MEB: 4. Sınıfa Gittiği Halde Okuma Yazma Bilmeyenler Var

MEB, ‘derslik sayısı yetersizliği’ nedeniyle dayatılan birleştirilmiş sınıflardaki başarısızlıklarını itiraf etti: 4. sınıfa gittiği halde okuma yazma bilmeyenler var.

Ozan Çepni

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) derslik yetersizliği nedeniyle farklı sınıf düzeyindeki çocukların birlikte okumak zorunda kaldığı birleştirilmiş sınıflara ilişkin itiraflarda bulundu. MEB’in 2019’da tam gün eğitime geçileceğine ilişkin propagandası devam ederken, Türkiye genelinde yaklaşık 150 bin öğrenci iki, üç, hatta dört sınıf bir arada eğitimlerine devam etmeye çalışıyor. Bağımsız müdürlüğü bulunmayan, sınıf öğretmenlerinden birinin ‘müdür yetkili öğretmen’ olarak görevlendirildiği bu okullarda yapılan denetimler sorunların nasıl büyüdüğünü de gözler önüne serdi.

Özellikle Güneydoğu

MEB’in özellikle doğu ve güneydoğuda okul, derslik ve öğretmen yetersizliği nedeniyle oluşturulan birleştirilmiş sınıflara gerçekleştirdiği ziyaretler, denetimler, inceleme ve değerlendirmeler sonucunda hazırladığı raporlar, bu okullardaki eğitim sorunlarına bir kez daha dikkat çekti. Raporlar doğrultusunda “Müdür yetkili birleştirilmiş sınıflar”a gönderilmiş talimatlar ise sorunları çözmekten öte bakanlığın bu sınıfları kendi haline terk ettiğini gösterdi. Bakanlığın tespitlerine göre, bu okullarda giriş çıkış saatine dikkat edilmediği, sınıf dağılımında 1’inci ve 2’inci sınıflara ücretli öğretmenlerin verildiği, ikili öğretim yapılan ilkokullarda bakanlık talimatlarına karşın küçük sınıfların sabahçı yapıldığı tespit edildi. Bakanlığın en önemli bulgusu ise sınıf düzeyindeki çocukların bir arada eğitim gördüğü bu okullarda 2, 3 ve 4’üncü sınıfa kadar gelmiş çocukların okuma yazma bilmemesi oldu. MEB bu okullara yönelik denetim ve rehberlik çalışmalarının devam edeceğini belirterek, bu süreçte gerçekleştirilmesi istenen bir dizi talimat gönderdi.

Yetişkinlerle öğrensinler

Bakanlığın talimatlarında ders saatlerinin kaç dakika olmasından başlayarak, teneffüs aralarına ve sabah giriş çıkışlara kadar bir çok uyarı yer aldı. İkili eğitim yapan okullarda çocukların pedagojik gelişimleri göz önünde bulundurularak 3 ve 4’üncü sınıfların sabahçı, 1 ve 2’inci sınıfların öğlenci olması istendi. Sınıf atlamalarına karşın okuma yazma bilmeyen öğrenciler için özel önlemler öngören bakanlık, 1’inci sınıflarda okuma yazma çalışmalarına yoğunluk verilmesini istedi. Çocukların öğrenme düzeyini görmezden gelen bakanlığın, ara sınıflarda okuma yazma bilmeyen 6-9 yaş aralığındaki çocukların Halk Eğitim bünyesinde ‘yetişkinler için’ başlatılan kurslara dahil edilmesi talimatı da dikkat çekti. Ayrıca serbest etkinlik, oyun ve drama derslerinde de okuma yazma çalışması yapılması istendi.

Başınızın çaresine bakın

MEB, zaman düzenlemeleri dışındaki sorunlara ilişkin ise okulları kendi hallerine terk etti. Bakanlık, okul, sınıf ve lojmanlarının onarım işlerinden saydığı, bilgisayarların fomatlanması, pencere camı, dış kapı onarımları, kilit, sınıf panoları, soba ve soba bacaları, elektirik anahtarları, okul lambaları ve yazı tahtalarına ilişkin sorunların çözümünde okul aile birliği ile muhtarlıklar nezdinde girişimlerde bulunarak “kendi imkânları” ile çözüm yoluna gidilmesi talimatı verdi. FATİH Projesi kapsamında milyarlarca lira harcayarak okul teknoloji altyapısı oluşturduğunu duyuran MEB ayrıca interneti olmayan okullarda resmi yazıların takibi için öğretmenlerin haftada, en az 3 defa, interneti olan başka okullara gitmelerini istedi.

  • 7 7
  • 16 Mart 2018 22:19 13.203
  • Aktif Haberler
  • sacmalayamadim
    20 Mart 2018 15:26
    2 0
    4 sınıf bir arada okutuyorum. Bunu diyen yetkili gelsin benimle beraber derse girsin hangi sınıfın dersini tam olarak işleyebilecek. Öğle tatili yapmıyorum, tenefüs yapmıyorum, tenefüsleri çocuklar beden eğitimi dersi olarak kullanıyor, resim müzik iki haftada bir belki yapıyorum, yine de bütün sınıfların bütün dersleri bitecek gibi değil. Yaşı küçük olduğu halde 1. Sınıfa zorla kayıt edilen öğrencim var, veliye kaydetmeyelim, daha yaşı var dediğim halde istemedi, şimdi o çocuk okumayı öğrenemedi, sorumlusu ben miyim?
  • oguz03
    20 Mart 2018 10:41
    0 0
    Yani okuma yazma biliyorlarsa sıkıntı yok o zaman, vizyona bak..
  • lumos
    19 Mart 2018 18:22
    3 0
    Okullar yapıp birleştirilmiş sınıfları kaldıracağına, bir minibüsle öğrencileri müstakil sınıflara taşıyacağına, birleştirilmiş sınıflarda hakları yenen öğrenci ve öğretmenleri düşüneceğine yok efendim rehberlik ve denetimleri artıracaklarmış. Rehberlik ve denetim yapılınca çocuklar okuma yazmaya geçiyodu sanki. Yazık gerçekten çok yazık...
  • chn222
    19 Mart 2018 15:03
    0 0
    O da birşey mi Endüstri meslek liselerinde bile var ...
  • osmngnydn
    19 Mart 2018 14:25
    11 0
    Birleştirilmiş sınıf okutan öğretmenlerin şartları düzenlenmeli.
    -Evvela birleştirilmiş sınıflı bir okulun fiziksel ve teknolojik şartlar açısından eksiği olmamalı. Öğrenciler zaten birkaç sınıf aynı derslikte ders yaparak müstakil sınıftaki öğrencilerden geride.
    -Birleştirilmiş sınıfın programı müstakil sınıflardan farklı olmalı. Müstakil sınıftaki öğrenciye uygulanan programı, kitaplardaki etkinlikleri aynı öğrenciye uygulamak zor.
    - Ortaokullarda ve liselerde 5,6,9,10 sınıflarda DYK kursları açılıp iki kat ücret ödenirken, bu tür durumda olan öğrenciler için de böyle bir teşvikin olması lazım.(Şu an 10.sınıfta olan yeğenim DYK çıktığından beri haftasonu, yaz tatili demeden sürekli kurslarda. 7,8,11,12.sınıflarda neyse de birileri para kazanacak diye öğrencileri derse boğarken öbür tarafta temel kazanımlardan uzak olan birleştirilmiş sınıf öğrencilerine yönelik çalışmama yapılmaması doğru değil)
    -Kabul edelim ki bu memlekette en zor öğretmenlik birleştirilmiş sınıfta öğretmenlik yapmaktır. Hele de tek öğretmenseniz işiniz daha zor. Toplantı olur, okulu kapatmak zorunda kalırsınız. Çok defa okul ihtiyaçlarını cebinizden karşılarsınız. Yeri gelir acil yazı istenir, ders sırasında evrak işiyle uğraşmak zorunda kalırsınız. Gerçekten işi zordur birleştirilmiş sınıf okutan adamın.Kimi zaman uzun süre şehir hayatı göremez, sosyal hayattan mahrumdur çoğunluk.Bu kadar sıkıntı ortadayken bu öğretmenlere maddi,manevi teşvikler sunulmalı.
  • alsancak33
    19 Mart 2018 13:33
    4 0
    müdür yetkili öğretmen hem müdürlük hem hademe hem öğretmenlik yaparsa elbette sıkıntılar oluyor. hele öğretmen köyde lojmanda kalıyorsa evdeki sıkıntılar ister istemez öğretmenin performansını etkiliyor.
  • emrah6840
    19 Mart 2018 13:03
    2 0
    birleştirilmiş sınıf olan okullarda bu tür sıkıntılar olabilir. her toplantıda bunları dile getirmemize rağmen hiç bir önlem almayan memler ve meb şimdi bunun suçunu da öğretmende arar.
  • mstftsn
    19 Mart 2018 13:00
    2 0
    1-2 birleştirilmiş sınıf okutuyorum, 2. sınıflar adamı istifa ettirir. Gelsin de bakanlık buna çözüm bulsun.
  • mstftsn
    19 Mart 2018 12:58
    1 0
    MEB'e söyleyin önce TÜRKSAT ile sözleşme yenilensin. 2 yıldır uydu internetimiz bozuk TÜRKSAT'ı arıyoruz servis göndermemiz için sözleşmenin yenilenmesi gerekiyor diyorlar. MEB 2 senedir bir sözleşmeyi yenileyemedi ama faturalar her ay düzenli ödeniyor.
  • mcenkiz
    19 Mart 2018 10:17
    2 20
    11 yıl birleştirilmiş sınıf okuttum ve okuma-yazma öğrenemeyen öğrencim olmadı. Şimdi müstakil sınıftan 4. sınıfta olup da, hiçbir zihinsel problemi olmadığı halde okuma-yazma bilmeyen çocuklar gördüm şehir merkezinde. Bu öğretmen akşam başını yastığa nasıl rahatça koyup uyuyabilir?
  • fsane67
    19 Mart 2018 10:02
    5 2
    8 yıldır birleştirilmiş sınıftayım 6 yılı tek öğretmen olarak geçti ama okuma yazma bilmeyen kalmadı çok şükür. sadece aşırı yıprandık ama bunu gören yok. yine de suçlu biz olacağız herhalde ilerleyen süreçte.
  • ogretmen1089
    19 Mart 2018 08:37
    4 1
    Yıl olmuş 2018, hala 1920'li 30'lu yılların mantığı ile eğitim verilmeye çalışılırsa ve bunda diretilirse bu vahim tablo kaçınılmaz olur.
  • zehra özgür
    19 Mart 2018 07:37
    8 3
    Birleştirilmiş sınıflarda eğitim yapmak gerçekten çok zor öğrenciler çok zorlanıyor hiçbir sınıf kendi dersine konsantre olamıyor öğretmen hangi sınıfa hangi dersi anlattığını karıştırıyor. Konular karışıyor hiçbir kazanım tam anlamda kazandırılmıyor yıl sonu geliyor daha kitapların yarısı işlenmiş olup diğer yarısı kalıyor. Eğitim sisteminin kanayan yaralarının en büyüğü. Çünkü temel düzgün atılamıyor daha sonrası felaket bir hal alıyor. Bir an önce en azından taşımaya uygun olan okulların kapatılması ve öğrencilerin tek sınıflı okullardaki eğitim e dahi edilmesi gerekli
  • colkwet
    19 Mart 2018 01:47
    1 0
    Mikemmel görüyorsunuz ne tespit ama dediği şeyleri zaten birleştirilmiş sınıflarda öğretmenler yapıyor .meb herzamanki gibi sonlarda çözmüş evrak takibi için hemde haftada en az 3 defa interneti okula gidin diyor yahu öğretmen aldığı ek dersi de zaten taksi yol parasına verdiğinde bi haber mem.yav uyanık da insan olan boş lu öğretmenlerin lojman ulaşım gibi sikintilarida care olun gerisini zaten hallediyor bsolu öğretmenim.
  • micihtn44
    17 Mart 2018 20:38
    3 3
    O da bir şey mi canııım. Kanadı olduğu halde uçamayan hayvan bile var. Motor taktıralım dedik, ona da para istediler...
  • murats-32
    17 Mart 2018 20:02
    7 0
    Ne 4. Sınıfı 9. Sınıfta bile var...
  • yorgundemokrat
    17 Mart 2018 19:08
    23 0
    Akademisyen ya da öğretmenlerin değil de muhtarların fikirleriye yönetilen bir sistemde bu durum gayet nirmal..
  • cbci
    17 Mart 2018 16:33
    38 0
    okuma yazma öğrenmemenin suçu yoktur arkadaşlar. okuma yazma öğrenmek tamamen çocuğun hazırbulunuşluluğuyla ilgili durumdur. 1. sınıfa hazır olmayan bir çocuğu okula gönderirsen ve sınıf tekrarını yasaklarsan bu sonuç daha çok görünür. çözüm gayet basit aslında. eskisi gibi kasım ayına kadar uygun olmayan öğrencileri öğretmen raporuyla anasınıfına aktaracaksın ya da sınıf tekrarı yaptıracaksın. kimse kimseye suç atmasın bence.
  • suleyman45
    17 Mart 2018 15:34
    6 1
    İlk defa bir mevzuda adımız geçti, bso’lar olarak.
  • göbekligeneral
    17 Mart 2018 13:15
    28 0
    Bilen bilmeyen konuşuyor.ilkokullarda bırakma yetikisi öğretmende değil veli de.veli istemezse devamsızlık dışında bırak da göreyim.mem de hep geçir çocuğu diyor her sene sonu yazı gelir.ondan sonra neden okuyamıyor neden dört işlem yapamıyor bu çocuk.sistem hep geçirmek üstüne.öğretmen ne yapsın?
  • Sevgi_0635
    17 Mart 2018 12:16
    8 12
    Ben 9 sene 4 sınıf okulum. 1 tane okuma yazmayı kavrayamayan öğrencim olmadı. Tam tersi bsi okullarında dersler birarada yürütülünce eninde sonunda çocuk öğreniyor.
  • carpediem03
    17 Mart 2018 11:59
    10 1
    MEB yine şu okullar olmasa ne güzel yönetirim bakanlığı tadında açıklama yapmış.
  • alper bocut
    17 Mart 2018 11:47
    8 24
    Yine kendimize hiç suç bulmamışız.
  • hazanın dünyası
    17 Mart 2018 11:37
    17 1
    "Veli -Öğretmen- Öğrenci" biri yoksa eğitim olmuyor. Ben de ilgisiz veli; sonuç akıcı okuyamayan 4. sınıf öğrencim var. Bsio değiliz. Hemen çamur atılıyor tek öğretmene. Onların vicdani sorumlulukları daha ağır ve emin olun daha çok gayret gösteriyorlar Bsio daki öğretmenler..
  • morduman
    17 Mart 2018 10:04
    9 5
    sınıf tekrarı kesinlikle olmalı ya da yaz okulu gibi bir çalışma olmalı başarı seviyesi düşük öğrenci yaz okuluna kalmalı daha az öğrenciyle hem de olgulaşması artacağı için başarı gelecektir.
  • cybermavi
    17 Mart 2018 09:44
    5 0
    Bende yok b. S.O öğretmeniyim. Mustakil okullarda da var
  • seyfi ünaldı
    17 Mart 2018 07:29
    15 0
    Okuma yazma öğrenemeyen öğrenci müstakil sınıfta da oluyor. Yüzlerce farklı öğrencinin hepsini "KAYNAŞTIRMA" başlığı altında sınıflara dağıtmanın bunda etkisi büyük.
    İşitme engelli öğrenci, ilgili okullar kapatıldığı için "kaynaştırma öğrencisi " olarak normal sınıfa verildi bu yıl. Benim sınıf öğretmenim ne yapsın bu durumda.
  • cbci
    17 Mart 2018 01:09
    13 1
    okuma yazma bilmeden üniversite bitirenler de çıkar yakında :)
  • bakkal_gazi_007
    16 Mart 2018 23:42
    68 1
    okuma yazma oranını yüksek göstermek istersen,devamsızlıktan sınıfta kalmayı kaldırırsan,1 gün gelse dahi sınıfta bırakmayın dersen,müfradatın içeriğini boşaltırsan ,eğitimi zorunlu yaparsan ,zırt pırt müfredatı değiştirirsen değil 4. sınıf üniversiteye kadar yolu var
  • pembali
    16 Mart 2018 23:39
    11 3
    Vay be ne çözüm. Birleştirilmiş sınıflar başka gezegenden gelen varlık değil, asıl onların ihtiyacı var her şeyin en iyisine.Merkez okuldaki veli profili ve teknolojik alt yapı zaten iyi. NOT:Merkezi bir okulda çalışıyorum.
  • c1cibaris
    16 Mart 2018 23:17
    10 1
    Ben ortaokulda matematik öğretmeniyim, her yıl orta okuldan mezun olup da yazamayan öğrenciler oluyor.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK