Matematiği 'Öcü'ye Dönüştüren Baskı

Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Tanbay, Avrupa Matematik Birliği Başkan Yardımcılığı’na seçildi.

Yaklaşık 40 ülkenin bulunduğu topluluktaki ilk Türk yönetici olan Tanbay, görevine ocakta başlayacak. Ord. Prof. Dr. Cahit Arf’ın kurduğu Türk Matematik Derneği’nin 2010-2016 arasında ilk kadın başkanı olan Prof. Dr. Tanbay ile yeni görevini, ‘matematik algısını’ ve çocuklara onu sevdirmenin yollarını konuştuk. Rio’daki Dünya Matematik Kongresi’nden yeni gelen Tanbay, “Ali Nesin’in ‘Matematik Köyü’ dolayısıyla aldığı Leelavati Ödülü’nün mutluluğuyla dönüyorum” diyor.

İşte anlattıkları: 

Matematiğin ‘öcü’ye dönüşmesinin bir sebebi, ‘en önemli ders’ baskısı. Onu müzik dersi gibi düşünseydik, öğrenciler oyun, hobi gibi çok daha keyifle, tadına vararak yapabilirdi. Oturmuş bir eğitim sistemimiz yok. Aileler de, hocalar da her şeyin devamlı değiştiği sistemde “Aman matematiği iyi olsun da, gerisinin zaten ne olduğu belli değil” havasına giriyor. Bu, matematiği daha baskılı, mecburi bir hale getirdi. ‘Zorlamadan dolayı zor’ oldu. Matematik belli ciddiyet, dikkat ve özen istiyor. Aslında çocuk ve genç, bu konsantrasyona çok açık. Bunu kapatan, eğitim sistemleri. Bizdeki sistem çoktan seçmeli sorular üzerine kurulu. Bu, matematiğin tüm varlığına aykırı. Çünkü matematikte en güzel şey soru üretmek ve ona cevap bulmaya çalışmak. Öte yandan, matematik öğrenilenlerin birikimi üzerine ilerliyor. Öğrencinin sevmediği hoca bir sene ders verse, anlamadığı bir şey olsa faturası ağır oluyor. O yüzden de zorlanabiliyor.

 

Haberin devamı için tıklayınız...

 

  • 4 0
  • 17 Ağustos 2018 10:44 4.860
  • Aktif Haberler
  • züleyha11
    24 Ağustos 2018 08:53
    1 2
    serdaraydın gayet haklı.× basan basma nedenini de yazsaydı keşke.
  • serdaraydın
    23 Ağustos 2018 23:30
    2 3
    Çocukları 6 yaşında ilkokula başlatıldı , ama müfredatta basitleştirme yapılmadı. 4.sınıf matematiğini 3.sınıfa öğretmeye çalışıyoruz aslında.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK