kararı

YOZGAT İDARE DE “DAVA KAZANAN MÜDÜRÜ MÜLAKATA TABİ TUTAMAZSINIZ” DEDİ

Müdür olarak görev yapmakta iken görev süresi sonlandırılan ve Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmelik ekinde yer alan “Görev Süreleri Uzatılacak Eğitim Kurumu Müdürleri İçin Değerlendirme Formu” uyarınca yapılan değerlendirme sonucunda verilen puanın 75’in altında olduğu gerekçesiyle görev sürelerinin uzatılmamasına karar verilen ve iptalle sonuçlanan davaların sonucunda, 06.10.2015 günlü ve 29494 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmesine Dair Yönetmeliğin ilgili hükümleri uyarınca sözlü sınava davet edilerek, itiraz edenlerin; sözlü sınava davet edilmelerine ilişkin itirazlarının reddine dair işlemlerin yürütülmesinin durdurulması ve iptali talebiyle açtıkları davalarda;

Yozgat İdare Mahkemesi’nin 2016 / 208 E. sayılı ve 21.04.2016 tarihli kararı, Yozgat İdare Mahkemesi’nin 2016 / 209 E. sayılı ve 21.04.2016 tarihli kararı, Yozgat İdare Mahkemesi’nin 2016 / 210 E. sayılı ve 21.04.2016 tarihli kararı, Yozgat İdare Mahkemesi’nin 2016 / 211 E. sayılı ve 21.04.2016 tarihli kararı, Yozgat İdare Mahkemesi’nin 2016 / 242 E. sayılı ve 21.04.2016 tarihli kararlarında; İdarenin yargı kararlarına uyması ve bu kararların gereklerine göre gecikmeksizin işlem ya da eylemde bulunmak zorunda olması aynı zamanda “Hukuk Devleti” ilkesinin gereğidir. Anayasanın 2. Maddesinde yer alan bu ilke karşısında idarenin mahkeme kararlarını “aynen” ve “gecikmeksizin” uygulamaktan başka bir seçeneği bulunmamaktadır. Bu durumda artık idarenin “takdir yetkisi” değil “bağlı yetki” durumu söz konusudur. Ayrıca idareler yargı kararında belirtilen gerekçeler doğrultusunda işlem tesis edeceklerdir. .Bir hukuki işlemin yargısal denetiminde, işlemin tesis edildiği tarihte yürürlükte bulunan hukuk kurallarına göre denetim yapılması hukuk devleti ve hukuki güvenlik ilkelerinin gereği olduğu gibi, bu şekilde bir yargısal denetimle verilen karar uygulanırken iptal kararının geçmişe dönük etkisi de göz önünde bulundurularak iptal edilen işlemin tesis edildiği tarih itibarıyla iptal kararında belirtilen şekilde işlem tesis edilmiş gibi kabul edilerek bir yola girilmesi de hukuk devleti ve hukuki güvenlik ilkelerinin gereğidir. Bu durumda, sonradan yürürlüğe giren Yönetmelik hükümlerinin davacıya uygulanması ve bu çerçevede davacının sözlü sınava çağrılmasına olanak bulunmaması karşısında; yukarıda anılan mevzuat hükümleri ile Mahkeme kararlarının gerekçeleri doğrultusunda davacının görev süresinin uzatılıp uzatılmayacağı hususunda bir değerlendirme yapılması gerekmekte iken; sözlü sınava çağrılması şeklinde tesis edilen dava konusu işlemde bu nedenle hukuka ve mevzuat hükümlerine uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır, denilmek suretiyle hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemlerin yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.

İlgili Yürütmeyi Durdurma Kararı İçin Tıklayınız (1)

İlgili Yürütmeyi Durdurma Kararı İçin Tıklayınız (2)

İlgili Yürütmeyi Durdurma Kararı İçin Tıklayınız (3)

İlgili Yürütmeyi Durdurma Kararı İçin Tıklayınız (4)

İlgili Yürütmeyi Durdurma Kararı İçin Tıklayınız (5)

Türk Eğitim-Sen
  • 2 0
  • 30 Nisan 2016 21:08 2.245
  • Aktif Haberler
  • helhel
    01 Mayıs 2016 21:18
    3 0
    mahkeme mi dediniz? en az ciddiye alınan kurum olmuş artık kimse takmaz....
  • sarkat
    30 Nisan 2016 23:39
    5 0
    Mahkemeyi takan kim ki?
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK