MEB Ezbere Sisteme Savaş Açtı

Türk eğitim sisteminin en büyük sorunlarından biri ‘ezber’e Milli Eğitim Bakanı Selçuk’un 15 Ekim’de açıklayacağı ‘Vizyon Belgesi’yle darbe süreci başlayacak. LGS’de sosyal bilimler sınavında tarih, matematik sınavında formül soruları yer almayacak

Milli Eğitim (MEB) Bakanı Ziya Selçuk’un, 15 Ekim’de açıklayacağı ‘Vizyon Belgesi’nin detayları belli olmaya başladı. 
 
MEB kaynaklarından alınan bilgiye göre ‘Vizyon Belgesi’ne ‘ezber’ konusu damgasını vuracak. Öğrenmenin önündeki en büyük engel olarak görünen ‘ezber’e darbe vurmak için ‘Liselere Geçiş Sınavı’nda (LGS) soru sisteminde değişiklik yapılacak. Ezbere dayalı soru olmayacak. Örneğin matematikte formül, sosyal bilimler sınavında ise tarih sorulmayacak. Bu bilgiler soru içinde yer alacak.
 
Deney, kitap okuma artacak
 
Yeni sistemde MEB tarafından kullanılan internet üzerinden çocukların destek alabileceği derslerin bulunduğu ‘Eğitim ve Bilişim Ağı’ (EBA) daha da etkin kullanılacak. Bu sistem içindeki dersler çeşitlendirilecek. EBA’da işlenen konular ve çözümleri gösterilen sorular öğrenciler için yol gösterici olacak. Ayrıca deneye ve gözleme dayalı faaliyetler artırılacak. Bu faaliyetlerde öğrenilen konular sınavlarda karşılarına çıkacak. Ayrıca çocukların dil ve iletişim becerilerinin artırılması için de kitap okuma faaliyetleri artırılacak.‘Vizyon Belgesi’nde sadece öğrenciler için değil öğretmenler için de programlar yer alacak.
 
Öğretmenlere eğitim geliyor
 
Öğretmenlerin öğretme yeterlilikleri için eğitim verilecek. LGS’de çıkacak sorular için örnekler hazırlanacak ve örnek sorular öğretmenlerle erken paylaşılacak. Böylece öğrencilere yeni sistemin öğretilmesi daha kolay olacak. 
 
 
  • 0 1
  • 25 Eylül 2018 15:15 5.277
  • Aktif Haberler
  • Herz
    26 Eylül 2018 01:01
    2 2
    http://egitimbilimlerinotlari.com/bilissel-alan-basamaklaribloom/
    önce şunu anlayalım, ezber öğrenme ve üretme sürecinin bir parçasıdır. Örneğin siz katı yakıtlı uzun menzilli baslistik füze yapacaksınız bunu sanayideki biri yapamaz, bunu bu alandaki temel fizik ve kimya eğitimini almış bir insan yapar, hangi maddenin atomunun son yörüngesinde kaç elektron var, hangi madde hangi maddeyle nasıl bağ oluşturur, tepkimeye girer, katalizörler nelerdir... bunlar bilgi düzeyinde kazanımlardır yani bunu ezbere bilmen gerekir. Ayrıca rokete etkiyen düşey ve dikey güçleri hesaplamak için fiziğin temel kurllarını bilinmelidir, örneğin iranda düşen özel jetin belli bir hızdan sorna sürtünmeyi kaybedip döne döne düştüğü ya da ikiye bölündüğü gerçeği fizikle ilgilidir. Kısaca bilgi düzeyi yani o ezber dediğiniz şey olmadan daha üst bilişsel yetenekler olan kavrama, Uygulama, Analiz, Sentez, Değerlendirme olmaz, olsa da yarım olur. Ülkede ezber denilince her şey yanlış anlaşılıyor, değerlendirme düzeyinde bir zihinsel beceriyi örneğin katı yakıtlı bir balistik füzeyle, sıvı yakıtlı füzeyi karşılaştırmayı öğretmek ezberdir bunu hazır vermek ezberdir ama bunları karşılaştırmasını sağlayacak temel bilgiyi verip karşılaştırmasını istemek ezber değildir. Ülkede yapılan hata da tam olarak bu, analiz ya da sentez, değerlendirme düzeyindeki kazanımlarda ezberletilmeye çalışıyor zaten her öğrenci bu seviye çıkmayacağından öğrencinin önünde ciddi bir sınav olduğundan öğrenci bunları gerçekleştirmek için soru tiplerini ezberliyor. Muassır bir seviyeye erişsek zaten toplam popülasyonun tamamı bu seviyede kazanımlara erişemeyeceğinden, sadece bu yetiye sahip olanlar bir üst öğretime geçeceğinden geri kalanın da insan gibi yaşamak derdi ve kaygısı olmayacağından ezber gibi bir sorun da kalmaz.
  • smyi
    25 Eylül 2018 21:32
    6 2
    bu habere inanan var mı. yıllardır aynı şey söylüyorlar fakat çocuklar sınava girince çatır çatır ezber bilgisi soruluyor.
  • php_korsan
    25 Eylül 2018 19:32
    4 2
    Ezber bir tekniktir.Bunun sürekli hale gelip beynin hantallaşmaması için okullarda kitap okumayı özendirici yarışmalar, ödüller, burslar konmalıdır.Okullara kilit parke taş yapılacağına her noktasına kütüphaneler yapılmalıdır.Eskiden cts ve pazar günü okul kütüphanelerinden çıkmazdık.
    Halen neden geç kalınıyor anlamış değilim.Okullara ders olarak neden kodlama dersi başlatılmaz.Bu nesil tableti resmen öttürüyor.Bir problemin çözüm yollarını algoritma kurarak öğretmek, sonra bunu canlı kanlı çalışan bir programa dönüştürmek ve bir makineye bu programla hayat vermeyi öğretmek neden okullarda öğretilmez.Karadüzen gidemeyiz.Uyumayın pazar günü Japonya uzayda bir asteoride iniş yaptı dünyadan bu robota orada delik açtıracaklar.
  • php_korsan
    25 Eylül 2018 16:44
    4 3
    bedava müze baldan tatlidir
  • reeemat
    25 Eylül 2018 16:34
    2 2
    Ezber: Bir sözü, bir yazıyı vb. hiçbir eksiği bulunmaksızın anımsayacak ve yineleyecek biçimde akılda tutma işi.
    Etraflıca açıklamaları gerekiyor, Ezberleme yöntemi olmazsa olmaz...
  • göbekligeneral
    25 Eylül 2018 15:56
    13 2
    Her sene aynı terane.2005'ten beri her sene ezbere soru yok diyorlar yine sınavlar yine aynı.İngilizce'yi napacaksın ezbersiz?
  • myildirim38
    25 Eylül 2018 15:37
    3 0
    beklenen bir durum
  • bilaldikici
    25 Eylül 2018 15:34
    12 0
    Ezber amaç değil araçtır..bilgi öğrenmek ve öğrenileni unutmamak için kullanılmak zorunda olan bir yöntemdir..

    Ezbere karşıyim ezberinden kurtulmamız lazım..
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK