Matematik Öğretmede Etkili 6 Yöntem...

Matematik, her düzeyde öğrencinin en çok zorlandığı derslerden biri. Peki, öğretmenler bu dersi daha anlaşılır hale getirmek için ne yapabilir? ABD’li eğitim içerikleri platformu Edutopia paylaşıyor.

Önder ÖNDEŞ

Matematik çoğu öğrenci için aşılması imkansız yüksek bir duvar olarak görünebilir. Ancak bu yanılgı çoğu zaman sınıflarda matematik öğretiminin nasıl yapıldığıyla yakından ilgili. ABD’nin önde gelen eğitim içerikleri platformu Edutopia, öğretmenlerin sınıflarda uygulayabilecekleri altı yöntemi paylaşıyor.

1- ETKİLİ BİR DERS AÇILIŞI YAPIN

Dersin ilk beş dakikası, tüm ders hakkında bir fikir verebilir. İdeal olan, öğretmenlerin derse girdikten sonraki ilk beş dakikada neler yapacakları konusunda öğrencilerini bilgilendirmesi. Bu doğru şekilde yapıldığında beklentiler de ona göre ayarlanmış olur. Takip eden zaman dilimindeyse öğretmenler konu hakkında anlatımlara başlayabilir ve ders sonunda özel bir soru sorulabilir. Bu sorunun niteliği çok önemli. Öğrencilerin ders boyunca elde ettikleri kazanımları sorgulamalarını sağlayacak türde ve kapsamlı olmalı.

2- KONULARI FARKLI SUNUM YÖNTEMLERİYLE ANLATIN

Farklı sunumlar, farklı öğrenme stilleri olan öğrencilerin, kavramları anlamasında kullanılabilir. Örneğin görsel, sembol ya da tablolar da derslerde yerini alabilir. Matematik kavramları görselleştirmek ve öğrencilerin öğrendiklerini daha kalıcı hale getirmek için kullanılabilir.

3- PROBLEMLERİ FARKLI YOLLARLA ÇÖZÜN

Matematik, problemlerin birden farklı yolla çözülmesine izin veren biri bilim dalı. Bu nedenle sınıflarda problemlerin birden fazla çözüm yolunu gösterin. Öğrencilerinizi de kendi yaratıcı yollarını geliştirmeleri için cesaretlendirin. Birden fazla strateji ve yaklaşımı gören öğrencileriniz, konular hakkında daha derin bir kavramsal anlayış kazanacak. Zaman zaman öğrencilerden kendi problem çözme yollarını bulmalarını istemek, öğretmenleri rahatız edebiliyor. Eğitimciler öğrencilerinin yanlış mantık yollarını izlemesinden veya hata yapmasından endişe ediyor. Ancak bu, onlara keşfetmelerinde destek olmak için göze alınabilecek bir risk.

4- GERÇEK HAYAT UYGULAMALARINI GÖSTERİN

Matematiğin sadece kağıt üzerinde değil, hayatın her alanında olduğunu öğrencilerinize uygulamalarla gösterebilirsiniz. Bu, öğrencilerinizin matematik kavramlarını anlamasını kolaylaştıracak. Sınıfların dışındaki hayatta matematiğin nerede ve nasıl kullandığını tecrübe eden öğrencilerinizin bu bilim dalına karşı bakış açıları çok değişecek.

5- PROBLEMLERİN MANTIĞINI ANLAMALARINI SAĞLAYIN

Matematikte işlemlere, onların mantığını vermeden çok fazla odaklanıyorsanız bu, öğrencileriniz için ezberden öteye gitmez. Bir problemi çözerken, mantığını anlamalarını sağlayın. Bunun için öğrencilerinize zaman verin. Sınıfta bazı karmaşık problemleri tartışmak için 10 dakika ayırabilirsiniz. Bu, onların matematiğe ilgilerini artırmak için iyi bir yöntem.

6- ÖZETLE BİTİRİN
 
Öğrencileriniz kolayca dersten kopabilir. Bazen vakti takip etmek kolay olmaz ve zil çalana kadar da bunu anlamayabilirsiniz. Ancak dersin son 10 dakikasını, o gün neler anlattıysanız, bunun hızlı bir özetini vermek için kullanabilirsiniz. Ayrıca bu sürede gelecek derste öğrencileri nelerin beklediğini paylaşmak ve onlardan ne kadar öğrendiklerini anlamak için bir ila beş arasında bir puan vermelerini de isteyebilirsiniz.
 
 
  • 9 2
  • 20 Mayıs 2018 08:14 6.154
  • Aktif Haberler
  • rifaterenler
    21 Mayıs 2018 11:46
    1 0
    farklı çözüm yollarını çocuklara buldurmak da çok verimli sonuçlar doğuruyor.çözümü ve sonucu bildiği için varacağı yere diğer alternatiflerden varmak kendilerine güven duymalarını ve derse olumlu bakmalarını sağlıyor.
  • mahmud
    20 Mayıs 2018 23:08
    3 0
    Çok doğru tespitler özellikle 3 numarayı uygulamaya gayret ediyorum.
  • memetrabia
    20 Mayıs 2018 18:43
    6 0
    İyi bir matematik öğretimi seviyeye uygun kazanımlar ile olur.İlk 4 sene bence verilecek olan temel işlem becerileri olmalı.Öğrenci bir dersi anladığı kadarıyla sever.
  • irish
    20 Mayıs 2018 16:00
    3 0
    Stargate hocam...

    Yazdığım sorunlar mevcut ile alakalı değil tabi ki ancak 20 kişilik bir sınıfta 1 tane oluyorsa 40 kişilik sınıfta 2-3 tane oluyor.
    Yani mevcutları azaltmak sorunları azaltmanın başlangıcı olacaktır.
    Dİyelim okulun kapasitesi 300, ama okulda öğrenci sayısı 1000.
    Bu okulda sorun çıkmaması ve derslere odaklanma mümkün değil.

    Ayrıca derslik konusunda da size katılıyorum.
  • Stargate_73
    20 Mayıs 2018 13:50
    3 0
    İrish
    hocam sayı bende 18 .Aynı sorunlar yine var.Disiplini elden bırakınca olanlar aynı anlattığınız gibi.Sorun her zaman var.MAtematiği , en iyi matematik sınıflarında öğrenirsiniz.Her yıl sınıflar değişir.Dolaplar taşınır.Düzen oluşturalım diye, birçok şey feda edilir.Her sınıfın yeri belli olmalı. MAteryal eksik olmamalı.Öğretmenin de bu materyalleri etkili kullanması gerek.Önce pratik sonra teorik sorular çözülmeli. MAalesef bizde ise sadece teorik kavramlar verilip çözmemiz isteniyor.Bu arada 2. lisans mezuniyetim ilköğretim matematik.
  • irish
    20 Mayıs 2018 12:46
    11 1
    Teorik olarak yapılması gerekenler yazılmış.
    Pratikte ilk 5 dakika olanlar:
    -Su dökülür, onun temizliği;
    -Teneffüste kavga edilir, onun çözümü;
    -Bir düşüp yaralanmıştır, onun tedavisi,
    -Kitabı, defteri, kalemi olmayan öğrenciler;
    -......

    Sınıflar 20 kişinin altına inmediği sürece sorunlar çözülmez.
  • Stargate_73
    20 Mayıs 2018 12:01
    4 1
    Yaşam standartları matematik öğrenimini etkiliyor.Halen müfredatı değiştirmek için her yıl onlarca takla atıp, ''işte biz değiştirdik.Süper oldu.
    bundan iyisi yok''demelerinden bıktık.
  • creasy
    20 Mayıs 2018 10:28
    15 4
    Öğretmenin önündeki sorunları kaldırın Önce
    - Geçim sıkıntısı
    - Ekders adaletsizliği
    - Kariyersizlik
    - Yer değiştirememe
    - İade-i İtibar
    - Liyakat
  • php_korsan
    20 Mayıs 2018 10:26
    8 3
    Yöntemler aynı, aynı beyinler ama yine de robotları, uzay mekiklerini, bilgisayarları onlar en iyi programlıyor.Bence yaşam şartları sanki etkiliyor gibi.Halen matematik istenilen yerde değil ve kullanamıyoruz.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK