MEB Çocukları İzleyecek

MEB, öğrencileri bireysel gelişim dosyalarıyla takip edecek.

Cumhuriyet'ten Ozan ÇEPNİ'nin haberine göre; Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yalnızca liseler için yeni modelini açıklasa da eğitim sistemini sil baştan yenileyecek planlamalara hız verdi. Öğrencileri “bireysel gelişim dosyaları” ile takip edecek olan MEB, “Yeterlilik Temelli Değerlendirme Sistemi” kuracak.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yükseköğretim öncesinde istenilen yeni lise modelinin işlemesi için 5 yılda okul öncesinden başlayarak sistemi yeniden inşa edecek. Çocukların faaliyetleri, katıldıkları etkinlikler ve akademik başarıları okul öncesinden başlanarak izlenecek. Öğrenci gelişim verileri üzerinden; eğitim sistemi, eğitim politikaları, okul, öğretmen ve okul yöneticisinin değerlendirmesinin yapılabileceği bir ölçme ve değerlendirme çerçevesi oluşturulacak.

MEB’in 2023 vizyonunda da yer aldığı şekilde, hızla mevzuatta değişikliğe gidilerek erken çocukluk eğitiminde 5 yaş zorunlu eğitim kapsamına alınacak. 3-5 yaş grubunun eğitime katılımının artırılması için “toplum temelli hizmet sunum modelleri” çeşitlendirilecek. Kırsal ve düşük yoğunluklu yerleşim bölgelerindeki çocuklar için esnek zamanlı ve alternatif erken çocukluk eğitimi modelleri uygulanacak. 

Müfredat yenilenecek

Bakanlığın üzerinde durduğu bir diğer konu da yeni eğitim modeline uygun eğitim öğretim programlarının hazırlanması. Bu kapsamda ilkokul ve ortaokul müfredatları, eğitim etkinlikleri, süreleri ve ortamları çocukların ihtiyaç, ilgi, yetenek ve mizaçlarına uygun olarak iyileştirilecek. İlkokul ve ortaokullarda ikili eğitim uygulaması kaldırılacak. Tam gün eğitim yapan okullarda öğlen yemeği hizmeti verilecek. Erken çocukluktan lise mezuniyetine kadar çocuklarımızın izlenmesi, değerlendirilmesi, geliştirilmesi ve yönlendirilmesi amacıyla her çocuk için “bireysel gelişim dosyaları” oluşturulacak. Herhangi bir notlandırma olmaksızın “Öğrenci Başarı İzleme Araştırması”na başlanacak. Öğrenciler için kariyer rehberliği sistemi yapılandırılacak ve tüm öğretim kademeleri düzeyinde çocukların kendini tanıyarak profilini oluşturması, iş-meslek tanıma yollarını, kaynaklarını öğrenmesi ve kariyer gelişim dosyasının öğrenci “bireysel gelişim dosyaları” ile ilişkilendirilmesi sağlanacak.

 

  • 2 13
  • 28 Mayıs 2019 17:54 6.032
  • Aktif Haberler
  • canyucellive
    29 Mayıs 2019 10:23
    10 0
    Zorunlu eğitim 12 yıl olmasının bir fayda sağlamadığı görüldü. 12 devam edecekse 5. sınıftan itibaren meslek liselerinin ortaokul bölümleri açılmalı. Bununla birlikte sınıf tekrarı, bütünleme gibi uygulamalar acilen geri gelmeli. Müfredat yenilenmesinden çok ders kitaplarının içeriklerinin yenilenmesine ihtiyaç varbu konuya el atılmalı. 69,70,71 ve üzeri aylara eğitim zorunlu olmalı bunun altındaki aylıklar veli isteği dahi olsa okula kabul edilmemeli.
  • zekirdek
    29 Mayıs 2019 09:39
    5 0
    5-3-3 sistemi iydi kardeşim tm bişeyler yapmaya çalışıyosun eyvallah
  • sdmr
    29 Mayıs 2019 04:12
    8 0
    Bir bitmediniz ki işimizi yapaydık “Yeni müfredat yeni müfredat “ baydı iyice
  • sanayici
    29 Mayıs 2019 00:26
    13 0
    Zeki Müren de bizi görecek mi
  • serdarsa
    29 Mayıs 2019 00:11
    20 0
    5+3+3 sistemi gelmeden ve sınıf tekrarı olmadan herşey boşa emek
  • venharun
    28 Mayıs 2019 21:56
    11 0
    Yine yeni yeniden... Hayırlısı olsun.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK