Matematik Yeteneğine Nörolojik Mercek

Matematik öğrenme güçlüğü Türkiye’de ilk kez nörolojik olarak incelendi. Bin 944 çocuğun taraması yapıldı. İkinci aşamada matematikte zorlananların beyinlerindeki yapısal farklar incelenecek

CEYDA KARAASLAN 

Türkiye'de ilk kez yapılan bir çalışmayla öğrencilerin matematiği öğrenme konusunda neden zorluk çektiği nörolojik olarak incelenmeye başlandı. Diskalkuli olarak bilinen matematik öğrenme güçlüğü birçok üniversitenin katılımıyla masaya yatırıldı. Projede, insan beyninde sayı algısını yürüten nöral devrelerin yapısal ve işlevsel manyetik rezonans görüntüleme (iMRG) yöntemi ile incelenmesi ve diskalkuli görülen çocuklarda bu ağlarda hangi sorunların olduğunun belirlenmesi amaçlandı. Bir TÜBİTAK projesi olarak 2015'te başlatılan ve Ankara Üniversitesi Beyin Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (AÜBAUM) tarafından yürütülen çalışmanın ilk ayağı tamamlandı. Ankara'nın Çankaya ve Mamak ilçelerinde toplam 13 ilkokulda bin 944 öğrenci tarandı. Diskalkuli riski taşıyan çocukların zekâ bakımından diğer çocuklardan hiçbir farkı yokken 4 işlemli hesaplama testlerinde oldukça geride kaldığı gözlemlendi. Projenin ikinci ayağında matematikte zorlanan çocuklar ile sayısal becerileri iyi olan çocukların beyinlerindeki yapısal farklılıklar belirlenecek.

ZEKÂ GERİLİĞİ YOK

Projenin ilk aşamasında 4 farklı yaş grubundaki öğrencilere matematik 3'üncü sınıf başarı testi (MBT), hesaplama performans testi (HPT) ve Raven testleri yapıldı. MBT ve HPT uygulamalarında yüzde 25 altında, Raven testinde ise yüzde 10'luk dilimin üzerinde olan toplam 235 öğrenci diskalkuli grubu olarak belirlendi. İkinci aşamada çocuklara daha kapsamlı testler yapıldı. Diskalkuli riski olan çocukların IQ seviyelerinin diğer çocuklarla aynı olduğu ortaya çıktı.

TEDAVİ BELİRLENECEK

2 yılın ardından belirlenen diskalkulik ve normal çocuklar MR ile tarandı. Veriler ODTÜ Elektronik Mühendisliği ve AÜBAUM'de analiz ediliyor. Projenin sonunda hastalığın tanısında ve tedavisinin izlenmesinde kullanılabilecek bir "diskalkuli hastalık imzası" elde edilmeye çalışılacak.

  • 2 2
  • 21 Mart 2018 10:25 3.037
  • Aktif Haberler
  • serdaraydın
    21 Mart 2018 23:14
    10 1
    Kuzenlerim Almanya'da büyüdü. Aynı yaştaydık. Türkiye'ye ziyarete geldiklerinde ( o zaman ortaokuldaydık ) defterlerime bakmışlardı. Hiç unutmam eğer biz burada okusaydık (Türkiye'de) kesin sınıfta kalırdık dediklerini hiç unutmam.

    Kuzenlerimden birisi Almanya'da avukat, diğeri beyin cerrahı oldu.
    Kardeşimle bende burada öğretmen olduk.

    Çıkarımım şu oldu; İçinde yaşadığımız eğitim sisteminin ayarı, sizi dibe de indirebilir, yukarı da çıkarabilir.

    Daha somut bir örnek olduğu için yazıyorum;
    Bir örnek de futboldan. 85 milyonluk, Almanya nüfusunda bulunan 2 milyon gurbetçimizden bir sürü yıldız Türk futbolcusu yetişirken, 80 milyonluk ülkemizde ne futbolda ne de diğer spor branşlarında, tek bir dünya yıldızı çıkaramıyoruz.

    Sanırım üzerinde hatalar bulunan bir ders kitabı, iyice incelemeden, 5 yıl boyunca okutulmasını meşru kılmak, geleceğimizden bir 5 yılı daha çalmak demek değil midir ?

    Çıktığı her maçta, her zaman gol yiyen bir kaleciden, bu sefer belki gol yemez umudu taşımak, akıl ve mantıkla izah edilemez. Ya kaleci değişmeli, ya da taraftar değişmeli.
  • Mehmet Tur
    21 Mart 2018 11:03
    4 5
    Disleksi(özel öğrenme güçlüğü ) için zaten yapılmış bununda bir zeka gerekliliği olmadığı biliniyor, ÖZEL EĞITIM HİZMETLERİ yönetmenliğinde ve m.e.b. kaynaştırma KLAVUZ kitabında bu çocuklar yararına yapılması gerekenler açıkca anlatılıyor zaten
  • zekirdek
    21 Mart 2018 11:01
    12 4
    sınıfımdaki suriyeli öğrenciler bizim türk öğencilerden on kat daha yeteneki desem abartmam .bizim ırk düz mantık gidiyor belkide aileden geliyor dna dan bilemiyorum
  • denmel
    21 Mart 2018 10:35
    6 0
    Disleksi için de yapilsa keşke ayni araştirma.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK